Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Lt;В> Болести, породени от безпокойство и раздразнение



Третата категория смущения, които възникват в емоционал­ното (астралното) тяло, езотеричсски се обхващат от понятието „бо­лести на раздразнението". Това са коварни отрови, които се таят зад видимите прояви на болестта.

От окултна гледна точка повечето заболявания могат да се изразят чрез следните две определения:

1. Болести в резултат от самонатравянс; това с най-честото заболяване.

2. Болести в резултат на раздразнение; те са много разп­ространени сред учениците.

Днес много се говори за самонатравянсто, като се прилагат различни методи за неговото преодоляване: диети, въвеждане на ред в бита, ритмичност на живота и т. н. Всичко това е полезно и добро, но не води до принципно излекуване, както се опитват да ни убедят неговите привърженици. Основното психично разстройство се нари­ча раздразнение и неговите корени са в свръхактивността на астрал­ното тяло, която поражда ненормални въздействия върху нервната система. Това с болест на егоизма, обособеността и самодоволството. Още веднъж помислете върху тези понятия, защото тези три аспекта на раздразнението са разпространени повсеместно. Следователно, ние ще разгледаме раздразнението „империл, както го наричат пред­ставителите на първи лъч, какъвто е Учителя М.

Почти завършваме първата глава, наречена „Психични при­чини за заболяванията", като много кратко, но продуктивно разгле­дахме проблемите, породени от свръхактивността и неправилното състояние на астралното тяло. Всичко, което мога да си позволя в този кратък трактат, с да очертая общите принципи. Повечето от моите твърдения са толкова нови и революционни от гледна точка на ортодоксалната медицина, че ще с необходимо време, за да мо­же дори само тази първа система от идеи. даваща в известен сми­съл нова формулировка на истината, да се възприеме от мислите­лите на расата. Дори след като тези постулати бъдат признати за хипотетично възможни, ще мине много време, преди да бъдат про­ведени достатъчно изследвания, които да доведат до точно форму­лирани изводи и до всеобщото им признание и практическо прило­жение. Казвайки това, аз не критикувам медицинската професия. Сред нейните представители има сравнително малък брой алчни за пари специалисти и шарлатани, но те все пак съществуват, както продажността и корупцията се срещат във всяка професия. А къде ли ги няма? Консервативни умове в медицината има много, но от­ново питам - къде ли ги няма? Пионерите, развиващи новите сфери на знанието, и хората, който са осъзнали някои от насоките на Новия Век, често имат толкова закостенял ум, че не виждат нищо друго, освен новите пътища, модели и методи; те изхвърлят зад борда всич­ко старо и така губят много. Медицинската професия е написала един велик, прекрасен, световен летопис за нейните цели и сфера на дейност и е развила някои от най-великите духовни качества - само­жертвата, състраданието и служенето. Пътищата и техниките на Но­вия Век обаче са трудни за усвояване. Ще се наложи да се откажем от ред стари методи, ще трябва да пожертваме много, преди ново­то лечителско изкуство да стане възможно.

Докато съществуването на фините тела не бъде прието и ре­алността им не се докаже чрез методите на истинската психологич­на наука и с помощта на развитите ясновидски способности, прос­ледяването на причините за различните болести по посока на тън­ките тела с почти безполезно. Най-добрата позиция, която може да си позволи прогресивно мислещият лекар (казвам „може", а не „ще"), е да приеме, че психичната нагласа, състоянието на ума и емоцио­налното отношение на пациента могат както да облекчат, така и да затруднят лечението. Много лекари вече признават този факт; това само по себе си с постижение.

Затова, когато казвам, че ракът например с започнал нашест­вието си от времената на Атлантида и че корените му се намират в астралното тяло, това почти нищо не говори на съвременния човек. Той не разбира, че днес огромен брой хора имат съзнание на атланти.

Искам накратко да разгледам най-общите причини за страда­нията - безпокойството и раздразнението. Днес те са разпростра­нени повече от всякога, защото:

1. Положението в света, проблемите и несигурността са та­кива, че едва ли някой може да остане незасегнат. Всеки малко или много с въвлечен в проблемите на планетата.

2. Общуването между хората толкова се разшири и те така свикнаха да живеят на групи (големи или малки), че неизбежно за­почнаха да си оказват влияние като никога досега. „Страда ли един член, страдат и останалите заедно с него" - това с една древна исти­на, която релефно се очерта и днес се осъзнава за първи път.

3. Чувствителността на човешкия механизъм толкова се по­виши, че хората по нов, по-изтънчен начин се „настройват" към емо­ционалните състояния и мисловните нагласи на другите. Така към собствените им доминантни грижи и тревоги се добавят и тези на техните събратя, с които те влизат в контакт.

4. Телепатично, както и в резултат от развитата си прогно­стична способност, хората съпреживяват трудностите на други ли­ца или групи мислители, допускайки, че те биха могли да се случат и на тях самите, макар да не с сигурно, че ще се случат.

Всичко това показва колко мъчително трудно днешните хора гледат живота в очите. Явно с, че проблемите на безпокойството и раздразнението, наречени от Учителя Мориа „империл", са мно­гобройни и изискват внимателно разглеждане.

Защо проблемите в астралното тяло са тъй сериозни и опасни? Безпокойството и раздразнението са рискови, защото:

1. Те така изсмукват жизнеността на човека, че той става лесна плячка за много заболявания. Предразполагащите фактори за грипните заболявания също се коренят в страха и безпокойството; щом светът се освободи от сегашната „стресова" обстановка, ще станем свидетели на отмирането на тази болест.

2. Те са толкова инфекциозни от астрална гледна точка, че снижават по особен начин астралната атмосфера и я правят негод­на (в астрален смисъл) за свободно дишане.

3. Астралнитс състояния на страх, безпокойство и раздраз­нение са толкова разпространени днес, че трябва да се разглеждат като епидемични в планстарен аспект.

4. Раздразнението (не безпокойството) има възпалително действие, а възпалението се понася тежко и поражда големи труд­ности. Трябва да отбележим, че някои форми на очни заболявания се дължат на този фактор.

5. Безпокойството и раздразнението замъгляват обективно­то виждане за нещата. Те стесняват полезрението. Човекът, станал жертва на тези състояния, не вижда нищо друго освен причината за своя проблем, така е погълнат от самосъжаление и самооцснки или изпада в толкова негативно настроение, че виждането му за света става фрагментарно, а групата, с която общува, се стеснява. Не за­бравяйте, че освен индивидуален, има и групов егоизъм.

Спрях се по-подробно на последиците от безпокойството и раздразнението, за да подчертая глобалността на проблема. Да го­ворим обаче за лекарството сега е почти безполезно. На болния от грип, повален от силни болки, никой не казва: „Няма ти нищо, не обръщай внимание. Ставай и си гледай работата". По същия начин днес е безполезно да се казва на хората: „Не се бой, забрави трево­гите и всичко ще бъде наред". Никой няма да ви повярва и то по една причина - това просто няма да отговаря на истината. Нищо в нашия свят не е наред; и човечеството, и животът на планетата са в криза. Йерархията знае това и работи за подобряване на положе­нието. Когато мъките на „планетарния грип" бъдат преодолени и стане ясно, че пациентът няма да умре, могат да се направят разс­ледвания и да се вземат мерки за предотвратяването на рецидиви. Единственото, което сега може да се направи, с да се държи паци­ентът в покой и да се овладява треската. Това с главната задача на Новата Група Световни Служители и на разумните хора с добра воля. Те са навсякъде по света.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...