Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Седем лъчеви причини за кармата



В тях се крият корените на всички човешки проблеми, вкл. на лошото здраве и болестта (индивидуална, национална и расова), като се започне от самото начало на сътворението. Кармата се про­явява в изначалната субстанция и в енергийните потоци, които нах­луват във и през сътворения свят, включвайки трите низши свята, където работят лунните питриси и елементалните същности на всич­ки форми. Тази изначална карма (ако мога така да я нарека) има важен принос за съществуването на болестта. В древните книги, до които Учителите имат достъп, се казва, че светът е създаден от субстанция, вече заредена с кармата на предишната слънчева система.

Затова е очевидно, че тези силови потоци, излъчвани от Повс лителите на Седемте Лъча, са оцветени и „заразени" с присъщите за Тях самите ограничения; от наша гледна точка Те са Богове, но е действителност са формиращи се Богове, макар да са много по-бли-зо до слънчевата божественост, отколкото и най-еволюиралото чо­вешко същество до планетната божественост. Те са онези „несъвър­шени Богове", за които со говори в „Тайната Доктрина", и са пла-нетарните Логоси на свещените и несвещените планети. Ако велики­те основополагащи Животи на планетите от нашата слънчева систе­ма са несъвършени, следствията от това несъвършенство неизбежно ще засегнат Техните планетни създания и телата Им за проявление; това привнася рамкови кармични условия, над които човекът няма никакъв контрол, но в които той се движи и следователно е принуден да споделя. Тук нямам възможност да се задълбочавам в тази тематика. Всичко, което мога или ми е позволено да направя, е да ви дам седемте строфи [stanzas: строфи, тезиси, формулировки - бел. ред.] от една от най-древните книги на света, която символично описва седемте лъчеви причини за несъвършенствата в нашите планетни проявления. При възможност към тях би трябвало да прибавим и строфите, в които се излага значението на астрологичните дадености и ограничения, които влияят върху планетата и определят хороскопа на нашия планетарен Логос. Те обаче са изключително трудни за раз­биране (поради голямата им сложност, многоаспектност и косми­ческа мащабност) и могат да бъдат изучавани едва когато човечест­вото достигне онази степен на интуитивно възприятие, при която чо­век ще може „да обхваща причините и следствията като едно цяло и да вижда началото и края в един миг от времето и прос­транството". С тези думи Учителя Серапис веднъж обобщи своята теза, опитвайки се да обясни на една група посветени ученици пра­вилния подход към подобни широкообхватни тематики.

„Книга за кармата" съдържа долуизброените строфи, които служат като въведение към тези от следващата точка, озаглавена „Седем лъчеви причини за дисхармония и болести". Интуитивният кандидат ще схване определен смисъл, но той трябва винаги да помни, че всичко, което се стремя да направя, е да облека в слово (незадоволително и неадекватно) строфите, които разглеждат оп­ределящите фактори от естеството на онези велики Същности, Чиято жизнена сила (наричана от нас енергия) сътворява всичко същест­вуващо и оцветява и оформя всички проявления в различните све­тове; тя дава своя принос и при насищането с енергия на всяко отдeлно човешко същество. Всеки човек използва тази енергия спо­ред нуждите си, а те от своя страна са точен показател за степента на неговото развитие. В тази връзка ви предлагам няколко строфи от раздел за Несъвършенствата" (част XIV):

„Седемте несъвършенства се проявили и поразили субстан­цията, от най-висшата до най-низшата сфера. После дошли седемте съвършенства и тогава двете заедно - това, което е цяло и здраво, и това, което е известно катд отделно и частич­но - се срещнали върху плана на физическия живот [етерния план - бел. А.А.Б.].

И там те се сблъскали, като въвлекли в конфликт всичко, което са и което притежават, всичко видимо и невидимо в трой­ния пръстен [трите низши свята - бел. А.А.Б.].

Седемте несъвършенства влезли в седемте човешки раси, всяко на своето място; те оцветили седемте точки вътре във всяка раса [седемте планетарни центъра, които пропускат несъвър­шена енергия - бел. А.А.Б.].

Седемте съвършенства се реели над всяка раса, над всеки човек от всяка раса и над всяка точка вътре във всеки човек.

Така конфликтът се разраствал от най-периферното до най-централното, от най-Великия до най-малките. Седем са не­съвършенствата; седем са съвършените цялости; седем са и пъ­тищата за прогонване тъмата на несъвършенството и за про-явяване на ясното необгарящо сияние, бялата електрична [фо-хатна - бел. ред.] светлина на съвършената цялост."

Всичко, което можеш да разбереш от казаното, братко мой, е идеята за вечния конфликт, за седемте велики енергии, които се про­явяват като двойствености и образуват в тялото (на планетата, на човека и на атома) област или кръг от своеобразно напрежение. То определя стремежа към еволюция и само става причина за прояв­ление, докато неговото следствие кармично се проявява като крайно освобождение на съвършеното и доброто. Тези неща са сравнител­но трудни за разбиране. Трябва да се помни, че седемте несъвър­шенства са свързани със седмичната природа на'Този, в Който жи­веем, движим се и съществуваме, и че тези седем несъвършени енер­гии съдържат в себе си съвършената воля към добро, която във вис­ша степен превъзхожда волята към зло.

Тези енергии протичат през седемте центъра на планетното тяло и са - по отношение на нас - седемте лъчеви енергии. Във връзка с волята за зло, която може да се прояви и се проявява като болест във всичките четири царства на природата, вече разбирате защо обучавам моите ученици по езотеризъм (за които съм отгово­рен) в непричиняване на вреда. Това е главният фактор, който спо­мага за компенсиране на кармата. Ще дам девети закон и така ще допълня групата закони, които (ако бъдат следвани) могат същест­вено да ви помогнат в лекуването на болестта и в опазването на доброто здраве.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...