Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надзвичайні ситуації під час повіні



Повінь -тимчасове затоплення суші водою в результаті розливу річок вище звичайного горизонту внаслідок танення снігів, зливних дощів, льодових заторів або обвалу, руйнування дамб і гребель та інше. В приморських районах затоплення може бути під впливом гравітаційних хвиль підводного землетрусу - цунамі (в перекладі з японського - «велика хвиля в гавані»).

За кількістю людських жертв і матеріальних збитків, що припадають на одиницю площі, повені займають друге місце після землетрусів. Уражаючим фактором повені є руйнуюча дія мас води. Основними параметрами повені є: глибина затоплення, ширина території, що затоплюється, максимальна швидкість потоку води, тривалість затоплення. Параметри повені визначаються за формулами:

Уражаюча дія хвилі прориву визначається її швидкістю (швидкістю потоку) Vз і висотою хвилі h3.

Наприклад, цегляні житлові будинки одержують слабкі руйнування при Vз=1,5 м/с і h3 =2,5 м; середні (2,5 м/с, 4 м) і сильні (3 м/с, 6 м).

Хвиля прориву створюється при руйнуванні греблі гідротехнічної споруди. В перший момент ураження викликають динамічні навантаження, які створюються хвилею прориву.

Ступені руйнування будинків і споруд в залежності від глибини затоплення (висоти хвилі) h3м і максимальної швидкості потоку води Vмах м/с наведені в таблицях.

В залежності від часу, за який відбувається затоплення території t3 хвилей прориву, і міри загрози життю людей та знищення матеріальних цінностей розрізняють наступні зони затоплення:

• Зона катастрофічного затоплення (Ч3 < 1 год);

• Зона надзвичайно небезпечного затоплення (1год<t3< 4 год);

• Зона сильного затоплення (Ч3>4 год).

Всередині зони затоплення утворюються осередки ураження (в місцях знаходження населених пунктів, об'єктів, сільськогосподарських угідь).

Самим ефективним засобом захисту від повені є евакуація людей і матеріальних цінностей з можливої зони затоплення. Перед евакуацією необхідно відключити в будинках електроенергію і газ, взяти запас продуктів, медикаментів, документи і відбути за зазначеним маршрутом. При раптовій повені терміново покинути будинок і зайняти найближчий пагорб або верхні поверхи будинків, залізти на горище або дах, вивісити біле або кольорове полотнище і чекати рятівників.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...