Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні характеристики надійності і довговічності, їх структура і задачі. Кількісні показники надійності і довговічності обладнання харчових і переробних виробництв



Надійність і довговічність — це властивості технічних об’єктів, які характеризують їхню роботу в часі, тобто визначають ступінь і характер змін, які відбуваються в них при експлуатації. Визначення надійності й довговічності будь-якого виробу машинобудування ґрунтується на понятті його працездатності.

Працездатність — стан об’єкта, який характеризується його здатністю виконувати всі потрібні функції, обумовлені технічною документацією, до настання відмови.

Технічна документація передбачає рівень зовнішніх дій, методи технічного обслуговування і ремонту об’єктів, норми та допустимі відхилення від установлених параметрів. Наприклад, для дифузійного апарата цукрового заводу це – встановлений рівень висолоджування бурякової стружки; для металорізального верстата – точність оброблення і якість обробленої поверхні, продуктивність, затрати часу на його налагодження і ремонт, коефіцієнт корисної дії (ККД) та інші показники працездатності.

Відмова — це стан машини, приладу чи апарата, який полягає в порушенні її працездатності або її елемента. Ознаки (критерії) відмов рекомендується обумовлювати в технічній документації на вироби заданого типу.

Час виникнення відмови і час роботи об’єкта між відмовами є випадковими величинами. Це пояснюється випадковими змінами умов експлуатації об’єкта та іншими чинниками.

Водночас, необхідність підналагоджування машини, яка регламентована умовами експлуатації й обслуговування і пов’язана з недостатньою якістю самої машини, не слід вважати відмовою. Наприклад, підналагодження і зміна інструменту на металорізальних верстатах, регулювання окремих механізмів та інші профілактичні роботи внесені до нормативів технологічного і міжремонтного обслуговування.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 575 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...