Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Уводни бележки



Темата за лечителството е стара като вечността и винаги е била обект на изследвания и експерименти. Правилното използване на лечителските способности и сили обаче е знание, което сега прохожда. Едва в наши дни стана възможно да се огласят законите на магнетичното лечителство и да се посочат прлчините за онези заболявания, които се зараждат в трите вътрешни тела, постепенно разрушават човешката структура, предизвикват страдания и болки и изпращат индивида до вратата, водеща към света на безтелесно­то съществуване. Едва сега човекът достигна тази точка на еволю­ция на съзнанието, когато започва да осъзнава властта на субектив­ните светове. Така една нова и обширна наука - психологията, се появи в отговор на растящия човешки интерес. Темата за регулира­нето, пречистването и изцелението занимава умовете на много мис­лещи хора, както и на онези, които страдат. Предстои ни дълъг съв­местен път, затова ви моля да се запасите с търпение.

Когато навлизаш в областта на лечителството, влизаш в свят на огромно езотерично знание и на изобилие от изводи и формулировки, чрез който в продължение на векове много светли умове са се опитва­ли да помагат и лекуват. Въпросите „защо" и „от какво", отнасящи се до болестта, са били тема на безкрайни изследвания и размисли. Много ясни умозаключения са били направени по повод лечението на недъзите, разработвани са много методи, техники, формули, предписания, раз­лични манипулации и теории.

Всички те служат за запълване на умовете с идеи - някои пра­вилни, други не. Това много затруднява ученика при възприемане­то на новите идеи и усвояването на непознатото.

Кандидатите губят много, отказвайки да се разделят с онова, което е скъпо на нисшия ум. Когато достигнат нивото на отворения ум и станат готови за възприемането на новите теории и хипотези, те ще открият, че старата и така ценена от тях истина всъщност не е изгубена, а само поставена на полагащото й се място в една по-широка схема.

Посветените във Вечната Мъдрост са по необходимост и ле­чители, макар че не всички са в състояние да лекуват физическото тяло. Това е така, защото душите, който са достигнали до опреде­лена степен на истинско освобождение, стават проводници на ду­ховната енергия. Това автоматично засяга един от аспектите на механизма, използван от душата, с която са в контакт. Казвайки „механизъм", имам предвид различните аспекти на онзи инстру­мент (тяло, или природна форма), чрез който душите търсят проявление. Става дума за следното:

1. Плътно физическо тяло, представено от всички съставя­щи го органи. Те имат различни функции, които позволяват на ду­шата да се изрази във физическия (обективен) свят като част от един по-голям и сложен организъм. Физическото тяло е чувствителен апа­рат за проявление на духовната човешка единица, която чрез него влиза в контакт с апарата на планетарния Логос, т. е. на Живота, в които се движим и имаме битие.

2. Етерно тяло, което има едно основно предназначение -да оживотворява и насища с енергия физическия организъм и така да го интегрира в енергийното тяло на Земята и на слънчевата си­стема. Като мрежа от енергийни потоци, силови линии и светлина, то е част от огромната енергийна структура, лежаща в основата на всички форми - малки и големи, микро- и макрокосмични. Силите на Космоса протичат по тези енергийни линии както кръвта тече в артериите и вените. Тази постоянна, индивидуална (човешка, пла-нетарна и слънчева) циркулация на жизнените сили чрез етерните тела на формите е основата на целия проявен живот и отразява същ­ностната неделимост на Живота.

3. Астралното тяло (тялото на желанията), наричано поня­кога емоционално тяло. В него се проявяват емоциите под формата на болка или удоволствие (или на други двойки противоположнос­ти) като резултат от взаимодействието между желанията и цент­ралното „АЗ". В тези две тела - етерното и астралното, се коренят 90 % от всички физически проблеми.

