Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівнюючи фактичну Нф та проектну Нпр відмітки визначають величину D для зачистки дна траншеї до проектної відмітки



D = Нпр – Нф. (4.16)

Якщо траншея не дуже глибока, то фактичну відмітку дна визначають звичайним нівелюванням використовуючи при цьому рейки довжиною 4 м і більше. На дні зачищеної або ще не зачищеної траншеї визначають відмітки ряду точок (від дощок обносок та геометричним нівелюванням). Їх відмітки співпадають з проектними відмітками дна траншеї. Такі точки називають маячними і використовують як реперні для зачистки дна траншеї до проектної відмітки з точністю ± 30 мм та контролю монтажу труб підземної мережі. При зачистці дна траншеї до проектної відмітки також використовують метод візирок.

Маючи маячні точки та ось мережі виконують геодезичне забезпечення монтажу окремих труб самотечних мереж (рис. 4.12).

b = а – d; (4.17)

b1 = b – Siпр;

b2 = b –2 Siпр і т.д.;

де а- відлік по нівелірній рейці при постановці її на маячній точці; d, S – відповідно зовнішній діаметр та довжина секції труби; iпр – проектний ухил.

Рис.4.12. Контроль монтажу труб підземної мережі

Відліків по рейці bі добиваются в залежності від діаметра труб з точністю 3-5 мм.

По осі мережі труби укладають з використанням теодоліта, або, якщо діаметр труб невеликий, окомірно.

Змонтовану мережу, або її окремі ділянки, випробовують під тиском. Якщо мережа витримала випробування, виконують планово-висотне геодезичне контрольне (виконавче) знімання та складають акт на закритті роботи. Без такого акту не дозволяється засипати траншею та експлуатувати мережу. Геодезичне знімання полягає у тому, що фіксують планове положення труб (їх осі), контролюють їх прямолінійність та визначають відмітки верха труб. Планове положення визначають, як правило, відносно точок геодезичної мережі (рідше відносно точок обноски). Прямолінійність укладки труб перевіряють за допомогою теодоліта або сонячного променя, спрямованого у трубу за допомогою дзеркала. Непрямолінійність укладання труб не повинна бути більшою 1/3 діаметра труби. Визначення відміток верха труб виконують геометричним нівелюванням від реперів або маячних точок. При цьому відхилення відміток від їх проектних значень не повинно перевищувати 3-5 мм. По матеріалам контрольного знімання складають необхідну виконавчу документацію та креслення.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 801 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...