Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Согеl Draw



Щоб створити просте зображення, наприклад, коло або квадрат у Согеl Draw, слід спочатку вибрати потрібний інструмент Прямоугольник або Эллипс на Палітрі інструментів рисування. Після цього натиснути ліву кнопку миші (покажчик миші при цьому набуває вигляду хреста) на передбачуваному місці першої вершини і перетягнути курсор по діагоналі до другої вершини. Після відпускання лівої кнопки миші рисування припиняється, а об'єкт залишається виділеним.

Для створення правильного квадрата або кола в процесі ри­сування слід натиснути та утримувати клавішу Сtrl. Якщо натиснути та утримувати клавішу Shift, то перша рисована точка інтерпретується як центр прямокутника або еліпса. Якщо натиснути та утримувати комбінацію клавіш Ctrl+Shift, то правильний квадрат або коло буде нарисовано від центру. Аналогічно можна нарисувати й інші стан­дартні фігури.

Для рисування об'єктів довільної форми призначено такі ін­струменти рисування:

Свободная рука - дає можливість вільно рисувати об'єкт лівою кнопкою миші. Для цього потрібно натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, провести лінію довільної форми. Якщо натиснути і не відпускати клавішу Сtrl, то відрізок буде суворо горизонтальним, вертикальним або під кутом 45° залежно від розта­шування початкової та кінцевої точок;

Безье - дає змогу за точками швидко побудувати об’єкти. Для цього слід клацати лівою кнопкою миші в місцях передбачуваного розташування точок. Рисування виконується до того часу, поки не буде виконано подвійне натискання лівої кнопки миші або контур не буде замкнено. Надалі розташування кожної точки можна змінити мишею;

Живопись ШІ використовується для рисування ліній змінної товщини, що імітують каліграфічне письмо. Цей інструмент має п'ять режимів, перемикання між якими виконується з допомогою спеціальної панелі інструментів Свойства. Наприклад, режим Кисть дає можливість створювати об'єкти на основі заготовок, які можна вибрати зі списку заготовок пензлів або створити власні та зберегти на диску.

Звичайно деяких інструментів не видно на палітрі. Щоб їх ви­вести, необхідно клацнути лівою кнопкою миші на кнопці інструмента з позначкою-трикутником у правому куті та утримувати цю кнопку затисненою. Через деякий час з'явиться вкладника з усіма інстру­ментами групи, із якої можна вибрати потрібний.

Форму створених об'єктів Согеl Draw можна змінювати та на­строювати з дуже великою точністю. Якщо при створенні об'єкта ін­струментами рисування було допущено неточності, то їх можна ви­правити з допомогою інструментів редагування. Але для вільного редагування форми геометричних фігур їх необхідно попередньо перетворити на криві. Для цього слід виділити фігуру і, наприклад, натиснути комбінацію клавіш Сtrl+Q.

В основу редагування векторних об'єктів покладено принцип кривих Безьє, що дає змогу представити криву у вигляді математичних формул. Основою для редагування кривих є опорні точки, або вузли. Відрізки кривої, що з'єднують вузли, називають сегментами. Форму криволінійних сегментів можна налагоджувати, перетягуючи балансувальні точки інструментом Форма.

При роботі з деяким об'єктом розрізняють кілька режимів ре­дагування. До найпростіших із них належать режими Масштабування та Обертання.

Вибір об'єкта і перехід до режиму масштабування здійсню­ється клацанням на ньому інструментом Выбор, а якщо повторно клацнути на ньому лівою кнопкою миші, то буде включено режим Обертання. У режимі масштабування навколо об'єкта з'являються маркери-квадратики, із допомогою яких можна розтягнути та стис­нути об'єкт. У режимі Обертання навколо об'єкта з'являються кутові маркери, які визначають обертання навколо центра (маркер ©), а також бічні маркери, що використовуються для нахилу об'єкта.

