Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Транспортна система Англії у ХІХ ст



Роки Потужність парових двигунів, тис. к. с. Довжина, тис. км Тоннаж пароплавів, тис. т
промисловість залізниці пароплави
        1,4  
    2 100 1 000   1 203

Розвиток внутрішнього ринку і необхідність швидкої передачі інфор­мації на велику відстань сприяли відкриттям у сфері зв’язку. Так, у 1837 р. У. Кук і Ч. Уїнстон отримали патент на електромагнітний телефонний апарат, а у 1847 – 1852 рр. було прокладено першу телефонну лінію між портами Дувр і Кале.

Усе це стало основою становлення нової галузі промисловості – машинобудування. У 50 – 60-х рр. XIX ст. випуск засобів виробництва знаменував собою завершення промислового перевороту в Англії.

Промисловий переворот зіграв позитивну роль для економічного розвитку Англії. Основними наслідками промислового перевороту в Англії стали:

докорінні зміни у соціальній структурі британського суспільства (виникли нові класи – промислова буржуазія і промисловий пролетаріат);

перетворення Англії на "фабрику світу" і світовий кредитний центр, що дало їй можливість зайняти виняткове становище у світовому господарстві;

подальший швидкий розвиток британського капіталізму, зокрема у першій половині ХІХ ст. англійський капіталізм проник у Африку, підкорив Австралію, захопив колонії у тихоокеанському басейні;

циклічний розвиток англійської економіки (кризи 1825, 1836, 1847 і 1866 рр.);

зміна економічної географії Англії та урбанізація головних англій­ських міст – Манчестера, Ліверпуля, Бірмінгема, Ліде та ін.

Таким чином, Велика Британія першою з європейських країн пережила промислову революцію. Будувалися нові прядильні і ткацькі фабрики, засновувалися металургійні і машинобудівні заводи, працювали вугільні шахти. Результатом промислового перевороту стало перетворення Англії на "фабрику світу", а Лондона – на "банк банків".





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 987 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...