Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблеми формування та управління кредитним портфелем банку



Кредитні операції банку відіграють важливу роль в розвитку виробництва і економіки в цілому. Тому проблема управління банківським кредитним портфелем сьогодні залишається актуальним питанням для кожного комерційного банку. Необхідною умовою застосування комерційними банками ефективних методів видачі позик клієнтам є мінімізація кредитного ризику за всіма напрямами вкладення коштів.

Основним напрямом зазначеної мінімізації слід вважати ефективне управління кредитним портфелем комерційного банку. Саме недоліки у даній сфері організації фінансового менеджменту банківських установ є однією із головних причин низької якості структури активів, і, в першу чергу, кредитних вкладень.

Однією з найзлободенніших загально банківських проблем у 2014-2015 році є проблема відтоку депозитів. Неможливо було не помітити, що збройні конфлікти в країні жорстоко вдарили по банківській системі. У квітні 2014 року загальний депозитний портфель громадян у всіх установах скоротився на 2,154 млрд грн, повідомив Нацбанк. Найбільший відтік коштів в квітні очікувано стався на сході України - в Донецькій, Луганській і Харківській областях громадяни сумарно забрали з банків 3,3 млрд грн.

Ситуація з ліквідністю у банків стає все більш напруженою, особливо враховуючи те, що відтік грошей є вже помітним трендом. Українці забрали з банків рекордний за п'ять років обсяг депозитів: було вилучено гривневих вкладів на 12,3 млрд грн. Причиною триваючого відтоку коштів є гострий політичний і громадський криза в країні.

Учасники ринку говорять, що громадяни не тільки не поспішають нести свої кошти в банки, але і продовжують достроково розривати депозитні договори. Нацбанк готовий підтримувати установи, для яких ця проблема стала серйозною, проте вартість такої ліквідності від регулятора надзвичайно висока - 19% річних.

Поки не існує дієвих методів, щоб призупинити відтік депозитів. Введення мораторію на дострокове зняття депозитів в такій складній ситуації навряд чи допоможе системі. В принципі, Національний банком України на даний момент робить певні кроки для підтримки ліквідності банківської системи на необхідному рівні. Що стосується мораторію на дострокове зняття депозитів - це як один з варіантів виходу з ситуації для банківської системи в короткостроковій перспективі, але ми повинні пам'ятати, що ці кроки можуть ще більше посилити довіру вкладників до банків в середньостроковій і довгостроковій перспективі, враховуючи досвід 2008-2009 роках.

Тому самі банкіри зараз можуть діяти фактично єдиним методом для утримання клієнтів - постійно підвищують прибутковість депозитів. У квітні вона зросла в середньому на 0,3 процентних пункту і зараз за гривневими річними вкладами становить 19,6%. Втім, не рідко на ринку можна зустріти і більш високі депозитні ставки, які доходять до рівня 24-25%. Примітно, що настільки дорого залучають ресурси не тільки невеликі установи, у яких традиційно існують проблеми з ліквідністю, але і великі гравці. Проте банки не зможуть нескінченно підвищувати вартість залучених ресурсів. Тому зараз вони можуть розраховувати тільки на загальну стабілізацію ситуації в країні.

Також багато установ пропонують своїм клієнтам віртуальний доступ до їхніх грошей. По ідеї, це повинно знизити панічні настрої громадян, які тимчасово втратили доступ до грошей через збройних конфліктів на вулицях українських міст. Банки пропонують клієнтам видалені способи обслуговування, наприклад управління рахунком в режимі онлайн. Також технологічно можливо перевести вклади з одного відділення в інше для комфортного обслуговування. Локальні проблеми в обслуговуванні таким чином закриті.

Головною проблемою наявної ресурсної бази є її короткостроковість, а точніше — вклади «на вимогу». Депозити «до запитання», по-перше, не дозволяють банку впевнено використовувати їх в активних операціях, а, по-друге, можуть миттєво нанести сильний удар по ліквідності банківського капіталу. На рівні комерційного банку на якість сформованих кредитних ресурсів позитивно вплине:

— мотивація населення через додаткові пільги, акції та створення умов для довгострокових вкладень;

— використання єврооблігацій для отримання необхідних коштів;

— диференціація вкладів по всій території країни;

— розширення мережі банкоматів, відділень і філій банківської структури для можливості максимального використання платіжних карток населенням у необхідний час у будь-якому місці;

— документально закріплена система проведення фінансового моніторингу можливих ресурсів: перевірка їх походження, достовірності наданої інформації, правочинності документів клієнта. Для досягнення максимального ефекту необхідним є втручання держави у процес формування ресурсів через:

— сприяння розвитку недержавного пенсійного забезпечення, що виллється у довгострокові вкладення;

— відміну вкладів «до запитання», законодавче закріплення тільки строкових вкладів, для зручності клієнтів розширення депозитних продуктів по строкам (від 1 тижня);

— фінансову підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, розширення сфери його діяльності і на клієнтів — юридичних осіб;

— систему допомоги Національного банку України комерційним банкам, яка б дозволила використати короткострокові ресурси для активних операцій, не переймаючись про рівень ліквідності капіталу. Правильна робота із залучення банківських ресурсів має надати комерційним банкам високий рівень стійкості та ліквідності, а всій економіці в цілому

— ефективну банківську систему.

