Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Похідні інструменти



Похідні фінансові інструменти – це так звані цінні папери другого порядку. У випадку з похідними фінансовими інструментами учасник фондового ринку має справу не з самим фіктивним капіталом (акції, облігації), а з документом, що дає право на здійснення операцій по купівлі-продажу фіктивного капіталу. Похідні фінансові інструменти – це свого роду контракти, які дають право на здійснення операцій з класичними цінними паперами (цінними паперами першого порядку): опціони, ф’ючерсні контракти, варранти і так далі Їх основне призначення – страхувати утримувача документа від можливих збитків в біржовій грі, а також забезпечити його захист в умовах інфляції і економічної нестабільності.

Похідними цінними паперами прийнято називати угоди права та зобов’язання по яких зв’язані з деякими реальними або фінансовими активами, які називають базовими. Похідні цінні папери – це, як правило, угоди на придбання (продаж) з відстрочкою виконання. Основна причина існування похідних інструментів – невизначеність. Слугують вони, перш за все, для страхування ризиків.

Опціони і ф’ючерси мають солідний первинний і вторинний ринок і часто є обов’язковим елементом здійснення операцій з фіктивним капіталом.

Опціони

Опціон – різновид угод на термін, у відповідності з умовами якої одна сторона (продавець опціону) зобов’язується по вимозі покупця продати або купити базовий актив по наперед домовленій ціні в обумовлений умовою момент часу.

Опціон дає право його утримувачеві купити або продати певну кількість акцій по курсу, зафіксованому в контракті (ціна виконання), на певну дату в майбутньому (європейський опціон) або протягом певного періоду (американський опціон) у особи, що виписала опціон, але без зобов’язання здійснювати цю операцію.

Якщо у момент закінчення терміну європейського опціону або протягом терміну американського опціону курс акцій, що купуються (що продаються), буде вигіднішим, його утримувач може відмовитися від реалізації опціону і купити (продати) акції по цьому вигіднішому курсу.

Продавець опціону зобов’язаний по умові контракту зробити операцію з власником опціону навіть при несприятливому для себе положенні на фондовому ринку. За це він отримує від покупця опціону відповідну плату (премію).

Таким чином, опціон виконується при умові, що це вигідно покупцю опціону.

Розрізняють котирувані (звертаються на біржі опціонів) і не котирувані (реалізуються в позабіржовому обороті) опціони.

Call-опціон

Call-опціон ("колл-опціон") – це опціон на покупку певної кількості акцій у особи, що виписала опціон. При його реалізації курс покупки акцій:

Rое = R0 + Р, (6.1)

де R0 – ціна виконання, Р – сплачена премія.

Умова відмови від реалізації опціону R0 > Rm,

де Rm – ринковий курс акцій, що склався.

Приклад. Придбаний опціон на покупку через 90 днів акцій за ціною R0=102 грн. за акцію. Сплачена премія рівна P = 1 грн. за акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе Rm=106 грн., то R0 < Rm (102 < 106). Тому опціон реалізується при курсі покупки акцій Roe=R0+Р=102+1=103 грн. за акцію. Прибуток покупця опціону рівний -103 (виконання опціону) +106 (продаж акцій по ринковому курсу) = 3 грн. на акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе Rm=100 грн., то буде виконано умову відмови від реалізації опціону R0>Rm (102>100). Тому опціон не реалізується. Збиток покупця опціону рівний розміру сплаченої премії, тобто 1 грн. на акцію.


Put-опціон

Put-опціон ("пут-опціон") – це опціон на продаж певної кількості акцій особі, що виписала опціон. При його реалізації курс продажу:

Rое = R0 – Р, (6.2)

де R0 – ціна виконання, Р – сплачена премія.

Умова відмови від реалізації опціону R0 < Rm,

де Rm – ринковий курс акцій, що склався.

Приклад. Придбаний опціон на продаж через 90 днів акцій за ціною R0=114 грн. за акцію. Сплачена премія рівна Р=1 грн. за акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе Rm=110 грн., то R0 > Rm (114 > 110). Тому опціон реалізується при курсі продажу акцій Roe=R0–Р=114–1=113 грн. за акцію. Прибуток покупця опціону рівний 110 (покупка акцій по ринковому курсу) +113 (виконання опціону) =3 грн. на акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе Rm=116 грн., то буде виконано умову відмови від реалізації опціону R0 < Rm (113 < 116). Тому опціон не реалізується. Збиток покупця опціону рівний розміру сплаченої премії, тобто 1 грн. на акцію.

