Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Словник. Буржуазні революції – соціальні революції, основним завданням яких було знищення феодального ладу або його залишків



Буржуазні революції – соціальні революції, основним завданням яких було знищення феодального ладу або його залишків.

Мануфактура (від лат. manus – рука, factura – виготовлення) – капіталістичне підприємство, засноване на розподілі праці і ручній ремісничій техніці.

Розсіяна мануфактура – мануфактурне виробництво, на якому підприємець ставав власником капіталу, скуповував і продавав продукт самостійних ремісників, забезпечував їх сировиною, знаряддями виробництва.

Змішана мануфактура – поєднання виконання окремих операцій у централізованій майстерні з роботою вдома.

Централізована мануфактура – об’єднання найманих робочих в одній майстерні.

Первісне накопичення капіталу – це історичний процес відокремлення працівника (перш за все, селянина) від власності на умови його праці, перетворення безпосередніх виробників на найманих робітників, перетворення засобів виробництва і життєвих засобів у капітал.

Політика активного торгового балансу – теорія, яка базується на тому, що джерелом національного багатства є прибуток від зовнішньої торгівлі, головними засобами збільшення активного торговельного балансу країни вважаються: посередницька торгівля, експортні галузі промисловості, які працюють на вітчизняній і дешевій імпортній сировині; та недоцільними визнаються заборони вивезення грошей за кордон і обмеження імпорту іноземних товарів.

Протекціонізм – економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі та розвиток власної промисловості, та торгівля, яка знижує рівень життя та уповільнює економічне зростання у країні.

"Революція цін" – відбулася в XVI ст. у зв’язку з припливом дорогоцінних металів і сировини, що хлинули з Америки, Азії та Африки в Європу в ході великих географічних відкриттів. Золото і срібло знецінилося, удвічі виросли ціни на продукти масового попиту.

8. Становлення національних держав та їх господарство періоду вільної конкуренції (XVII – перша половина ХІХ ст.)

Основні питання:

8.1. Передумови промислової революції. Роль промислового перевороту в розвитку продуктивних сил.

8.2. Промисловий переворот та індустріалізація в Англії.

8.3. Особливості промислового перевороту у Франції, Німеччині, США.

8.4. Промисловий переворот в Україні. Промисловість Східної та Західної України. Традиційні та нові галузі промисловості.

Професійні компетентності:

вміти аналізувати передумови та наслідки промислової революції;

розуміти особливості промислового перевороту та індустріалізації у країнах Західної Європи і США;

коментувати промисловий переворот в Україні та особливості його етапів;

аргументовано робити висновки щодо значення промислового перевороту у подальшому розвитку Західної Європи, США і України.

Ключові слова: технічний прогрес,промисловий переворот, промислова революція, індустріалізація, машинне виробництво, фабричне виробництво, "фабрика світу", фритредерство, протекціонізм, аграрний переворот, "пруський" та "американський" шляхи розвитку сільського господарства.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 896 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...