Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Lt;А> Неконтролирани и неправилно регулирани емоции



Този подраздел предлага факти за това какви мощни болестот-ворни фактори са неправилната емоционална настройка и общото нездраво състояние на астралното тяло. Това е така, защото виталното или етерното тяло на обикновения човек по същество се зад­вижва и управлява от астралната му природа. Възбудата на това тяло, неистовият порив под въздействие на ярост, силна тревога или дъл­готрайно раздразнение отклоняват потока от астрална енергия към слънчевия сплит и така го довеждат до силен дисбаланс. Той впос­ледствие възбужда стомаха, панкреаса, пилора и жлъчката. А мнози­на ли в нашия напрегнат век са избавени от лошото храносмилане, от нежелани гастритни симптоми или от проблеми с жлъчката?

Силната неприязън и враждебността, породени от критикарство и комплекс за превъзходство, пряко водят до повишената киселинност, от която страдат толкова хора. Подчертавам, че това с общ поглед върху проблема. Твърде много хора субективно страдат от комплекс за малоценност, но същевременно демонстрират чувство за превъзходство в отношенията си с другите хора! Стомаш­ните проблеми са тясно свързани с желанията на физическото тяло; човек задоволява всичките си гастрономични прищевки и така пре­дизвиква повишено отделяне на жлъчен сок, което е често срещано оплакване.

Привеждам тези примери, за да покажа как преобладаващо неправилното отношение, което съвременното човечество проявя­ва към живота си и към ближните, влияе върху общото здравослов­но състояние на индивида.

Нещастията, произтичащи от ненавистта и от склонността към недоброжелателно осъждане си проправят път от гърления център към този на слънчевия сплит. Тази взаимовръзка между центровете все още не е осъзната в нужната степен. Чакрите на етерното тяло са проводници на различни видове енергии, като често пропускат огромно количество нежелателна енергия, която се издига от цен­тровете, разположени под диафрагмата, към тези над нея.

Физическото тяло (етерното и плътното) може да се оприли­чи на дом с две телефонни връзки -.по едната енергиите се преда­ват отвън навътре към дома, а другата е нещо като вътрешен дома­шен телефон. Тази аналогия е доста по-точна, отколкото може да се стори на случайния мислител. Във всеки съвременен дом има светлина, вода, телефон, газ. Светлината е символ на душата, вода­та е символ на емоциите, телефонната връзка е символ на ума и неговия взаимообмен от знания, а газта с символ на етерната природа.

За съжаление това, което излиза от съвременния дом, с само негоден отпадък, продукт от привързаността към егоистичното за-товоляване на личностните потребности и желания.

Ето защо така настоятелно призовавам всички към непричиняване на вреда - това (езотерично погледнато) е основният научен метод за хигиенизиране на дома и прочистване на центровете. Тази практика води до промиване на задръстените канали и открива вхо­да напо-висшите енергии.

Емоционалните причини за болестите и състоянията на ума, които водят до физически дискомфорт, имат в наши дни доминира­що значение. Ако станат хронични и се пренасят от живот в живот, те съдействат за усилването на болестотворните фактори, което мо­же да доведе до сериозни заболявания, изискващи незабавно пре­махване на жлъчния мехур или операции, неизбежни при хронична язва на стомаха. Други болести възникват в резултат от постоянното задоволяване на страстите, макар че сексуалните болести се от­насят към отделна категория. От казаното дотук можем да напра­вим извода, че истинският лечител трябва да обедини в себе си не само езотеричното познание, но (докато не е посветен) и нещо от психологията, нещо от магнетичното изкуство, както и да бъде от­личен медик или хирург.

