Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Биологична зброя. Характеристика осередку біологічного ураження



Бактеріологічною (біологічною) зброєю називаються збудники інфекційних (заразливих) захворювань, призначених для ураження людей, тваринних і рослин, а також технічні засоби їх бойового вживання.

Основи бактеріологічної (біологічного) зброї складають хвороботворні мікроби і отрути, що виробляються ними (токсини). Залежно від побудови і біологічних властивостей мікроби підрозділяються на бактерії, віруси, рикетсії і грибки.

Бактерії є одноклітинні мікроорганізми, видимі тільки під мікроскопом.

Бактерії гинуть під впливом сонячного проміння, дезінфікуючих речовин і при високій температурі. До низьких температур бактерії малочутливі.

Бактерії викликають такі інфекційні захворювання, як чума, холера, тулярем, бруцельоз, сибірська язва, «сап» і інші.

Віруси - це найдрібніші мікроорганізми в сотні і тисячі раз менше бактерій, їх можна побачити за допомогою тільки електронного мікроскопа. На відміну від бактерій віруси можуть розвиватися тільки в живих тканинах і тому називаються внутріклітинними паразитами. Вони викликають захворювання натуральною віспою, жовтою лихоманкою, енцефалітом, поліомієлітом.

Рикетсії за розмірами і формою наближаються до деяких бактерій, але розвиваються і живуть тільки в тканинах уражених ними організмів. Вони викликають захворювання висипним тифом, ку - лихоманкою і іншими небезпечними захворюваннями.

Грибки - одноклітинні і багатоклітинні організми. Можуть бути і у вигляді спор. Як і бактерії, грибки мають рослинне походження, але і складніші по будові, добре переносять вислухування, сонячне проміння і дезінфекцію.

Грибки є збудниками різного роду захворювань (гістоплазмозом, нокардіозом і ін.).

Токсини - найсильніші отрути, що утворюються в процесі життєдіяльності хвороботворних мікробів. Вони володіють значною стійкістю до дії несприятливих чинників, особливо якщо знаходяться у висушеному стані, проте висока температура і дезінфекція швидко їх знешкоджують.

Для вживання бактеріологічної зброї супротивник може використовувати наступні засоби:

- авіаційні бомби;

- літаки, вертольоти, аеростати, обладнані розпилюючими пристроями;

- спеціальні авіаційні контейнери, споряджені зараженими комахами і кліщами;

- керовані і некеровані ракети різних класів з бойовою частиною, спорядженою дрібними бомбами;

- наземні (переносні) розпилюючі прилади для дії по живій силі, розташованій в оборонних спорудах.

Крім того, супротивник може застосовувати бактерійні засоби разом з диверсійними засобами. Зовнішні ознаки, по яких можна припустити, що застосована бактерійна зброя:

- в районах, де були чутні глухі (що «хлопаються») розриви ракет, авіабомб, снарядів, але не знайдено отруйливих речовин;

- в місцях розривів утворюється хмара, рухома за вітром;

- на грунті і рослинності в місцях розривів бомб, ракет, снарядів видні

порошкоподібні речовини і краплі рідини;

- супротивником скинені авіабомби з поршневими пристроями, контейнери і інші предмети, в місцях падіння знайдені комахи і кліщі;

- спостерігаються захворювання і загибель диких і сільськогосподарських

тварин.

Своєчасне надягання противогазів дозволяє надійно захистити органи дихання і шлунковий - кишковий тракт від попадання в них бактерійних засобів.

Загальновійськовий захисний комплект оберігає від попадання бактерійних засобів на обмундирування і шкірні покриви. Зниження сприйнятливості особового складу до збудників інфекційних захворювань досягається проведенням загальнозміцнюючих, гартуючих заходів, дотриманням правил особистої гігієни, проведенням екстреної профілактики і запобіжних щеплень і інших противоепідеміч заходів.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...