Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення та огляд графічних редакторів



Існує два види графічних програм: векторні та растрові. Зрозу­міло, що для кожного типу графіки необхідно використовувати різні редактори.

Векторні програми, наприклад, Adobe Illustrator, Согеl Draw, Масгоmedia Freehand надають найбільше можливостей для роботи зі шрифтами та, що найважливіше, зображення, створені з їх допомогою, можна масштабувати не погіршуючи якості. У видавничій справі век­торна графіка використовується здебільшого для підготовки реклам­них оголошень, що потребують красивого текстового оформлення, адже переважна більшість шрифтів є векторними зображеннями.

Програми для роботи з растровими зображеннями, наприклад, Adobe Photoshop, Jack Paint Shop Pro, Microsoft Photo Editor, Corel Photo Paint дають можливість найточніше контролювати кольо­ри. Ці програми часто використовуються поряд із програмами век­торної графіки.

Растровий рисунок створити не важко. Достатньо, наприклад, сканувати будь-яке зображення. Однак редагувати такий рисунок непросто. Адже растровий рисунок для комп'ютера існує як деякий єдиний об'єкт, а вирізати із фотознімка об'єкт складної форми важко. Це потребує точності рухів руки та постійної концентрації уваги. Не можна також без зниження якості збільшувати або зменшувати у великих межах розміри зображення.

Розглянемо популярні графічні програми Adobe Photoshop, Согеl Draw і Paint Shop Pro.

Програма Adobe Photoshop - неперевершений редактор оциф-рованих зображень, який фактично с стандартом для програм цього класу. Для ІВМ-сумісних комп'ютерів лише Corel Photo Paint є серйозним суперником Adobe Photoshop.

Завдання Photoshop - обробка І корекція зображень, введених у комп'ютер із зовнішніх джерел, наприклад, зі сканера, цифрової фотокамери тощо.

Можливості програми щодо обробки таких зображень прак­тично невичерпні:

· можливість створення багатошарового зображення. При цьому кожний шар може редагуватися окремо, переміщуватися відносно інших шарів тощо;

використання близько 100 різних фільтрів і спецефектів. При цьому існує можливість підключення додаткових модулів (Рug-Ins);

застосування кількох десятків інструментів для рису­вання, обробки контурів зображень тощо;

величезні можливості суміщення зображення, робота з текстурами,

можливість роботи з кількома десятками популярних графічних форматів;

• наявність професійних інструментів для виділення та редагування окремих ділянок зображення;

можливість багатоступеневої відміни внесених змін. Завдяки профайлам - спеціальним файлам, що містять відомості про особливості практично будь-якого монітора - Photoshop підлаштовується під пристрої користувача, що дає змогу спокійно пра­цювати як у режимі КОВ, так і у СМУК. Без цієї можливості (у про­стих графічних редакторах) кольори на папері значно відрізняються від кольорів на екрані, що неприпустимо у видавничих системах.

Аdobe Photoshop має інструменти для найтоншого регулю­вання кольорів сканованого зображення завдяки використанню "ка­нального" режиму роботи. Тобто можна встановлювати свій індиві­дуальний канал для кожних кольору і відтінку.

Модулі створення спецефектів - інший "козир" Photoshop. Цих модулів існує більше сотні - від простих, що підвищують чіткість зображення, до зовсім екзотичних, що дають можливість створювати тривимірні об'ємні об'єкти зі звичайних фотознімків тощо.

Програма Соге l Draw - це професійний пакет створення та редагування векторної графіки, що надає користувачу найбільший набір операцій для такої роботи. Гнучка система опцій інтерфейсу та атрибутів створюваних документів надають можливість користувачу настроїти програму з урахуванням індивідуальних звичок і вимог.

Крім безпосередньо графічного редактора Согеl Draw, у па­кеті також постачаються:

• Согеl Рhoto Раіnt - редактор растрової графіки;

• Согеї R.А.V.Е. - програма-додаток для створення вектор­ної анімації;

• Согеl Сарtuге - програма - "захоплювач" відеозображення з екрана;

• Согеl Тгасе - програма-додаток для перетворення растро­вого зображення у векторну графіку;

• Согеl Вагсоdе - утиліта для генерації стандартних штрихкодів.

У Согеl Draw можна просто рисувати, використовуючи:

• інструменти для створення прямих і кривих ліній;

• інструменти для створення десятків видів типових гео­метричних фігур;

• інструменти рисування довільних ліній різноманітної кон­фігурації - пензлі, розпилювачі та ін.;

• інструменти заливки, вирізання контурів тощо.

Але краще конструювати зображення, використовуючи різні геометричні фігури, а особливо лінії та криві, які можна досить просто перетворити мишею на надзвичайно складний об'єкт. Крива в Согеl Drawвикористовується не лише як видимий елемент, але і як межа, на якій можна розміщувати інші об'єкти, наприклад шрифт. Отже, дизайнери створюють неперевершені логотипи або красиві рекламні тексти. Адже шрифти в Согеl Drawможна розтягувати, стискувати, перевертати, розрисовувати і накривати текстурами, тінню, об'ємом, робити напівпрозорими тощо.

Заливка - це один із основних інструментів Согеl Draw. Про­грама підтримує не лише стандартну заливку об'єкта будь-яким ко­льором, але й заливку із перетіканням кольорів (градієнтну), а також складною текстурою чи рисунком. Більше того в останніх версіях Согеl Drawє можливість заливати не лише замкнутий, але й незамкну­тий контур, а також довільну виділену частину рисунка.

Програма Paint Shop Pro - яскравий приклад простого комбі­нованого редактора, який може працювати як із векторною, так і растровою графікою. До того ж ця програма має статус shareware (умовно-безкоштовне програмне забезпечення), тобто деякий час її можна використовувати абсолютно безкоштовно.

Надзвичайно сильний бік програми - обробка сканованих зо­бражень. За цією можливістю Paint Shop Pro не поступається навіть Аdobe Photoshop. Paint Shop Pro може без проблем працювати із ша­рами, виконувати всі стандартні операції з редагування зображень -вирізання контурів, ретушування, настроювання різкості тощо.

Крім того, до переваг програми можна віднести підтримку ре­кордної кількості графічних файлів, а також можливість використання традиційних інструментів Photoshop - масок, фільтрів і ефектів, які реалізовано у вигляді окремих файлів-додатків (Рlug-ins, плагінів). Плагінів для Photoshop існує більше сотні, та й знайти їх не важко, наприклад, в Internet. Також існує можливість відмінити будь-яку операцію, не впливаючи на інші, завдяки спеціальному Журналу отмены.

Для роботи з векторними рисунками Paint Shop Pro має най­різноманітніші інструменти: десятки пензлів, олівців, маркерів та ін. Для кожного інструмента можна встановити додаткові параметри, наприклад, товщину контуру, ступінь його прозорості тощо.

Перепони, що можуть стати на шляху використання програми Paint Shop Pro - це англомовний інтерфейс і відсутність локалізованих версій, і, як наслідок, мала популярність у рядових користувачів.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1858 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...