Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини от чувствено-емоционален характер



В „Трактат за бялата магия" за пръв път дадох на света информация относно природата и контрола на астралното тяло; това е практически първата публикувана книга на тази тема. Исторически погледнато, много от знанията за физическото тяло и грижата за него (в езотеричен и екзотеричен план) вече са предаде­ни на човечеството; сред тези сведения има много истини, но и не­малко заблуди, доколкото често се е изхождало от погрешни предпо­ставки. Съвременните езотеристи разглеждат етерното тяло и в то­ва също има част истина и част неистина, но като цяло този подход е по-правилсн от окултна гледна точка, отколкото от екзотерична. Може би ще ви изненадам, ако кажа, че „Трактат за бялата ма­гия" с като цяло верен, но по необходимост е ограничен (непълен) и следователно той също е частично неверен. Учудва ли ви подобно твърдение? Нали помните как илюстрирахме и признахме ограни­чеността на нашите познавателни способности? Невъзможно ми е да ви предам цялата истина, след като вие не познавате нито терми­нологията, нито адекватното фундаментално знание. Това затруд­нява моята задача. Даваното ви учение за лечителството е най-труд­ното от всичко, с което досега съм се захващал, и то по две причини. Първо, терминът „по-фини тела" строго погледнато е безсмислен. Това не са тела, подобни на физическото. Те представляват своеоб­разни центрове (резервоари) на особени видове сили, присъщи са за всички индивиди и имат своите входове и изходи. Оприличават ги на съвкупност от атоми, които вибрират на високи скорости и са оцветени (според някои окултни школи) в определени цветове, из­дават специфичен звук и се намират в различни стадии на развитие.

По други твърдения, те са състояния на съзнанието и някои ги смя­тат за създадени по подобие на човека. А какво е твоето мнение, братко мой?

Астралното тяло е главният определящ фактор за повечето хора. В него с основната причина за лошото им здраве, защото то има силен предопределящ ефект върху жизненото и етерното тяло. Физическият организъм с автомат, управляван от вътрешното тяло. Нека припомним, че виталното тяло е приемник на енергийните потоци, на практика е образувано от тях и именно те насочват дей­ността на физическия механизъм; така става ясно, че най-мощният поток е този, който контролира действието на човешкия организъм във физическите сфери. Има два енергийни потока, които трябва да. бъдат отбелязани при изучаването на факторите, водещи до дейст­вия във физическия свят; искам да припомня в тази връзка, че бо­лестта е активност именно във физическия план:

1.Потокът на самия живот, който се корени в сърцето и определя жизнеспособността на човека, работоспособността му и срока на неговото съществуване.

2. Преобладаващият енергиен поток, който идва от астралното, менталното и душевното тяло (той контролира човешкото про­явление във физическите сфери).

За преобладаващата човешка маса и за посредствената тълпа доминиращи фактори са потокът на живота и потокът на астрална-та енергия, или енергията на желанията. Последният може да бъде малък или среден.

При мислещите хора, освен тези два доминантни фактора, се задейства и растящият поток от ментална енергия.

При интелигенцията и кандидатите (тези, които са готови или вече са на пътя на изпитанията), трите споменати потока достигат точката на равновесие като образуват интегрирана, или координи­рана личност. В това число влизат мистиците и творческите работ­ници, познаващи вдъхновението и духовните озарения, което свиде­телства за начален приток от енергията на душата.

Колкото до учениците, тази група мъже и жени са се отдали на духовната енергия, като останалите три енергии безпрекословно са подчинени на нейния висш контрол.

Съществуват още два типа енергии, с които трябва да се съоб­разяваме, когато разглеждаме интелигентния човек:

1. Енергията, образувана от съединените в сплав сили при координираната личност.

2. Енергията на самия физически свят, която накрая се раз­познава от кандидата или ученика и предизвиква толкова крайно отрицателно отношение, че се превръща в един от главните фактори, който съдейства за отварянето на центровете.

Накрая настъпва времето, когато посветеният, проявявайки се във въплъщение, работи само с три типа енергии - с енергията на самия живот, с отрицателната енергия на личността и с положи­телната енергия на душата. Така той се представя като съзнателно проявление на трите аспекта на Троицата.

Някои неща трябва да се утвърдят като окултен факт в съзна­нието на лечителя, преди той да е готов за работа:

1. Няма нищо друго, освен енергия, която се проявява под формата на многобройни и многообразни конкретни енергии. Именно те формират Вселената. По същия принцип и човешките тела (като средства за проявление) са съставени без изключение от енергийни единици, условно наричани „атоми", които са обединени в телесна форма от свързващата сила на по-мощни енергии.

2. Главният енергиен фокус у човека с духовният и значени­ето му като интегриращ фактор е толкова по-голямо, колкото по-висок с качественият му потенциал. На ранните етапи от човешката еволюция се проявява аспектът на връзката. По-късно, когато апа­ратът за реагиране (човешкото гяло) стане по-развит, започва да доминира качественият аспект на душата.

3. Гледано отвътре (от безвремието), човешкото създание представлява един чудесен, калейдоскопично изменящ се феномен. Така наречените тела, или по-точно съвкупността от атомни еди­ници, проблясват и изчезват и отново ярко избухват. Цветните по­тоци пробягват насам-натам, като се извиват в преливащи се фигури. Понякога отделни участъци избухват в пламенно сияние, а после чувствително помръкват, стават безцветни и сякаш несъществуващи. Винаги обаче се вижда неизменната всепроникваща светлина, ко­ято струи като поток от лъчи към проявения човек, извирайки от два големи участъка на тялото, разположени в главата и сърцето. Забелязват се (в началото неясно, а после все по-отчетливо) още седем бледи светлинни диска - ранно свидетелство за седемте цен­търа [ чакри - бел. ред.].

4. Тези центрове формират определени аспекти на качества и на съзнание, определят цветовото излъчване на външната човеш­ка форма и я използват като физически апарат за реагиране. В хода на еволюционния процес те преминават през три типа разкриване:

а) Промяна, която се осъществява, когато растящото дете се превръща във възрастен човек. Към 21-та година цен­тровете достигат онова качествено равнище, което са има­ли към края на предишното прераждане. По-нататьк чо­век продължава развитието си от точката, в която го с приключил предишния път.

б) Разбуждане на центровете чрез жизнения опит. Понякога в рамките на един живот се пробужда само един център, но се случва и няколко центъра да достигат активно функци­ониращо съзнание.

в) Накрая центровете биват събудени чрез процеса на по­свещение, но това става само ако човекът съзнателно вър­ви по Пътя.

5. Центровете определят степента на човешката еволюция (във външно изражение), като действат пряко върху физическото тяло чрез ендокринната система. Това трябва да се помни, защото бъдещият окултен лечител ще подхожда към пациента от тази глед­на точка. Следователно, той ще лекува чрез въздействие върху цен­тровете и жлезите, управляващи онази част от тялото, където се е загнездила болестта. Но времето за това още не е настъпило, защо­то човешкото невежество е наистина голямо. При неопитност лес­но може да се предизвика превъзбуда в центровете (а оттам и в жле­зите), от което болезненото състояние ще се усили, вместо да изчезне.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...