Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Седем лъчеви причини за дисхармония и болести



1. “ Великия решил да следва избрания от него път. Той не търпял ничия намеса и упорито държал на своето. Това упор­ство обхващало план след план, то растяло и крепнело. Неговата воля била постоянна, кристална, ярка, крехка но твърда. Той имал способността да кристализира. Той донесъл не воля за живот, а воля за смърт. Смъртта била Неговият подарък за жи­вота. Приемането и отдаването не Му харесвали - Той желаел и търсел отделянето."

Доколкото можем да изясним смисъла на това иносказание от гледна точка на нашата тема за болестите, несъвършенството на божествената енергия определя онова специфично свойство, което се проявява като способност за кристализиране; то води до втвър-дяванс, изхабяване и до великия процес на отделянето, наричан от нас смърт. Други негови резултати са многобройните процеси на кристализиране, които протичат във физическата форма, както и всички тенденции към атрофия и старост.

2. „Великия наситил със своя живот всички части и ас­пекти на проявеното. Той се мятал от центъра към перифери­ята и обратно, като носел изобилие на живот и енергизирал всички форми, предизвиквайки излишък от движение, безкрайно разширение, огромен ръст и ненужна прибързаност. Той не знаел какво иска, защото желаел всичко, привличал всичко и давал на всеки прекалено много."

Несъвършенството на тази велика енергия с нейната строи­телна, животворна и свързваща мощ се проявява в способността за превъзбуда, предизвикването на прираст, уголемяване, строене на прекалено много форми, привличане на прекалено много атоми и създаване на такива условия, които водят до това, което (езотерично) е наречено „задушаване на живота" - друга форма на умиране, но този път поради излишък от жизненост, която поразява кръвта като предприема ново строителство вътре във вече построените фор­ми и често създава етерен проводник, който с твърде мощен за външ­ната, екзотерична физическа форма. Други следствия от това са туморите, ракът, новообразуванията и свръхразвитието на телесни­те аспекти: ръстът на органите и на излишни части от тялото.

3. „Великия натрупвал тук и там, той избирал и той отхвърлял. Тази сила Той отхвърлил и тази сила Той приел. Той нямал цел, близка до шестте цели на Неговите шест Братя. Той усвоявал формата без да я обича; захвърлял я и избирал друга. Той нямал конкретна цел или план, а живеел под въздействие на илюзиите и точно това искал. Той задушавал както хубавото, така и лошото, макар че се ползвал и от двете. Момеел да допус­ка излишъци в едно отношение, и недостиг в друго. Той се ръково­дел от тези две крайности при избора на жива субстанция. Той сблъскал в едно неща, които не си съответстват, и видял, че като резултат се появили злочестината и измамата. Той изгот­вял модели, без да следва някаква определена цел. Той се отказал от отчаяние."

Така описаното несъвършено „маневриране" поражда онези предимно астрални условия, които предопределят различните прояви на лошо физическо здраве, разгледани на страниците на този трактат. Несъвършенствата на енергията на трети лъч намират тол­кова дълбоко отражение в предразположението на човека към бо­лестите именно защото това е енергията на самата субстанция. За­блудите са резултат от прекаленото използване на енергиите от трети лъч за егоистични и лични цели и се проявяват главно в шестия (астралния) план. Това толериране на желанието и отчаяните опи­ти то да бъде материално удовлетворено водят до появата на някои болести на мозъка, на ниска жизненост, както и на различни сто-машно-чрсвни усложнения, които засягат цивилизованото човечес­тво в значително по-голяма степен, отколкото първобитните раси.

4. „Великия започнал битка. Всяко нещо му изглеждало като обект за прилагане на сила. В „четвъртото" Той открил широко поле за действие и се приготвил за битка. Той виждал истинното, разпознавал лъжовното и се мятал между двете, като се сражавал ту с едното, ту с другото, и все губел онзи среден път, дето битката не съществува. Там царували хармо­нията, свободата, покоят и безметежната тишина. Той изто­щавал всички форми, възползвали се от Неговата сила и мощ. И все пак през цялото време Той търсел красотата, стремял се към прекрасното и жадувал мир. Отчаянието го завладявало по пъ­тищата му, а с отчаяние волята за живот не може да оцелее. Но всичко прекрасно неизменно било редом с него".

