Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надійність об’єктів і систем та їхня ефективність



У процесі проектування, як правило, розглядають кілька варіантів конструкції технічного об’єкта чи технічної системи, з яких потім вибирають найкращий.

Ефективність – це ступінь відповідності об’єкта або системи цільовому призначенню за певних умов експлуатації, а критерієм ефективності є певний кількісний показник, який застосовують для оцінювання і порівняння варіантів об’єктів чи систем. Розрізняють показники якості функціонування і вихідний ефект системи.

Ефективність залежить від багатьох чинників, у тому числі від надійності складових елементів. При цьому, для системи в цілому визначаються показники надійності та критерій ефективності, а для окремих елементів оцінка ефективності є не обов’язковою.

Для оцінювання надійності об’єкта можна застосовувати різні показники. Під час вибору їх основним показником надійності слід вважати той, що найкраще характеризує об’єкт і входить до формули визначення ефективності.

Показники ефективності можуть бути ймовірнісними, інформаційними, вартісними. Від цього залежить їх розмірність. Для інформаційних систем, наприклад, розмірністю можуть бути одиниці інформації, для обчислювальних систем – одиниці часу, для автоматичних систем – безрозмірні, адже для них доцільно визначати ймовірність виконання ними заданих функцій.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...