Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геодезичні роботи при будівництві надземної частини різних будівель аеропортів



Геодезичне забезпечення будівництва надземної частини споруд, в основному, полягає у розміченні осей та відміток на монтажних горизонтах та виконанні контрольних знімань змонтованих будівельних конструкцій для визначення дотримання при будівництві їх проектної геометрії. Монтажний горизонт – це поверх, на якому ведуться будівельні роботи.

Розмічення осей на монтажних горизонтах для будівель висотою не більше 15 поверхів виконується вивіреним теодолітом методом похилого візування (рис. 4.16).

Теодоліт встановлюють на створній осьовій точці поза будівлею, орієнтують зорову трубу теодоліта на осьову риску, нанесену на зовнішній стороні фундамента будівлі і намічають проекцію осьової риски на монтажному горизонті. Аналогічні дії виконують при постановці теодоліта з протилежної сторони будівлі. Дві розмічені точки визначають положення осі, що забезпечує необхідні планові розмічення для виконання будівельних робіт на монтажному горизонті

У теодолітів, що використовується для проектування осей методом похилого візування, повинна обов’язково виконуватись перевірка перпендикулярності горизонтальної осі зорової труби до вертикальної осі обертання теодоліта.

Рис.4.16. Метод похилого візування для розмічення осей на монтажному горизонті

.

При будівництві складних у геометричному відношенні промислових будівель, а також будівель висотою більше 15 поверхів розмічення осей на монтажних горизонтах виконується методом вертикального проектування (рис. 4.17).

На нульовому горизонті будується геодезична розмічувальна мережа у вигляді прямокутників, геодезичних чотирикутників і т. ін. Сторони мережі повинні бути строго паралельні осям будівлі, пункти мережі повинні бути нерухомими та зберігатись на весь період будівництва. Кількість пунктів і фігур мережі залежить від форми та розмірів споруди, технології будівництва і інших факторів. Пункти мережі закріпляються дюбелями, кернуванням на закладних деталях, стійкими видами фарб на бетоні і т. ін. Приладами для вертикального проектування (типу ПОВП, ЛЗЦ або РZL) через спеціально облаштовані в будівельних конструкціях монтажні отвори точки геодезичної мережі проектують на монтажний горизонт





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 1458 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...