На відміну від Photoshop, у Согеl Draw об'єкти можуть змі­нювати порядок свого розташування в межах одного шару. При цьому слід мати на увазі, що кожний новий об'єкт розташовується вище за створені раніше. Щоб змінити порядок розташування об'єктів, слід спочатку вибрати об'єкт, який потрібно перемістити, а потім ско­ристатися меню Компоновать і командою Порядок. Після цього відповідними командами управління перемістити об'єкт на потрібний рівень.

Як правило, документ Согеl Draw має кілька об'єктів. А в складних рисунках кількість об'єктів може досягати кількох сотень і навіть тисяч. Согеl Draw дає змогу прискорити роботу з великою кількістю об'єктів за рахунок їх групування та об'єднання. При цьому можна редагувати кілька об'єктів одночасно як один об'єкт. Для вибору об'єктів слід активізувати інструмент Выбор і клацати по кожному об'єкту мишею при натиснутій клавіші Shift або просто обвести потрібні об'єкти рамкою.

Групування дає можливість зв'язати кілька об'єктів так, щоб із ними можна було працювати як із єдиним об'єктом. При цьо­му зберігається можливість у будь-який момент розгрупувати об'єкти та працювати з кожним окремо. Для групування об'єктів використовується кнопка Группа, розташована на панелі інструментів Свойства, або скористатися комбінацією клавіш Сtrl+G.

Комбінування кількох об'єктів відрізняється від групування тим, що при групуванні кожний об'єкт зберігає свої параметри, а в результаті комбінування з кількох самостійних об'єктів створюєть­ся новий об'єкт. Для комбінування необхідно також вибрати кілька об'єктів, а потім клацнути кнопку Комбинировать на панелі ін­струментів Свойства або скористатися комбінацією клавіш Сtrl+L. Внаслідок комбінування відбувається злиття кількох об'єктів у один. При цьому ділянки, що перекриваються, стають прозорими незалежно від кольору заливки.

У процесі роботи також часто виникає потреба у створенні кількох копій об'єкта Согеl Draw дає можливість виконати подібні операції з допомогою команд Дублювання та Клонування.

Із допомогою дублювання створюється точна копія об'єкта, яка є самостійним об’єктом.

У результаті клонування створюються об'єкти-клони, що підтримують зв'язок з об’єктом -оригіналом. Отже, якщо до оригі­налу будуть внесені зміни, то вони автоматично будуть перенесені й на всі клони.

Для дублювання об'єкта слід спочатку виділити його, а потім скористатися меню Редактировать і командою Дублировать або комбінацією клавіш Секд+В. Для клонування об'єкта слід скориста­тися меню Редактировать і командою Клонировать.

Кожний векторний об'єкт у Согеl Draw має два основних атрибути - контур і заливку.

Контуром називається лінія, що визначає форму об'єкта.

Заливка визначає кольорові параметри області, обмеженої контуром.

Увага! Заливку можна застосовувати лише до замкнених контурів!

Для встановлення параметрів контуру використовується палітра Контур, яка викликається однойменною кнопкою, а для встановлення кольору заливки - відповідна кнопка Заливка -

Будь-який об'єкт можна оформити текстом. Текст у Согеl двох типів - фігурний та простий.

Фігурний текст інтерпретується програмою як об'єкт, а тому до нього можуть бути застосовані загальні властивості кон­туру та заливки і спеціальні ефекти. Вигляд фігурного тексту, як і будь-якого об'єкта, можна змінювати довільно. Фігурний текст можна розташовувати вздовж заданої траєкторії, що надає об'єкту додаткові можливості щодо художнього оформлення.

Простий текст розміщується в спеціальному текстовому блоці та має можливості форматування, аналогічні до форматуван­ня текстовими редакторами. Простий текст автоматично розміщу­ється всередині текстового блоку і може "перетікати" з одного блоку в інший.

Для створення як фігурного, так і простого тексту використовується інструмент Текст Для модифікації фігурного тексту використовується Інструмент Форма





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 690 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...