Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хімічна зброя. Отруйні сильнодіючі речовини. Характеристика осередку хімічного ураження. Заходи захисту



Хімічною зброєю називаються бойові засоби, вражаюче дію яких засноване на використовуванні отруйливих речовин.

Основу хімічної зброї складають отруйливі речовини (0В), до яких відносять такі токсичні (отруйні) хімічні з'єднання, які при бойовому вживанні здатні завдавати поразки живій силі або знижувати її боєздатність.

Для використання отруйних речовин можуть використовувати наступні засоби їх доставки:

• хімічні авіаційні бомби;

• вилівні авіаційні прилади;

• хімічні керовані і некеровані ракети;

• хімічні реактивні снаряди до багатоствольних пускових установок;

• хімічні артилерійські снаряди і міни;

• термічні і механічні генератори аерозолів 0В.

По характеру дії на організм людини 0В умовно підрозділяють на шість груп, приведених в таблиці.

Група 0В Найменування Фізична дія
     
Нервово-паралітичної дії У-гази, зарин, зоман. Викликає утруднення дихання, блювоту, судоми, міоз.
Загальноотруйної дії Синильна кислота Викликає запаморочення, задишку, судоми.
  Хлорциан Викликає запаморочення, задишку, роздратування дихальних шляхів і око.
Шкірно-наривної дії Іприт При попаданні на шкіру утворюються почервоніння, пухирі, язви. Діє на очі. Викликає загальне отруєння.
Задушливої дії Фосген Викликає кашель, задишку, набряк легенів.
Дратівливої дії Си-Ес, Сі-Ар Дратує очі, верхні дихальні шляхи, викликає паління і блювоту.
  Хлорацетофенон Дратує очі, викликає блювоту.
Психохимічної дії Би-зет Викликає порушення психіки, головний біль, погіршення зору, підвищення температури.

V-гази - високотоксичні 0В нервово-паралітичної дії. Є рідинами жовтуватого кольору без запаху і не володіють дратівливою дією.

V-гази у момент вживання знаходяться у вигляді дрібних крапель (мряка) і туману (аерозоль).

Зарин - безбарвна летюча рідина. Добре розчиняється у воді і органічних розчинниках.

Зоман - безбарвна рідина, схожа на зарин, але токсичнее. Характерними ознаками поразки нервово-паралітичними 0В є звуження зіниць (міоз), неприємні відчуття тяжкості в грудях, спазми дихальних шляхів.

Синильна кислота - безбарвна, легкоподвижная і легколетучая рідина із запахом мигдаля. У момент вживання знаходиться у вигляді пари.

Хлорциан - безбарвна рідина з різким запахом, володіє загальноотруйною дією, а також дратівливою дією на очі і верхні дихальні шляхи. Дегазація не потрібна.

Іприт - масляниста рідина бурого кольору із запахом часнику або гірчиці. У момент вживання Іприт знаходиться в стані пари, туману і крапель різного розміру.

Перший час після попадання крапель або дії пари (туману) Іприт на шкіру ніякої дратівливої дії не спостерігається - Ознаки поразки шкірного покривів виявляються через 4-8 годин.

Фосген - прозорий газ, важче за повітря із запахом горілого сіна. У момент вживання фосген знаходиться у вигляді пари. Володіє періодом прихованої дії - 4-6 годин. Повітря, що містить пари фосгену, може застсовиватися в ярах, лощинах, низинах, а також в лісі.

Си-Ес - прозора кристалічна речовина із запахом перцю. Володіє сильною дратівливою дією на очі, верхні дихальні шляхи, викликаючи сльозотечу, паління в гортані, а також володіє «кропив'яною» дією на шкіру. Застосовується у вигляді диму.

Хлорацетофенон - кристалічна речовина білого кольору із запахом черемхи. У момент вживання знаходиться у вигляді аерозоля. Діючи на очі, він викликає сильну сльозотечу, світлобоязнь, судорожне стиснення вік.

Адамсит - кристалічна речовина білого кольору. Застосовується у вигляді диму. Надає різке дратівливе дію на слизисті оболонки носоглотки і гортані.

Би-зет - кристалічна речовина білого кольору. Застосовується в аерозольному поляганні. Аерозоль Би-зет, осідаючи на місцевість, обмундирування, озброєння і техніку, викликає стійке їх зараження, Поразка відбувається через органи дихання, а також при попаданні в шлунок і кров. Діє на нервову систему, викликаючи порушення психіки, головний біль, погіршення зору, сонливість і галюцинації. Через шкіру Би-зет не діє.

Основними засобами захисту від дії 0В служить загальновійськовий фільтруючий противогаз і загальновійськовий захисний комплект. Противогаз захищає органи дихання від попадання 0В у вигляді газів, пари і аерозолі, ОЗК - від попадання 0В на шкірні покриви і обмундирування.

При наданні першої медичної допомоги необхідно:

- негайно надіти противогаз;

- швидко ввести протиотруту з шприца, тюбика;

- при попаданні 0В на відкриті частини тіла і обмундирування щонайшвидше обробити їх ІПП і ІДП-С;

- при значній слабкості потерпілого спрямувати з супроводжуючим в медпункт;

- у разі ослабленого, утрудненого дихання або його зупинки провести штучне дихання. Штучне дихання ураженим фосгеном робити забороняється.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 563 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...