Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль поточної навчальної дiяльностi. 1. Хворому 37 рокiв. Звернувся до терапевта зi скаргами на кашель з видiленням харкотиння протягом 3-4 тижнiв




1. Хворому 37 рокiв. Звернувся до терапевта зi скаргами на кашель з видiленням харкотиння протягом 3-4 тижнiв, пiдвищення темлератури до 37,2-37,3°С. Об’єктивно без патологiї.
Яке обстеження призначите хворому для встановлення наявностi
туберкульозного процесу?

Хворий 20-ти рокiв скаржиться на пiдвищення температури тiла до 39° С, слабiсть, значну втрату маси тiла, кашель з харкотинням, кровохаркання. Рентгенологiчно виявлено затемнення VI сегменту правої легенi та зменшення його у розмiрi, розширення правого кореня за рахунок збiльшених внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв. Проба Манту з 2 ТО ППД-Л — дiаметр iнфiльтрату 14 мм. Пiд час бронхоскопії у VI сегментарному бронху справа виявлене розростання грануляцiй, якi кровоточать. Яке дослiдження додатково варто провести для уточнення дiагнозу?

При флюорографiчному обстеженнi хворого 23-х рокiв у II сегментi правої легенi вперше виявлено малої iнтенсивностi вогнищевi тiнi з нечiткими контурами. Скаржиться на кашель 13 невеликою кiлькiстю слизового харкотиння. Об’єктивно без патологiї. Акалiз кровi у межах норми. Якi додатковi дослiдження слiд призначити хворому для пiдтвердження туберкульозноi етiологiї процесу?

Хворий 45-ти рокiв поступив у неврологiчне вiддiлення зi скаргами на рiзкий бiль у поперековому вiддiлi хребта, кашель з видiленням харкотиння протягом 2-х мiсяцiв. Яке обстеження в першу чергу слiд призначити хворому для виключення наявностi туберкульозного процесу?

Хворому 32 роки. Занедужав гостро: температура тiла пiдвищилася до 39°С, з’явився кашель зi слизуватим харкотинням до 5О мл на добу. Контакту із хворим на туберкульоз не встановлено. Хворiє на цукровий дiабет. Над всiєю верхньою часткою правої легенi визначається вкорочення перкуторного звуку, дихання везикулярне, ослаблене, з одинокими вологими хрипами. Рентгенологiчно: верхня частка правої легенi негомогенно затемнена, наявнi дiлянки прояснення. Яке дослiдження допомогло б пiдтвердити туберкульозну етiологiю захворювання?


6. У дитини 7-ми рокiв при черговому обстеженнi виявлено гiперергiчну пробу Манту з 2 ТО ПНД-Л — iнфiльтрат дiаметром 18 мм. Скаржиться на кашель з харкотинням. Аналiз кровi у межах норми. Рентгенологiчно:
правий корiнь розширений, безструктурний, зовнiшнiй його контур нечiткий, розмитий. У харкотинні виявленi МБТ.
Яке iнструментальне дослiдження потрiбно провести для уточнения
дiагнозу?

У дитини б-ти рокiв при черговому обстеженнi проба Манту з 2 ТО ПНД-Л – iнфiльтрат дiаметром 14 мм, минулого року – 5 мм. Скарг немає. Об’єктивно без патологiї. Аналiз кровi у межах норми. Рентгенологiчно: правий корiнь роэширений, безструктурний, зовнiшнiй його контур нечiткий, розмитий. У харкотиннi виявлено МБТ. Яке iнструментальне дослiдження потрiбно провести дитинi в першу чергу?

Хворий ЗО-ти рокiв протягом 2-х мiсяцiв вiдзначав пiдвищення температури до 37,1°-37,3°С, зниження апетиту, пiдвищену стомлюванiсть, нiчну пiтливiсть. Зловживає алкоголем. Об’єктивно: зниженого харчування; над легенями вислуховується жорстке дихання. Аналiз кровi: Л-9,5х109/л, ШОЕ-27 мм/год. Рентгенологiчно: у верхнiх i середнiх вiддiлах легень визначаються множиннi вогнищевi тiнi розмiром вiд 3-х до 8мм малої і середньої iнтенсивностi. У хворого запiдозрений дисемiнований туберкульоз легень. Якi клiнiчнi синдроми виявлено у хворого?


9. У хворого 32-х рокiв при профiлактичному оглядi флюорографiчним методом виявлено множиннi вогнищевi тiнi рiзнi за розмiрами та iнтенсивнiстю в обох легенях. Скарг хворий не пред’являє. Об’єктивно патологi не виявлено. Аналiз кровi у межах норми.
Яке рентгенологiчне дообстеження потрiбно провести хворому?


10. Хвора 48 рокiв. Протягом 2-х мiсяцiв перебувала на лiкуваннi у терапевтичному вiддiленнi з приводу двосторонньої пневмонiї. Лiкування виявилося неефективним. В анамнезi цукровий дiабет i виразкова хвороба 12-палої кишки.
Яке лабораторне дослiдження показане хворiй у першу чергу?


11. Хворий 55-ти рокiв скаржиться на кашель з невеликою кiлькiстю важко вiдокремлюваного харкотиння, пiдвищення температури до 37,5-38°С, погiршення апетиту. Перкуторно над легенями — ясний легеневий звук. Дихання жорстке, хрипи не вислуховуються. Рентгенологiчно: на фонi деформованого, посиленого легеневого рисунка в нижнiх і середнiх вiддiлах, бiльше в прикореневiй зонi, виявлено множиннi вогнищевi тiнi з чiткими контурами. У II сегментi справа визначаються великi малоiнтенсивнi вогнищевi тiнi з нечiткими контурами; в одному з них — прояснення в центрi.
Яке дослiдженiтя в першу чергу варто провести для уточнения дiагнозу?

Дитина 10-ти рокiв скаржиться на сильний біль у правому боцi, що пiдсилюсться при глибокому вдиху, кашлi, пiдвищення температури до 38°-38,5°С, наростання задишки. В останнi два днi бiль зменшився. Перкуторно справа, вiд II ребра донизу, вiдмiчається тупiсть, межi серця змiщенi влiво. Дихання над правою легенею рiзко послаблене, а над нижнiми вiддiлами не вислуховується. Рентгенологiчно: вiдмiчається гомогенне затемнення правої легенi, вiд II ребра донизу, органи середостiння змiщенi влiво. Виявлено “вiраж” туберкулiнової проби. Який метод дiагностики варто провести в першу чергу для пiдтвердження наявностi рiдини в плевральнiй порожнинi?


Еталони вiдповiдей:
1. Трикратне бактерiоскопiчне дослiдження харкотиння на МБТ.
2. Аналiз харкотиння на МБТ.
3. Бактерiоскопiчне і бактерiологiчне дослiдження харкотиння на МБТ.
4. Трикратне бактерiоскопiчне дослiдження харкотиння на МБТ.
5. Аналiз харкотиння на МБТ усiма методами.
6. Бронхоскопiю.
7. Бронхоскопiю.
8. Iнтоксикацiйний синдром, синдром бронхо-легеневого ураження.
9. Оглядову рентгенограму і томограму.
10. Багаторазове дослiдження харкотиння на МБТ бактерiоскопiчним методом.
11. Аналiз харкотиння на МБТ бактерiоскопiчним методом.
12. Дiагностичну плевральну пункцiю.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...