4. Ментално тяло, или онова количество чита (умствен по­тенциал), което индивидуалната човешка единица може да използва и да изрази. То е четвъртият поред механизъм, който се намира в разположение на душата, без да се забравя, че всички изброени дотук тела се проявяват като единна система. Само 5 % от всички съвре­менни болести се коренят в това тяло, или в това състояние на съз­нанието. Тук искам да опровергая твърденията на някои лечителски школи, че причината за всички заболявания се намира в ума. Това засега не отговаря на истината. След милиони години, когато фоку­сът на човешкото внимание се премести от емоционалната към мен-талната (мисловната) сфера и хората станат ментални по своята при­рода, както сега са емоционални по същността си, едва тогава причините за болестите ще трябва да се търсят в областта на ума. В наши дни обаче те следва да бъдат обяснени (с малки изключения) с липсата на жизнеспособност или обратното - с прекалената възбуда в областта на чувствата и желанията (потиснати или безконтролни), както и в настроенията, задръжките или изявите на дълбоко затаени копнежи, раздразнения, тайни наслаждсния и много неосъзнати импулси, идващи от чувствсно-смоционална сфера на индивида.

Тази силна воля да бъдеш с създала (и продължава да създа­ва) външния физически апарат за реагиране; тя подтиква този меха­низъм, формиран главно за физически нужди, към усъвършенства­не и служене и на други, по-субективни цели. Това предизвиква ус­ложнения и едва когато човек осъзнае, че около физическото му тя­ло съществуват и други, по-фини обвивки, които служат за други, по-фини реакции, той ще стане свидетел на постепенното оздравя­ване на физическия си организъм. По-късно ще се занимаем точно с тези по-фини обвивки.

Логично е да запитате какъв ще е общият план, по който ще ви запознавам със законите на лечитслството; закони, с които се съобразяват посветените и които постепенно ще изместят физичес­ките методи на лечение. Навярно ще попитате и за онази специална техника, която вие като лечители ще трябва да познавате и да при­лагате както по отношение на себе си. така и спрямо пациентите. Накратко ще характеризирам учението, което ви давам, като ви по­кажа на какво да обърнете внимание, когато започнете да изучавате тази материя.

Първо, ще се постарая да изясня причините за болестите, за­щото който изучава окултизма е длъжен винаги да започва от света на причините, а не от света на следствията.

Второ, ще изложа седемте метода на лечителството, ко­ито обуславят „работата по възстановяването" (както е прието да се казва в окултната терминология), и ще ви обясня как те се прак­тикуват от посветените. Тези методи определят техниките, които трябва да бъдат прилагани. Ще забележите, че въпросните методи и произтичащите от тях техники се обуславят от лъчите, които съм описал в „Трактат за седемте лъча" (том 1 и 2), поради което лечи­телят с длъжен да се съобразява не само със своя собствен лъч. но и с този на пациента. Това определя седемте лъчеви техники, които изискват специални разяснения преди да бъдат умело използвани. Трето, ще акцентирам върху психичното лечитслсгпво и вър­ху необходимостта да се общува с пациента на нивото на неговия вътрешен свят. Основният закон, които определя цялото окултно лечение, може да се формулира така:

ЗАКОН № 1:

Всяка болест е резултат от потискане живота на душа­та и това е валидно за всички форми и царства. Изкуството на лечителя се състои в способността му да освободи душата, така че нейният живот лесно да протича през цялата съвкуп­ност от органи, които образуват всяка отделна форма,

Опитите на учените да освободят енергията на атома са от почти същата природа, както и работата на езотериста, опитващ се да освободи енергията на душата. В това се състои истинското из­куство на лечителството. Тук е скрит дълбок окултен намек.

Четвърто, ще се заемем с физическото тяло, с неговите бо­лести и немощ, но едва след като сме изучили онази част от човека, която обгръща плътното физическо тяло. Спазваме този ред, защо­то сме длъжни да се движим от сферата на вътрешните причини към света на външните проявления. Ще видим че всичко, което за­сяга здравето на човека, произтича от:

1. Съвкупността на силите, чувствата, желанията и случайни­те мисловни процеси, които характеризират трите по-фини тела и определят живота и опита на физическото тяло.

