Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота з аркушами книг, збереження та завантаження файлів книг, друк



На початку роботи аркуші мають імена ЛИСТ1, ЛИСТ2 і ЛИСТЗ. Імена, які ЕХСЕL надає аркушам за замовчуванням, мало­інформативні. Але їх можна легко перейменувати, щоб краще було розпізнати, які дані знаходяться в тому або іншому робочому аркуші.

Для перейменування робочого аркуша можна скористатися такими способами.

1. Із допомогою меню Формат і команди Лист - Переименовать.

2. Клацнувши правою кнопкою миші на корінці аркуша, вибрати в контекстному меню команду Переименовать.

3. З допомогою подвійного клацання лівою кнопкою миші на корінці аркуша.

Якщо для роботи потрібно більше ніж три аркуші, то можна вставити додаткові аркуші, скориставшись командою Рабочий лист із меню Вставка. Новий аркуш буде вставлено перед поточним і присвоєно йому відповідне ім'я.

Якщо в таблиці є аркуші, що не використовуються, то їх можна вилучити, оскільки вони лише займають вільний простір на диску. Для видалення аркуша потрібно перейти на нього і вибрати команду Удалить лист із меню Правка.

Аркуші також можна перемістити на нове місце з допомогою миші. Якщо натиснути лівою кнопкою миші на корінець листа, то із лівого боку корінця з'явиться маркер-трикутник. Цей маркер указує на місце, де буде вставлено аркуш у разі, якщо відпустити ліву кнопку миші.

Програма ЕХСЕL дає змогу редагувати дані робочого аркуша, вставляючи або вилучаючи стовпчики, рядки й клітинки, але ці операції потрібно виконувати дуже уважно.

Щоб вставити стовпчик, потрібно встановити табличний курсор у стовпчик, перед яким буде вставлено новий. Потім вибрати меню Вставка і команду Столбец або клацнути правою кнопкою миші і вибрати команду Добавить... Новий стовпчик буде вставлено, а існуючі розмістяться справа.

Щоб вставити рядок, слід встановити табличний курсор у рядок, над яким буде вставлено новий. Потім вибрати меню Вставка і команду Строка або клацнути правою кнопкою миші та вибрати команду Добавить... Новий рядок буде вставлено, а існуючі змі­стяться вниз.

Щоб вставити клітинку або інтервал клітинок, потрібно виділити клітинку або інтервал, перед якими будуть вставлені нові клітинки. Потім вибрати меню Вставка і команду Ячейки... або клацнути правою кнопкою миші та вибрати команду Добавить... Відкриється діалогове вікно, де потрібно вказати відповідні опції. Новий діапазон клітинок буде вставлено, а існуючі будуть зміщені у відповідний бік.

Для вилучення стовпчиків, рядків або клітинок спочатку потрібно клацнути лівою кнопкою миші на назві рядка чи стовпчика або вибрати відповідну клітинку. Потім вибрати меню Правка і команду Удалить... або клацнути правою кнопкою миші та вибрати команду Удалить....

Для збереження файлу книги потрібно скористатися меню Файл і командою Сохранить або натиснути відповідну кнопку на панелі інструментів Стандартная. При першому збереженні файлу відкривається вікно Сохранение документа, де можна вказати ім'я і тип файлу, а також ім'я папки, в якій буде збережено файл. За замовчуванням установлюється тип файлу ЕХСЕL із розширенням. хls. При наступних збереженнях вікно Сохранение документа не виводиться. Для збереження файлу під іншим іменем або в іншій папці слід використовувати команду Сохранить как із меню Файл.

Щоб відкрити існуючий документ, слід клацнути кнопку Открыть на стандартній панелі інструментів або вибрати команду Открыть із меню Файл. Коли з'явиться вікно діалогу Открытие документа, слід вибрати потрібний дисковод і папку в полі Папка. Після цього потрібно двічі клацнути на імені файлу в робочому полі вікна або відкрити файл із допомогою кнопки Открыть.

Друкування робочих аркушів, що вміщуються на одній сторінці, наприклад формату А4, можна виконати, скориставшись кнопкою Печать. Але така ситуація не зовсім передбачувана. Тому процедуру друкування краще починати з установлення цілої низки параметрів і режимів.

Перед друкуванням будь-якого документа його можна попе­редньо переглянути, щоб ознайомитися з тим, який вигляд він матиме на папері. Перехід до режиму попереднього перегляду виконується з допомогою відповідної кнопки Предварительный просмотр.

У вікні, що з'явиться, відображаються ім'я файлу, який переглядається, вміст однієї зі сторінок робочого аркуша, а також кнопки-команди контролю та настроювання друку. Будь-які парамет­ри друкованої сторінки встановлюють із допомогою кнопок Страницы вікна попереднього перегляду. Те саме можна зробити з допомогою меню Файл і команди Параметры страницы.

Із допомогою меню Файл і команди Печать відкривається вікно, в якому можна встановити:

¨ тип об'єкта друкування (діапазон, аркуш або всю книгу);

¨ кількість копій та режими їх поділу на примірники;

¨ порядок друкування сторінок документа (усі сторінки або лише зазначені).

Інші параметри друкування встановлюються командою - кнопкою Свойства вікна діалогу Печать





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 2279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...