Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Отговори на някои въпроси



Неофитът не би задал повечето от тези въпроси, ако имаше търпение и по-добре разбираше това, което изучава. Начинаещите не трябва да изпреварват естественото си развитие, а да разширя­ват съзнанието си последователно и според указанията. Въпреки това, учителят може да поощри задаването на въпроси:

1. Защото ако членовете на групата са достатъчно зрели и интелигентни, чрез формулирането на въпроси те могат да се опоз­наят по-добре; между тях се установява взаимно разбиране, което ги свързва по-тясно.

2. Защото по характера на поставяните въпроси учителят може по-добре да разбере гледната точка на учениците си (напри­мер аз самият да се ориентирам в западната гледна точка за лечи-телството). Не забравяйте, че по своя произход и подготовка аз все пак съм представител на Изтока. Мога да знам повече от вас за лечителското изкуство и за енергиите, които формират човешкото тяло, но вашата гледна точка, терминологията и умствените ви наг­ласи за мен все още са сравнително чужди; вашите въпроси ще ми помогнат по-добрс да разбера изходните позиции и мисловните ви рамки и така ще ми дадат възможност да ви обучавам по-ефективно.

3. Защото задаването на уместни въпроси е един от окулт­ните методи за фокусиране на ума и синтезиране на знанията, както и за очертаване полето на търсенията и възможното разширение на съзнанието.

За природата на „задръстването"

Как мога да опиша това явление, щом вашето разбиране за силите и енергиите и тяхното взаимодействие в човешкото тяло едва прохожда? Да се каже, че задръстването [обструкцията - бел. прев.] е втвърдена сила, ще бъде неточно; да се каже, че това е статична енер­гия - означава малко; да се каже, че е неравномерна или неритмична вибрация едва ли има смисъл. Основният ми проблем е липсата на точни термини, чрез които да ви представя езотеричната истина.

Вероятно задръстването може най-добре да се дефинира като нарушение на свободното протичане на силите през центровете и през цялото тяло. То бива два вида:

1. Задръстване, което възниква в самите центрове и оттам въздейства на съответните жлези. Енергията може да срещне пре­пятствия или когато се влива в центъра (това засяга жлезата в отри­цателен смисъл), или когато изтича от него (тогава действието има положителен знак). Ако вливането й в центъра е затруднено, енер­гията се отразява назад към своя първоизточник - астралното или металното тяло. Така възниква специфично психично потискане, до­колкото няма вътрешен импулс, на който съответната жлеза да мо­же да отговори. Ако проблемът с на изхода на енергиите от физи­ческото тяло, тогава също ще липсва свободно протичане на сили­те и свързаната с центъра жлеза ще бъде силно засегната, което може да се изрази или в прсвъзбуда поради неритмичния енергиен поток, или в недостатъчно захранване. Това рефлектира върху сск-реторната й дейност, а впоследствие повлиява и на кръвообраще­нието.

2. Задръстване, което препятства свободното протичане на енергията или жизнената сила през физическото тяло и предизвиква някои форми на слабост или появата на болни места, където потокът се забавя или пък циркулира прекалено бързо. В някои места енер­гийният поток може да се задържа и да подхранва заболелите органи, което съдейства за тяхното лекуване и прочистване. По принцип вре­менното запушване може да има както благоприятно, така и болестотворно въздействие. Това учудва ли ви?

Отново подчертавам комплексността на разглежданата тема; целият ми популяризаторски опит показва колко трудна с тя за раз­биране. Но ако имате желание и търпение да осмислите нещата чрез интуитивно вживяваме, а не толкова по пътя на логичния анализ, с течение на времето ще откриете, че знаете много - както в интуити­вен, така и в аналитичен план.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...