Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передумови промислової революції. Роль промислового перевороту в розвитку продуктивних сил



Промисловий переворот – це загальноісторичний, закономірний про­цес становлення і розвитку капіталізму. У другій половині XVIII – ХІХ ст. через цей етап пройшли країни Західної та Східної Європи, США, Японії та ін. Передумовами промислового перевороту стали:

1) процеси первісного накопичення капіталу і буржуазні революції у Західній Європі, які "розчистили" шлях для успішного розвитку капіта­лістичної промисловості та товарно-грошових відносин;

2) формування армії вільнонайманих робітників, джерелом існування яких є продаж власної робочої сили;

3) підвищення попиту на промислову продукцію (ємність внутрішнього ринку);

4) політика протекціонізму у провідних країнах світу, яка сприяла розвитку промислового підприємництва;

5) технічний прогрес (табл. 8.1.).

Промисловий переворот – це перехід від мануфактури з її ручною ремісничою технікою до великого машинного фабрично-заводського виробництва, який забезпечував впро­вадження у промислове виробництво і транспорт системи робочих машин, парових двигунів, створення самостійної машинобудівної галузі.

Додаткова інформація   Таблиця 8.1   Основні технічні досягнення доби промислового перевороту  
Кра­їна Рік Винахід Вихідник Значення винахіду
Велика Британія   Летючий човник Дж. Кей Стали технічною основою ме­ха­нізованого прядіння
  Механічна прялка "Дженні" Дж. Харгривс
  Прядильна машина (ва­тер­машина) Т. Хайс
  Механічний прядильний ста­нок Д. Аркрайт
  "Мюль-машина" С. Кромптон
  Парова машина "подвійної дії" Дж. Ватт Основна енергія текстильної промисловості
  Механічний ткацький станок Е. Картрайт Замінив роботу 40 ткачів
  Пароплав Р. Фултон Створювали стабільні кому­нікації між районами і га­лу­зями промисловості
  Локомотив Дж. Сте­фен­сон Розвиток залізничного транс­порту
  Паровий молот Дж. Несміт Заклав основи ковальського виробництва
Франція   Метод відбілювання тка­нин іспособи їх фарбування К. Бертолле Сприяли успіху французької текстильної промисловості
  Верстат з виробництва візе­рунчатих тканин А. Жаккар
  Льонопрядильна машина Ф. Жирар
Німеччина   Прилад для швидкісного кни­годрукування Г. Вамер Розвиток книгодрукарства
  Кам’яноточильна машина Ж. Пешель Становлення важкої промис­ло­вості, що сприяло виходу Ні­меч­чи­ни у світові лідери (кінець ХІХ ст.)
  Набивний станок П. Гуммель Розвиток текстильної про­мис­ловості
  Синтетичний барвник Г. Перкінс Поява нової галузі промис­ловості – хімічної
  Динамо-машина Е. Сіменс Поява нової галузі економіки – електротехніки
США   Пароплав Дж. Фритч Розвиток залізничого транспорту
  Швейна машина Е. Зінгер Сприяння розвитку текс­тиль­ної промисловості
  Електромагнітний теле­граф С. Морзе Інновації у сфері зв’язку
  Телеграфний апарат Д. Юз

Джерело:

1. Шпотов Б. М. Промышленный переворот в США: основные черты и осо­бен­ности / Б. М. Шпотов // Вопросы истории. – 1990. – № 2. – С. 40.

2. Лазарович М. В. Економічна історія: навч. посібн. / М. В. Лазарович. – К.: Знання, 2008. – 431 с.

Промисловий переворот другої половини XVIII – ХІХ ст. характе­ризувався докорінними техніко-економічними, соціально-економічними та організаційно-економічними змінами. Техніко-економічні зміни включають перехід від ручного до машинного виробництва, від мануфактури до фаб­рики; формування інноваційної за своєю природою техніко-економічної бази капіталістичного суспільства, заснованої на системі машин. Соціально-економічні зміни пов’язані з формуванням капіталістичних виробничих відносин, нових соціальних сил – буржуазії і робітничого класу – та загост­рення суперечностей між ними. Організаційно-економічні зміни включають розвиток практики управління, ієрархічні системи керівництва виробничими підсистемами, початкові етапи планування, появу дисциплінарних кодексів, диференційованих систем заробітної плати, вдосконалення робочих методів, ревізії балансів і звітності. Машинне виробництво, руйнуючи всі форми дрібного виробництва, остаточно відривало робітників від землі, ліквідувало замкненість, патріархальність у відносинах між власниками капіталу і найманими робітниками. Перехід від ручної праці до машинної різко змінив структуру і кваліфікацію робітничих кадрів у промисловості: творча роль робітника на фабриці остаточно зводилася нанівець, однак виділилася верхівка кваліфікованих технічних кадрів і технічних керівників; зниження вимог до кваліфікації робітника дало можливість у широкому масштабі застосовувати жіночу і дитячу працю.

Промисловий переворот 60 – 70-рр. XVIII – ХІХ ст. зіграв вирішальну роль у подальшому розвитку продуктивних сил і мав як позитивні, так і нега­тивні наслідки (табл. 8.2)

Таблиця 8.2





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 1873 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...