Стелаж

Стелаж – це операція, при якій гравець продає або купує одночасно опціони call і put на одні і ті ж акції з однією і тією ж ціною виконання і датою закінчення контрактів.

Стелаж здійснюється у тому випадку, коли одні гравці чекають істотних коливань курсу тих або інших акцій, а інші чекають певної його стабілізації. Розрізняють стелаж продавця (стелаж вгору) і стелаж покупця (стелаж вниз).

Продавець стелажу розраховує на незначні коливання курсу акцій в ту або іншу сторону. Тому він продає одночасно опціони call і put на одні і ті ж акції. Продавець вважає, що коливання курсу будуть незначними і опціони пред`явлені до виконання не будуть.

Приклад. Гравець продає одночасно на одні і ті ж акції call-опціон за ціною 70 грн. за акцію з премією 1 грн. за акцію і put-опціон за ціною 70 грн. за акцію з премією 1,4 грн. за акцію. Термін виконання опціонів через 60 днів. Сукупний дохід від продажу опціонів рівний 1+1,4=2,4 грн. за акцію.

Якщо через 60 днів курс акцій складе 68 грн., то покупець put-опціона захоче його виконати. Продавець опціонів купить у нього акції за ціною 70 грн. за акцію і продасть на фондовому ринку по поточному курсу 68 грн. Прибуток продавця опціонів рівний 2,4 – 70 + 68 = 0,4 грн. на акцію.

Якщо через 60 днів курс акцій складе 76 грн., то покупець call-опціона захоче його виконати. Продавець опціонів продасть йому акції за ціною 70 грн. за акцію, заздалегідь купивши їх на фон­до­во­му ринку по поточному курсу 76 грн. Прибуток продавця опціонів рівний 2,4 – 76 + 70 = -3,6 грн. на акцію, тобто продавець опціонів в цьому випадку отримає збиток.

Чим більше змінюється курс в ту або іншу сторону, тим збитковіше це для продавця опціонів.

Покупець стелажу прогнозує значну зміну курсу акцій конкретної фірми, але сумнівається у напрямі цієї зміни (падіння або підвищення). Тому він розраховує на отримання прибули в результаті виконання одного з двох опціонів.

Приклад. Гравець купує одночасно на одні і ті ж акції call-опціон за ціною 70 грн. за акцію з премією 1 грн. за акцію і put-опціон за ціною 70 грн. за акцію з премією 1,4 грн. за акцію. Термін виконання опціонів через 90 днів. Покупець стелажу сплатив 1 + 1,4 = 2,4 грн. за акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе 70,8 грн., то покупець опціонів виконає call-опціон, сплативши 70 грн. за акцію, і продасть ці акції на фондовому ринку по поточному курсу 70,8 грн. Прибуток покупця опціонів рівний -2,4–70+70,8 = -1,6 грн. на акцію, тобто покупець опціонів в цьому випадку отримає збиток.

Якщо через 90 днів курс акцій складе 65,2 грн., то покупець опціонів купить акції на фондовому ринку по поточному курсу 65,2 грн. і виконає put-опціон за ціною 70 грн. за акцію. Прибуток покупця опціонів рівний -2,4–65,2+70=2,4 грн. на акцію.

Чим більше змінюється курс в ту або іншу сторону, тим прибутковіше це для покупця опціонів.

Стренгл

Стренгл – це покупка або продаж опціонів call або put на одні і ті ж акції з однаковим терміном закінчення контрактів, але з різною ціною виконання.

Приклад. Ціна виконання call-опціона 70 грн. за акцію, премія 0,6 грн. за акцію. Ціна виконання put-опціона на ці ж акції 64 грн. за акцію, премія 1,4 грн. за акцію. Термін виконання опціонів через 60 днів.

Якщо через 60 днів курс акцій складе 68 грн., то покупець опціонів відмовиться від їх виконання. Його збиток рівний розміру сплаченої премії, тобто 0,6 + 1,4=2 грн. на акцію.

Якщо через 60 днів курс акцій складе 74 грн., то покупець опціонів виконає call-опціон. Його прибуток рівний – 70 (виконання call-опціона) + 74 (продаж акцій на фондовому ринку) – 2 (сплачена премія) = 2 грн. на акцію.

