Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геодезичні роботи при будівництві підземних інженерних мереж



Підземними мережами є трубопроводи, колектори та кабельні мережі. Трубопроводи включають водопровідні, каналізаційні, теплопостачальні, дренажні, спеціальні та інші мережі. В трубопроводах та колекторах рідина може переміщатись самотечно або під тиском, що створюють насосні станції. Найбільш складне геодезичне забезпечення потребує будівництво самотечних трубопроводів та колекторів, що і буде предметом розгляду у цьому параграфі.

Будівництво підземної інженерної мережі та його геодезичне забезпечення виконуються у відповідності з проектом інженерної мережі. Обов’язковими в проекті підземної інженерної мережі є два креслення: 1) план мережі, що визначає планове положення всіх її споруд та вузлів; 2) профіль інженерної мережі, що визначає її висотне положення.

Геодезичне забезпечення будівництва підземних інженерних мереж включає наступні роботи.

На місцевості розмічають та закріпляють у відповідності з проектним планом характерні точки інженерної мережі (колодязі, кути повороту і т. ін.). Розмічення виконується:

а) від пунктів планової геодезичної мережі;

б) чітких ситуаційних предметів місцевості;

в) лінії забудови по даним, що вказані на проектному плані інженерної мережі.

Кожна розмічена точка мережі додатково закріпляється створними знаками, які розташовуються поза зоною земляних робіт. Складається схема розташування розмічених знаків, що позначають характерні точки мережі та допоміжні (створні) точки (рис.4.10).

На характерних осьових точках мережі з проектного профіля виписують робочі відмітки (Нр = Нпр – Нф < 0) для копання траншеї. В необхідних місцях інженерної мережі, де значні робочі відмітки, розмічають ширину траншеї по верху.

При копанні потрібно дотримуватись вказаних робочих відміток і, обов’язково, не викопувати траншею глибше, чим вказано у проекті.

Рис.4.10. Схема розмічення інженерної мережі

Після копання розмічають ось інженерної мережі на дні траншеї, а також контролюють зачистку її дна до проектної відмітки. Найчастіше для цього на характерних точках мережі влаштовують обноску. Обноскою є два закопані по різні сторони траншеї стовпи з прибитою до них горизонтально дошкою (рис.4.11).

Рис.4.11. Обноска

Від створних точок, розташованих поза траншеєю, промірами розмічають ось підземної мережі і фіксують її на дошці обноски цвяхом, фарбою, кольоровим олівцем і т. ін. Нівелюванням від реперів, закладених в період вишукувань мережі, визначають відмітку верха горизонтальної дошки обноски Ноб.. Для забезпечення будівництва мережі ось проектують з дошки на дно траншеї виском, а фактичну відмітку дна траншеї Нф визначають, вимірюючи відстань l рулеткою (рис. 4.11).

Нф = Ноб - l (4.15)





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 1101 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...