Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова діаграм



Використовуючи діаграми, можна підвищити наглядність зв'язків між даними на робочих аркушах. Дані робочого аркуша, що використовуються при створенні діаграм, зв'язуються з нею, і при їх зміні діаграма оновлюється. В ЕХСЕL діаграма будується на окре­мому аркуші діаграм або впроваджується безпосередньо в робочий аркуш. У більшості діаграм ЕХСЕL використовує осі X та У, причому вісь X називають віссю часу, оскільки на діаграмах вздовж неї часто відкладають значення різних проміжків часу, наприклад, дні, місяці, роки і т. д.

Вибір типу діаграм і графіків залежить від поставленої мети та значень показників.

Гістограма, що належить до стовпчикових діаграм, є одним із популярних засобів ділової графіки. Гістограму зручно використо­вувати для зображення показників, які порівнюються в межах певного

часового інтервалу, тощо. Гістограми дають змогу, наприклад, наочно відобразити планові та фінансові показники виробництва за квартал звітного року, щомісячні платежі за кредитами тощо.

Лінійна діаграма - це та сама гістограма, але з іншою орієн­тацією осей. Тут вісь критеріїв X розміщується вертикально, а вісь значень У - горизонтально.

Графік визначається своєю простотою та наочністю і відо­бражає одну або кілька залежностей вигляду у = f(х). Використо­вується для ілюстрації коливань у часі курсів валют або акцій.

Кругова діаграма - відображає співвідношення між цілим і його частинами (наприклад, між усім бюджетом та окремими його статтями тощо).

Кільцева діаграма - один із різновидів кругової діаграми.

Діаграма з ділянками (діаграма площ) подібна до гістограм із суміщеними стовпцями.

Точкова діаграма широко використовується в статистиці. Вона відображає не тільки зміну показників, що відбулася за певний проміжок часу, а й міру їх відхилення від середнього значення.

Для побудови діаграми на активному аркуші слід скориста­тися Майстром діаграм, натиснувши відповідну кнопку на панелі інструментів Стандартная. Після відпускання кнопки на екрані з'я­виться вікно діалогу Мастер диаграмм, який створює діаграму в загальному випадку за 4 кроки.

Мастер дваграмм - шаг 1 из 4. На цьому кроці вибирається тип діаграми. За замовчуванням Майстер діаграм пропонує гісто­граму, але можна вибрати інший тип, клацнувши лівою кнопкою миші на одному із 15 зразків.

Мастер диаграмм - шаг 2 из 4. На цьому кроці потрібно задати діапазон клітинок, дані з яких використовуються для побудови діаграм. Але краще задати діапазон заздалегідь, перед викликом Майстра діаграм. При цьому в полі Диапазон будуть відображені координати цього діапазону. Для виділення іншого діапазону слід клацнути лівою кнопкою миші на ярлику аркуша і виділити на ньому інший діапазон клітинок. Для переходу до іншого кроку слід натиснути кнопку Далее. За замовчуванням Майстер сам визначає, як розміщені ряди даних. Якщо зразок не влаштовує, то необхідно вибрати інші опції, а потім клацнути на кнопці Далее.

Мастер диаграмм - шаг 3 из 4. На цьому кроці ЕХСЕL пропонує включити в діаграму легенду, установити назву діаграми, назви осей X та У.

Мастер диаграмм - шаг 4 из 4. На цьому кроці ЕХСЕL пропонує розмістити діаграму на окремому аркуші діаграм або в поточному робочому аркуші. Після натиснення кнопки Готово діаграма переноситься на аркуш.

На кожному кроці роботи Майстра діаграм можна повер­нутися на крок назад (кнопка Назад) або припинити побудову діаграми (кнопка Отмена).





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 742 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...