Одночасна покупка або продаж двох різних опціонів на одні і ті ж акції служить інструментом страхування від фінансових втрат і джерелом отримання прибули від операцій.

Спред

Спред – це операція з опціонами, при якій дохід гравця формується з різниці між премією, отриманою за проданий опціон, і премією, сплаченою за куплений опціон.

По типах розрізняють спред "бика" і спред "ведмедя", а по видах – купівля-продаж call-опціонів і купівля-продаж put-опціонів. Гравець одночасно продає і купує опціони на одні і ті ж акції конкретної фірми, але з різною ціною або часом дії контракту.

Приклад. Гравець " бик " розраховує на підвищення курсу акцій. Він купує call-опціон з ціною виконання 100 грн. за акцію і премією 1 грн. за акцію. Одночасно гравець продає такий же call-опціон з ціною виконання 110 грн. за акцію і премією 1,4 грн. за акцію. Термін виконання опціонів через 90 днів.

Первинний внесок у виконання спреда рівний 1,4 – 1 = 0,4 грн. на акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе 112 грн., то обидва опціони будуть виконані. Гравець купить акції за ціною 100 грн. за акцію і вимушений буде їх продати за ціною 110 грн. за акцію. Прибуток гравця рівний 110 – 100 + 0,4 = 10,4 грн. на акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе 108 грн., то опціон з ціною виконання 110 грн. за акцію реалізовано не буде. Гравець реалізує опціон з ціною виконання 100 грн. за акцію. Прибуток гравця рівний -100 (виконання опціону) + 108 (продаж акцій на фондовому ринку) + 0,4 = 8,4 грн. на акцію.

Якщо через 90 днів курс акцій складе 98 грн., то опціони виконані не будуть. Прибуток гравця рівний 0,4 грн. на акцію.

Аналогічно розбираються та інші можливі спреди.

Права

Права – це call-опціони, випущені підприємством на свої акції. Вони дають акціонерам переважні права відносно підписки на нову емісію звичайних акцій до їх публічного розміщення. Кожна акція, що знаходиться в обігу, отримує одне право. Одна акція отримується за певну кількість прав + грошова сума, рівна ціні підписки. Підписна ціна на нові акції зазвичай встановлюється нижче за ринковий курс акцій на момент випуску.

Права зазвичай мають короткий період дії (від двох до десяти тижнів з моменту емісії) і вільно звертаються до моменту їх виконання. Аж до певної дати старі акції продаються разом з правами, тобто покупець акції отримає і право, коли вони будуть випущені. Після цієї дати акції продаються без прав за нижчою ціною. Іноді права на популярні випуски акції продаються на біржі, в інших випадках – на позабіржовому ринку.

Права не захищені від дроблення акцій і виплати дивідендів акціями.

Варранти

Варрант на акцію (або просто варрант) – це call-опціон, виписаний фірмою на свої акції. Варранти зазвичай емітують на триваліший термін (наприклад, п’ять або більше років), ніж типові call-опціони. Випускаються також безстрокові варранти. Зазвичай варранти можуть виконуватися до дати закінчення, як американські опціони, але по деяких з них до можливого моменту погашення повинен пройти певний початковий період.

Ціна виконання варранта може бути фіксованою або змінюватися протягом дії варранта, зазвичай у бік збільшення. Ціна виконання у момент випуску варранта, як правило, встановлюється значно вище за ринкову ціну базового активу.

У момент випуску один варрант зазвичай дає право утримувачеві купити одну акцію за відповідною ціною виконання. Більшість варрантів захищені від дроблення акцій і виплати дивідендів акціями, тобто при дробленні акцій або виплаті дивідендів акціями варрант дозволить інвесторові купити більше або менше ніж одну акцію за ціною виконання, що змінилася.

Одна з відмінностей варранта від call-опціона – це обмежена кількість варрантів. Завжди випускається тільки обмежена кількість варрантів, яке скорочується у міру виконання варрантів. А call-опціон виникає, як тільки дві особи побажають його створити. Виконання call-опціона впливає на фірму не більше, ніж операція з її акціями на вторинному ринку. Виконання варранта надає певний ефект на положення підприємства; воно отримує більше коштів, збільшується кількість випущених акцій і скорочується кількість варрантів.

Торгівля варрантами ведеться на основних фондових біржах і на позабіржовому ринку.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...