Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геодезичні роботи при будівництві споруд та будівель аеропорту



1.Геодезичне забезпечення вертикального планування території аеропорту

2.Геодезичні роботи при будівництві інженерних комунікацій аеропорту

3.Геодезичні роботи при виконанні будівельних робіт нульового циклу

4.Геодезичні роботи при будівництві наземної частини різних будівель аеропортів

5.Геодезичне забезпечення будівництва штучних покриттів різних конструкцій

4.3.1.Геодезичне забезпечення вертикального планування території аеропорту

Існуючий рельєф земної поверхні, як правило, не задовольняє вимогам до розташування споруд аеропорту, особливо, аеродрому. Надмірно великі нахили поверхні для аеродрому впливають на безпеку зльоту та посадки повітряного корабля; надмірно малі нахили не забезпечують стоку поверхневих вод; велика зміна нахилу поверхні (малий радіус кривизни земної поверхні) можуть викликати недопустимі навантаження на шасі літака при його зльоті або посадці; великі мікро нерівності рельєфу викликають вібрацію фюзеляжу та інших вузлів літака; недостатня відстань видимості не дозволяє пілоту своєчасно прийняти необхідні дії при раптовій появі перешкод на злітно-посадковій смузі при зльоті та посадці літака. Поздовжні та попередні профілі ЗПС і РД повинні також задовольняти ряд інших вимог.

З метою виправлення існуючого рельєфу відповідно до вказаних вимог виконуються земляні роботи, для чого попередньо складається проект вертикального планування. Проект вертикального планування рельєфу складається на основі топографічного знімання аеродрому в масштабі 1:2000 з висотою перерізу рельєфу через 0,25-0,5 м і включає наступні документи та креслення: поздовжні профілі ЗПС, РД; план вертикального планування; картограму земляних робіт та схему переміщення ґрунту; план вертикального планування ґрунтової основи штучних покриттів аеродрому; план штучних покриттів у відмітках.

План вертикального планування, який використовується для геодезичного забезпечення виконання земляних робіт, складається, як правило, по сітці квадратів 40х40 м в масштабі 1:2000 з висотою перерізу рельєфу через 0,25-0,5 м. На плані для всіх вершин сітки квадратів показуються фактичні відмітки землі Нф, проектні відмітки Нпр та робочі відмітки Нр=Нпр - Нф, а також горизонталі що зображують фактичну та проектну поверхню (рис. 4.8)

.

Рис.4.8. Відмітки для вершини квадрату сітки плану вертикального планування рельєфу

Вертикальне планування рельєфу у відповідності зі складеним проектом супроводжується наступними геодезичними роботами.

Так як між інженерними вишукуваннями та закінченням складання проекту проходить значний проміжок часу, то спочатку на місцевості розмічають вершини сітки квадратів 40х40 м, яка існувала для виконання топографічного знімання. Сітка квадратів розмічається за допомогою теодоліта та, приладу для вимірювання відстаней (мірної стрічки, рулетки, віддалеміра підходящої точності). Похибка розмічення вершин сітки квадратів на місцевості повинна бути не більше 0,1 м.

На кілочках або сторожках, які фіксують вершину сітки квадратів, з плану вертикального планування надписують робочі відмітки для виконання земляних робіт. У відповідності з картограмою земляних робіт та схемою переміщення ґрунту на місцевості розмічають контури масивів та виїмок, показують місця складування рослинного ґрунту та напрямки переміщення мінерального ґрунту. На ряді вершин масивів насипу встановлюють візирки, верх яких співпадає з проектною відміткою з похибкою не більше 1 см (рис. 4.9)

Рис. 4.9. Візирка та окомірне побудування похилої лінії з її допомогою

Після наведеної геодезичної підготовки виконується перший етап (чернетковий) земляних робіт за допомогою екскаваторів, бульдозерів, скреперів, самоскидів та інших досить продуктивних на даний час машин та механізмів. При цьому частково або повністю втрачається місцеположення вершин сітки квадратів та інша геодезична інформація для виконання земляних робіт. Після завершення першого етапу земляних робіт повторно розмічають вершини первинної сітки квадратів, визначають їх фактичні відмітки шляхом нівелювання і знову виконують необхідну геодезичну підготовку для продовження земляних робіт. Число поновлень геодезичної інформації при виконанні земляних робіт залежить від складності проекту вертикального планування, значень робочих відміток в проекті, досвідченості водіїв планувальних машин і механізмів та інших факторів.

Вертикальне планування завершується створенням верхнього ґрунтового шару та контрольним нівелюванням вершин сітки квадратів на спланованій території. Відхилення встановлених при нівелюванні фактичних відміток від їх проектних значень не повинно перевищувати 50 мм, при цьому повинен бути дотриманий загальний ухил спланованої території для безперешкодного стоку поверхневих вод. Мікронерівності ґрунтової частини аеродрому контролюють трьохметровою металевою рейкою. На ґрунтовій частині аеродрому просвіт під металевою рейкою не повинен перевищувати 30 мм, а на тих ділянках, де будуть штучні покриття – 20 мм.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 2127 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...