Съвременното лечение до голяма степен остава безрезултатно, защото не отговаря на посочените три условия. Голяма част от лекарите, особено тези с общ профил, са добри психолози и имат солидни познания за симптомите, анатомията и методите на лечение, с което средният лечител-метафизик не може да се похвали. Те оба­че остават безнадеждно невежи в една обширна област от знания -тази на течащите и взаимодействащи си в човешкото тяло енергии, както и относно уникалните възможности, които биха се разкрили, ако се приемат някои езотерични истини. Докато не започнат да работят с етерното тяло и не усвоят науката за центровете, те няма да постигнат бърз прогрес. Езотеричният лечител знае много за вът­решните сили и енергии и в общи линии познава основните причи­ни за езотеричните заболявания, но неговото невежество в областта на човешкия механизъм е прискърбно и му пречи да разбере две неща:

Първо, че болестта често е проявление на нежелателни субек­тивни състояния. Когато излязат на повърхността на човешкото тяло, те могат да бъдат изучени и отстранени. Помнете обаче, че нерядко подобно проявление и неговото лечение може да причини смъртта на това конкретно тяло; но душата продължава своя път. Един кратък живот не означава много в дългия цикъл на душата и се смята за достатъчно ценен, ако периодът на лошо здраве (дори да с завършил със смърт) е спомогнал за пречистването на лич­ността от неправилни емоционални и умствени състояния.

Второ, болестта понякога е част от процеса на отделяне на душата от нейното обиталище. Това ние наричаме смърт и тя може да настъпи бързо и неочаквано, ако душата внезапно напусне тялото. Смъртта обаче може да се проточи и душата в течение на месеци или години бавно и постепенно да напуска тялото, докато то неза­бележимо се стопява и отмира.

Лечителите все още не притежават достатъчно знания, за да могат с мъдрост да се ориентират в тази материя. Обобщавайки, можем да кажем следното:

1. Болестта с пречистващ процес, който спомага за по-чис­тото проявление на душата, на нейния жизнен аромат, влияние и полезност. В този случай изцелението е възможно.

2. Болестта може да е бавен и постепенен процес на те­лесно умиране и оттук - на духовно освобождение. В този случай изцелението с невъзможно, макар че трябва да бъдат взети мер­ки за облекчаване на състоянието. Продължителността на живо­та може да се увеличи, но за излекуване не може да се говори. Това с неразбираемо за обикновения интелектуален лечител. Смъртта се разглежда като катастрофа, а всъщност тя е своеоб­разен благодетел.

3. Болестта може да бъде внезапен и окончателен призив на душата към тялото, което трябва да я освободи за друго служене.

За спасяването на живота трябва да се направи всичко необ­ходимо от гледна точка на съвременната медицинска наука, както и от многобройните гранични с тях области на знание. Много може да се направи и чрез методите на менталното и духовно лсчитслство, подкрепено от психологията. Ще дойде ден, когато ще съществува сътрудничество между различните отрасли на знанието и синтез на техните усилия.

Вече подчертах, че астралното тяло е първостепенен движещ фактор в живота на мнозинството. Това се обяснява със следното:

1. Основната човешка маса центрира в наши дни своето съз­нание именно в това тяло.

2. Днес то с най-развитото от телата и затова поема по-го­лямата част от виталната енергия, която се излива чрез жизнения поток на душата, както и тази, идваща от потока на съзнанието.

3. То е ориентирано към външните сфери, по посока на фи­зическия опит. Тази насоченост понякога се сменя и този, който става кандидат, временно се обръща към вътрешния си свят. Чо­вешките центрове („лотосите на живота") при неразвития човек са обърнати надолу, а стъбълцата им - нагоре, докато при развития човек положението с точно обратното; условията в астралното тя­ло се подчиняват на същото правило. При високоразвития човек, посветен или Учител, астралното тяло с трайно ориентирано по посока на душата. При мистиците, кандидатите и учениците проце­сът е съпроводен с толкова значими изменения в посоката на сило­вите потоци, че може да се стигне до временен хаос.

4. Астралното тяло на човека, като сравнително късна ево­люционна структура (първи са се появили физическото и етерното тяло), с най-жизнено и мощно. То е достигнало своя разцвет по вре­ме на късната Атлантида, но могъществото му все още с голямо и определя мощта и полярностната ориентация на широките маси. Сега то допълнително се усилва от енергийните потоци на живо­тинското царство, което по степента си на развитие е изцяло аст-рално ориентирано.

Тук искам да напомня, че понятието „тяло" с възможно най-неподходящо и заблуждаващо. То предизвиква в съзнанието образ с определена форма и конкретно очертание. Астралното тяло е съв­купност от сили, които се проявяват в съзнанието под формата на желания, импулси, страсти, копнежи, намерения, подбуди и проек­ции; така се обосновават много от постулатите на съвременната психология. Психолозите са открили (или преоткрили) природата на някои от тези сили и тяхната терминология често е по-вярна и точна в окултно отношение от тази на някои ортодоксални сзотс-ристи и теософи.

