Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кінцева сеча. Коефіцієнт очищення (кліренс). Визначення швидкості фільтрації в нирках



У зв'язку з тим що всі процеси утворення сечі тісно пов'язані з крово­током, його інтенсивність, а також склад крові впливають і на склад сечі. Порівнюючи склад крові зі складом сечі, можна судити про активність конкретного процесу, який перебігає у нирках.

У табл. 16 наведено концентрації ос­новних складників первинної і кінцевої сечі та їх співвідношення, що відобра­жає різні ступені концентрування речовий нирками.

Як видно з таблиці, глюкоза по­вністю реабсорбується в канальцях і в кінцевій сечі її немає. Так само цілком або майже цілком реабсорбуються такі потрібні організму речовини, як білок, амі­нокислоти, вітаміни (в таблиці не показа­но).

Щодо інших речовин, то ступінь їх виведення з організму, про що свідчить індекс концентрування (відношення кінце­вої сечі до первинної — КС/ПС), зале­жить від потреби організму в них та від їх шкідливості.

Так, №+ і НС03 хоч і виводяться з організму у великих кіль­костях, проте ступінь очищення від них ста­новить < 1, що пов'язано з їх роллю в підтриманні осмотичного тиску та реакції (рН) рідкого середовища організму.

З іншого боку, непотрібні та шкідливі речо­вини виводяться з організму дуже ефек­тивно, КС/КП для сульфатів, сечовини і креатиніну становить 47 — 180. Такий ви­сокий індекс концентрування зумовлений не тільки реабсорбцією води, а й залучен­ням додаткових механізмів: створенням гіперосмолярного середовища для сечо­вини в мозковій речовині та ЇЇ рецирку­ляцією чи відсутністю реабсорбції креа­тиніну.

Крім речовин, представлених у таблиці, до складу кінцевої сечі входять:

- похідні продуктів гниття білків у кишках індол і скатол,

- про­дукти розщеплення гемоглобіну уробілін та урохром, які падають сечі специфічного кольору,

- лактатна (молочна) кислота,

- окса­лати,

- деякі гормони й вітаміни.

Реакція сечі людини, як правило, кисла (рН = 4,5), але при переважанні рослинної їжі може стати лужною.

Відносна густина, як і добова кількість, істотно залежить від водного режиму організму. У випадках гіпергідратації людина може виділяти за добу 6 —8 л сечі з відносною густиною 1,005 — 1,010, а при значному зневодненій відповідно 400-500 мл і 1,025-1,030.

Осмотичний тиск сечі також залежить від ступеня гідратації організму і може ко­ливатись від 304 — 405 до 2026 — 2534 кПа (від 3 — 4 до 20 — 25 атм).

Взагалі сеча прозора, але містить невелику кількість осаду, який складається з епітеліальних клітин, еритроцитів і лейкоцитів. Лейко­цити можуть проникати в нефрони шля­хом діапедезу або внаслідок мікротравм.

У зв'язку з різними шляха­ми виділення речовин ефективність очищення крові від них дозволяє оцінити ці механізми. Для визначення швидкості виведення речовин із крові введено поняття ниркового кліренсу (коефіцієнта очищення).

Кліренс відображає швидкість очищення плазми від будь-якої речовини і практично відповідає швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ).

У звичайних умовах величина реабсорбції води становить 97-99%.

Для оцінки функціональної здатності проксимальних канальців визна­чають секрецію парааміногіпурової кислоти (ПАГ) або діатрасту, або пре­паратів групи пеніциліну тощо.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2595 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...