Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Осередки ураження при вживанні звичної зброї. Осколкові (касетні), бетонобійні запалювальні боєприпаси і боєприпаси об'ємного вибуху



Сучасні звичайні засоби ураження (боєприпаси і засоби їх доставки) розвиваються у напрямі збільшення їх потужності, більш високої точності і ефективності ураження різних наземних і надводних цілей. По потужності і вражаючій дії деякі з них наближаються до зброї масової поразки.

Коротка характеристика запальної зброї. Серед звичних засобів нападу значне місце займає запалювальну зброю. 3а п'ять років війни у В'єтнамі США скинули 100 тисяч запалювальних (напалмових) бомб. Запалювальна зброя - це запалювальні речовини і засоби їх вживання, вражаюче дію яких засноване на безпосередньому впливі високих температур на людей, техніку і інші об'єкти.

Запалювальні речовини ділять на три групи:

-зажигательные суміші, на основі нафтопродуктів (напалмы);

-металізовані запальні суміші;

- терміти і термітні суміші.

Особливу групу складають звичний і пластифицированный фосфор, лужні метали, а також самозаймисті на повітрі суміші.

Найефективнішою вогнесумісью є напалм, основу якогї складає бензин (до 90-97%) і порошок-загусник (3-10%).

Він добре запалюється, прилипає навіть до вологої поверхні, створює високотемпературне полум'я (1000-1200 З) з тривалістю горіння 5-10 хвилин. Напалм легше за воду, тому тримається на її поверхні, продовжуючи горіти. Потрапляючи на шкіру навіть в незначній кількості (1г), може викликати важкі поразки.

Пірогелі - це металізовані огнесмеси (нафтопродукти з алюмінієвою або магнієвою стружкою), що загущалися, які горять, досягаючи температури 1600 З і вище.

Термітні суміші (алюміній і оксиди металів) розвивають при горінні температуру до 3000С, може горіти без доступу повітря.

Білий фосфор - самозаймисте на повітрі, розвиває температуру до 900°С. При цьому виділяється велика кількість токсичного диму (оксид фосфору), що може додатково викликати важкі поразки людей.

Розроблені касети з малогабаритними запалювальними авіабомбами (до 670 шт. в одній касеті). Один бомбардувальник може створити осередок вогняного ураження на площі до 10 км

Осколкові (касетні) боєприпаси.

Ці боєприпаси призначені для масової поразки людей. Вони вміщають в одній касеті до декількох стільників малогабаритних бомб (осколкових запалювальних).

Під дією спеціального пристрою касета руйнується над поверхнею Землі, а малогабаритні бомби розкидаються на великій площі (до 250 м створюючи величезний осередок ураження.

Бетонобійні боєприпаси.

Ці боєприпаси призначені для руйнування аеродромних злітно-посадочних смуг і інших об'єктів з могутнім бетонним покриттям. Такі боєприпаси здатні пробивати покриття з бетону завтовшки до декілька метрів у грунті, а потім вибухають.

Боєприпаси об'ємного вибуху призначені для поразки повітряною ударною хвилею і вогнем людей, будівель і споруд; техніка.

Бомби об'ємного вибуху були випробувані американцями ще в 1969 році у В'єтнамі.

У цих боєприпасах використовуються касети, які містять рідке паливо (оксиди етилену, пропан, Бутан і інші). При зіткненні їх з поверхнею землі утворюється хмара газоподібної суміші, яка підривається з утворенням повітряної ударної хвилі з надмірним тиском у фронті

Рф = 2000-3000 кПа(20-30 кгс/см)





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...