Тук имаме ясно указание защо човечеството (четвъртото цар­ство на природата) толкова лесно се поддава на болести. Конфлик­тите, към които човечеството - както групово, така и индивидуално - е толкова склонно, ще водят до отслабване на жизнеността дотогава, докато не бъдат осъзнати и използвани като средство за триумф и прогрес. При наличието на конфликти, съпротивата сре­щу болестите се понижава и на практика се открива лесен достъп за всички форми на влошено здраве и физическа немощ. Пилеенето на енергия подрива съпротивителните сили, в резултат на което се по­явяват слабост, неправилна реакция спрямо присъщите на самата планета болести и бързо капитулиране пред инфекциозните и за­разните заболявания. Именно този тип енергия стои в основата на т. нар. епидемии; грипът с едно от нейните основни проявления.

5. „Великия се изправил в гнева си и се разделил на две. Той създал великите двойствености и изначалното поле на мно-жественостите. Той предизвикал всевъзможни разцепления и със силата на мисълта творял разделенията. Той с радост поставял препятствия. Той не търпял разбирането и не познавал единението, защото бил студен, суров, аскетичен и винаги же­сток. Той стоял между нежния, любещ център на всички живо­ти, и външната периферия на страдащите.живи хора. Но Той не бил върху средния път и нямал намерение да запълва този разрив. Точно обратното, Той засилвал разцеплението, издигал бариери и се стараел още повече да увеличи разрива".

Най-трудно е било да се опише несъвършенството на енер­гията, представяна от Повслителитс на пети лъч. Източникът на много психични и умствени отклонения може да бъде намерен в активността точно на тази енергия, която се проявява главно върху петия (или менталния) план. Основната й характеристика с именно разцеплението - вътрешното раздвоение на самия индивид или раз­ривът между него и обществото, в резултат на което той става антисоциален. Тази тематика беше разгледана доста подробно в „Езотерична психология" (т. II от „Трактат за седемте лъча") и тук не с необходимо да се дават повече пояснения. Друг тип следствия на същата причина са някои форми на лудост, пораженията на мо­зъка и онези разриви между физическото и тънките тела, които се проявяват като слабоумие и психични отклонения. Още една форма на болестно състояние, причинено от действието на пети лъч, е ми­грената, която е резултат от прекъсването на връзката между енер­гиите, натрупани около епифизата и хипофизата.

6. ,Великия обичал Себе си в другите и във всички форми. Навсякъде Той съзирал обектите на своята привързаност и те винаги се оказвали Него самия. В тези други Той изливал себе си, молейки за взаимност, която никога не получавал. Очертанията на толкова любимите Му форми неумолимо се разпадали, блед­неели и изчезвали. Обектите на Неговата любов бавно вехнели. Оставал само светът на сенките, на дима и на мъглата. И кога­то се погледнал, Той възкликнал: аз съм Повелител на илюзиите и Ангел на бъркотията. Нищо не разбирам. Аз обичам, но нищо не е както трябва! Аз знам, че любовта е истината и духът на вселената. Къде тогава с грешката?".

Интересното е, че именно силата на шести лъч (която храни желанието) е отговорна за много от бедите и проблемите на чове­чеството, появили се в резултат от опорочаването на целите и фун­кциите на секса. Злоупотребата с тази енергия поражда желания, сексуални смущения, слабост, извращения и еднопосочно удовлет­воряване на сексуалните и други потребности. Произтичащите оттук сексуални отклонения водят до силна потребност за задоволя­ването им по правилен ли неправилен начин, но на всяка цена. Резул­татите от това варират в най-широки граници: от садистична жес­токост и сладострастие, през бракове, основани главно на физичес­ко привличане, та до онези условия и практики, които водят до раз­личните форми на сексуални заболявания. Ключът към този свето­вен проблем с скрит в думите на древното писание: „несъвършенс­твото на Повелителя на Шести Лъч отвори вратата към неправил­ния брак между половете".