2. Влиянията, които човечеството като цяло оказва върху физическото тяло. Човешкото същество е съставна част от чове­чеството - организъм в по-голям организъм. Условията в налично­то цяло намират отражение и в индивидуалната единица. Многото нещастия, от които страда съвременният човек, произтичат от усло­вията, които съществуват в четвъртото природно царство като цяло. За тях човекът не е отговорен.

3. Влиянията върху физическото тяло от страна на планетарния живот, проявление на живота на планетарния Логос, който се изявява като еволюираща Същност. Тази тема е вън от нашата компетентност, но самите въздействия са очевидни.

Аз не съм заинтересован да обучавам отделни индивиди, за да ги направя изкусни лечители. Моята цел е груповото лечителство и именно тази работа ме интересува в момента. Никоя група от хора обаче не може да работи като едно цяло, ако не е сплотена от разбирателство, любов и желание за взаимно служене. Изцсляващата енергия на духовната Йерархия няма да протече през групата, ако в нея съществува дисхармония и критикарство. Следователно първа­та задача, която стои пред всяка група лечители, е да утвърдят по­между си атмосфера на любов и разбирателство и да работят за укрепване на груповото единство.

Необходима с голяма търпимост при формирането на лечи­телската група и смесването на индивидуалните аури. Хората се нуждаят от време, за да се научат да работят заедно в съвършено разбирателство и безличностност, като заедно с това достигнат еднопосочност, способна да създаде необходимия групов ритъм -толкова сплотен и интензивен, че да синхронизира работата отвътре. Кандидатите и учениците, които работят в тази посока, трябва да се научат да мислят групово и да отдават на групата (без да се скъ­пят и прикриват) най-доброто от себе си, включително и плодовете на своята медитация по тази тема.

Имайте предвид, че даваните от мен инструкции ще бъдат по възможност максимално кратки. Ще се постарая да вместя много истини в малък обем, така че всяко изречение да изразява ясна идея и вярно да осветява проблемите, стоящи пред лечителската група. Това, което ми предстои да ви съобщя, се подразделя на две части. Първо, ще се заемем с общата работа по обучението в езотерично лечитслство, като за целта ви запозная с неговите закони, техники и методи. Второ, ще разгледаме самия лечител и възможностите за неговото усъвършенстване при овладяване на лечителското изкуство. Нима не е вярно, че съчувствието към пациента и разбиране­то на неговите проблеми е от първа необходимост за лечителя, така че той да спечели доверието на болния.

Има две думи, съдържащи основните изисквания към всеки истински лечител - магнетизъм и излъчване. Трябва да работите в тази посока. Необходимо е лечителят преди всичко да придобие магнетичност и да привлича към себе си:

- енергията на собствената си душа (това изисква достига­не на равновесие чрез индивидуална медитация);

- съдействието на тези, на които той иска да помогне (това предполага безкористно отношение);

- енергиите, които стимулират пациента към желаната ак­тивност (това изисква окултни познания и тренирай ум).

Освен това, лечителят трябва да може да излъчва, защото из­лъчването на неговата душа стимулира активността на пациента и така задвижва процеса на изцеление. Излъчването от ума на лечи­теля озарява другия ум и поляризира волята на пациента, а излъчвансто от астралното тяло на лечителя (когато с контролирано и безкористно) придава правилен ритъм на астралното тяло на лекувания. Така лечителят подтиква пациента към правилни дей­ствия, като в същото време излъчването на виталното му тяло (чрез центъра на далака) подпомага формирането на силовото тяло на болния и с това улеснява оздравителния процес. Дълг на лечителя е да бъде ефективен, защото какъвто с той самият, такова ще с и не­говото въздействие върху пациента. Ако цслитслят работи магне­тично и излъчва към пациента силата на своята душа, самият паци­ент по-лесно ще достигне до желаната цел, която може да бъде или пълното оздравяване, или достигането на такова състояние на ума, при което човек може да живее спокойно със своя недъг, т. с. да надраснс кармичнитс ограничения на тялото. От друга страна, па­циентът може да получи възможността за пълно освобождение от тялото като му се позволи леко и радостно да премине през вратата на смъртта и така да постигне истинското си спасение.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...