Ще ви бъде интересно да чуете от мен две неща. Преди всичко, малко техническа информация за проявленията във физическото тяло на силите от астралния свят, а след това и за неговите последици, когато (вследствие на неправилното използване на енергиите) се стига до заболявания и многообразни отклонения. Сега няма да об­съждаме тяхното лечение, а само ще разгледаме основните факти, върху които по-късно ще изградим своите изводи. Нека в тази връз­ка да разгледаме средния (обикновения) човек. Проблемите на уче­ника ще бъдат осветлени в раздел I. 4.

Нека припомня трите основни групи масови заболявания:

1. Туберкулоза.

2. Социални заболявания: венерични болести, сифилис.

3. Рак.

Към тях следва да добавим още две групи заболявания, пора­зяващи преди всичко кандидатите и онези хора, които са надрасна-ли средното равнище и чието общо интелектуално ниво превъзхож­да това на масите:

4. Сърдечни заболявания, с изключение на т. нар. порок на сърцето.

5. Широко разпространените в наше време нервни заболя­вания.

Тези пет типа заболявания и техните подгрупи характеризи­рат основната маса от физически недъзи, които сега поразяват чо­вечеството. Правилното разбиране на основните причини за тези болести ще окаже съществена помощ на бъдещата медицина. Какво от това ще бъде признато, засега не се знае.

Обърнете внимание върху физическите съответствия на седем­те центъра на сила, които са разположени в етерното тяло, но се подхранват от астралното тяло. Наричаме ги ендокринни жлези. Те са следствие, което 'доказва ролята на енергийните центрове, и на свой ред са причини за верижни изменения във физическото тяло. За нагледност някои известни ни неща са подредени в следната срав­нителна схема:

ЦЕНТЪР ЖЛЕЗА ОРГАН ТИП СИЛА ПРОИЗХОД ТЯЛО
1. При Висшите Същества:
Теменен Епифиза Мозъчна кора, дясно око Духовна воля, синтезна и динамична Атма, монадата чрез душата Каузално тяло
2. При Окултистите, Посветените и Учителите (доминиращи след третото посвещение):
Аджна, между веждите Хипофиза Среден мозък, ляво око, нос, нервна система Душевна сила, любов, магнетизъм, интуиция Егоичен логос Будхичен проводник, висш ментал
3. При кандидатите, учениците и мистиците (доминиращи след второто посвещение):
Сърдечен Тимус Сърце, кръвообращение, блуждаещ нерв Жизнена сила, групово съзнание Любов Висш ментал, каузално тяло
4. При всички видове духовни хора (доминиращи след първото посвещение):
Гърлен Щитовидна Дихателен апарат Съзидателна енергия, самосъзнание Познание Ментално тяло
5. При творческите личности, напредналите хора, интелигенцията:
Слънчев сплит Панкреас Стомах, черен дроб, жлъчка Астрална сила, емоции, копнежи Астрал Асгрално тяло
6. При средното човечество, обикновените хора:
Сакрален Полови жлези Полови органи Витална енергия, физическа сила Физически план Етерно тяло
7. При деградиралите, животински тип хора:
Основа а гръбнака Надбъбрсчни жлези Бъбреци, гръбначен стълб Волева енергия, универсален живот Майка на света Физическо тяло

Тази схема (подобно на таблицата, дадена от Е. П. Блаватска в третия том на „Тайната доктрина") е само едно обобщение, чи­сто тълкуване ще зависи от гледната точка на изучаващия. По-къс­но ще я разгледаме по-подробно и ще добавим останалите колонки и съответствия. Понататъшното ни изложение ще се гради върху следната йерархична схема:

Душа.

2. Тънки тела на ума и емоциите (като специализирани енер­гийни центрове).

3. Витално тяло със седемте му главни центрове на сила.

4. Ендокринна система - следствие на седемте центъра и определящ и контролиращ фактор във физическото тяло.

5. Нервна система (с нейните три дяла).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 325 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...