7. „Великия събрал силите си и обявил, че желае да твори. Той създавал това, което било външно и момеело да се види. Той гледал своите творения, но не ги харесвал и престанал да им обръща внимание; тогава те умрели и изчезнали. Той не постиг­нал постоянен успех и не виждал нищо, освен провали, докато се трудел на външната пътека на живота. Той не осъзнавал нуж­дите на формите. На някои предоставил излишък от.жизненост, а на други дал недостатъчно; и едните и другите умрели и не успели да отразят в себе си красотата на Бога, Който им дал живот, но не можал да им даде разбиране. Тогава Той не знаел, че любовта е оцеляла".

Влиянията на тази лъчева сила са твърде специфични и ще стават все по-оссзасми, защото сега този лъч се активизира. Именно тази енергия като цяло е отговорна за инфекциозните и заразните болести. Основен момент в работата на седми лъч с съединяването във физически план на живота с материята. Това от гледна точка на несъвършенството означава съединението (ако можете да осмис­лите това загатванс) на Живота, животите и всеобщата жизненост на съзидателния процес. То се символизира от разнородността и непрестанно сменящите се взаимодействия на всеобщия живот вътре във всички конкретни животи. Следствие от това с активността на микробите (вирусите и бактериите) в онова тяло, където намерят най-добри условия за хранене и размножаване.

Това са трудни за разбиране идеи, но си струва да се размис­ли над тях; искреното усилие ще разбули техния дълбок смисъл. Всяка болест или форма на разклатено здраве с резултат от актив­ността или пасивността на един или друг от седемте типа енергии, които влияят върху човешкото тяло; бидейки несъвършени, те уд­рят по центровете, като навлизат и преминават през тях към физи­ческия организъм. Всичко зависи от състоянието на седемте центъ­ра в човешкото тяло, чрез които въздействат онези безлични енергии, които носят живот, болест или смърт, като стимулират телесните.несъвършенства или като подпомагат изцелението на тялото. По отношение на човека всичко зависи от състоянието на физическото тяло, от възрастта на душата и от кармичнитс дадености.

Би ми се искало правилно да схванете значението на думата „несъвършенство", която аз често употребявах по отношение на ве­ликите Същности, Които изразяват божествеността, нсдостижима за човечеството в цикъла на тази конкретна планета. Помнете, че нашата слънчева система е втора и че в първата слънчева система ударението с било поставяно върху разумната материалност; целта на висшия посветен с било постигането на пълен контрол над мате­рията, разкриване на умствения принцип и утвърждаване на опре­делен материализъм. В онези безкрайно далечни времена това с означавало постижение, докато в сегашната слънчева система то­ва означава поражение за човечеството. Нашата система, в която влизат всички планети, вкл. и Земята, има друго предназначение; в нея с предопределено да се прояви вторият божествен аспект - този на любовта, и това да стане чрез материята, която е заразена с качества, развити в първата система. Това, което тогава с било знак за съвършенство, сега вече не е постижение. Затова тези Велики Същ­ности, които са съвкупност от всичко съществуващо, работят със субстанция, вече заразена с качества, които не подлежат на разви­тие и трябва да се оставят назад.

Такива са разглежданите от нас несъвършенства - в тези се­дем аспекта на разумната материалност се корени и проявява болестта. Казва ни се, че сега физическото тяло не е главното; то е било такова в предишната слънчева система. В сегашната система началата са други. Конфликтът между сегашното и идващото (ко­ето търси проявление) с източник за болестта и смъртта във физическия план. Помислете над това и помнете, че сте длъжни да разг­леждате нещата в най-широкия възможен аспект, ако искате пра­вилно да разберете някои от причините за физическите болести и проблеми.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 280 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...