На сьогоднішній день проблемна кредитна заборгованість є одним з найбільш актуальних і складних питань управління кредитним портфелем банку. Управління кредитною заборгованістю має бути раціональним і ефективним, тому що кредитування – основна функція банків. Дана проблема погіршує фінансову стійкість банку, його репутацію і, як наслідок, створює труднощі для його подальшого функціонування. Варто звернути увагу, що проблеми кожного банку окремо складаються в одну глобальну проблему – підвищення рівня недовіри до банківської системи з боку населення. Жоден банк не застрахований від виникнення проблемної кредитної заборгованості, в кожному кредитному портфелі присутні проблемні кредити, але важливо зводити їх наявність до мінімуму.

Домогтися цього можна завдяки своєчасному визначенню перших ознак проблемної кредитної заборгованості, виявленню причин і ефективному менеджменту.

Перш ніж приступати до вибору методу з управління кредитною заборгованістю ПАТ «УкрСиббанку», дуже важливо індивідуально розглянути кожного позичальника. Існують різні типи позичальників, які не погашають кредити. Можна виділити таких, наприклад, як «забудькуваті». Цей тип позичальників потребує більш чіткого контролю за виплатами, так як вони не погашають борги за своїми зобов'язаннями скоріше випадково, ніж навмисно. Для таких позичальників буде корисний сервіс смс-нагадувань про необхідність виплат по кредиту у визначений термін. Велику небезпеку представляє інший тип, до нього я б віднесла шахраїв. Шахраїв, в свою чергу, можна поділити на тих, хто вирішив поекспериментувати з банківською системою і тих, хто постійно намагається надурити банк. Такий позичальник, як правило, є боржником не дуже великої суми. Він перевіряє, чи зійде йому з рук, якщо він не сплатить борг. Як правило, у таких людей при бажанні знайдуться ресурси для погашення. ПАТ «УкрСиббанк» До них потрібно застосовувати постійний моніторинг, всіляко мотивувати йти на контакт, іноді використовувати жорсткі методи стягнення кредитної заборгованості. Найбільший ризик для банківської системи представляє той тип шахраїв, які ставлять за мету обдурити банк і, взявши кредит, знайти схему, яка допоможе їм уникнути виплати. З такими ПАТ «УкрСиббанк» потрібно бути особливо обережним, намагатися розпізнати на початкових стадіях і не видавати кредит. Якщо ж все-таки банк видав кредит шахраєві, методами реабілітації тут не можна боротися. Потрібно приймати методи ліквідації [26, c. 22].

Найпоширенішими видами шахрайства з кредитами є оформлення кредиту на підроблений або чужий паспорт чи на осіб без певного місця проживання. Зазвичай, безпритульним надають пристойного вигляду і відправляють на отримання кредиту. Крім того, їх заздалегідь готують до питань, на які можливо доведеться відповісти при оформленні кредиту. Після отримання товару в кредит людину відпускають туди, де її було знайдено, і згодом встановити її місцезнаходження досить складно. А якщо і вдається знайти цю людину, то взяти з неї нічого. Знайти ж тих, хто вигадав подібну схему, просто неможливо.
Ще одним поширеним видом шахрайства є оформлення кредиту за відсутності стабільних доходів. Часто кредити оформляють люди, які не мають постійного місця роботи. Зробити документи з місця роботи сьогодні нескладно, тому вони без проблем надають банку переконливий пакет документів для оформлення кредиту. Такі люди, як правило, не планують шахрайство наперед. Оформляючи кредит, вони переконані, що платитимуть його. Але згодом обставини не завжди складаються на їхню користь.

Ще один вид проблемних кредитів – оформлення позики "на друзів". Позичальники звертаються до друзів або знайомих по допомогу в оформленні кредиту, обіцяючи робити всі виплати вчасно, але потім із яких-небудь причин своєчасна виплата за кредитом припиняється. При цьому співробітники банку при спілкуванні з боржником – другом, на якого був оформлений кредит, – стикаються з певними труднощами. Людина може просто не пам'ятати, що допомогла комусь оформити кредит, і звичайно ж, платити за товар, якого вона ніколи не бачила, їй не хотілося б. Хоч такі ситуації і не є проблемними з юридичної точки зору (є кредитний договір, підписаний боржником), проте вони завдають банкам чимало клопоту.

Основними заходами для боротьби з шахраями, перш за все. є посилений контроль на точках кредитування. Якщо банк видає кредити через свої точки споживацького кредитування, то на місцях повинен сидіти добре підготовлений персонал. При оформленні кредиту необхідно зв'язатися з місцем роботи клієнта, перевірити адресу його реєстрації тощо. Скорингові системи, якими користуються банки, дозволяють відсівати багато шахраїв на першому етапі оформлення кредиту. Оформляючи нові кредити і залучаючи нових клієнтів, банки ведуть облік відмов у кредиті, неповернень, прострочених платежів, випадків шахрайства, що відбулися. Надалі це дозволяє відсівати проблемних клієнтів.

Також необхідно використовувати зовнішні бази даних – це бази БКІ (Бюро кредитних історій), колекторських агентств і т.д. В різних банках – різна система боротьби із заборгованістю. Як правило, контроль оплати по кредитах виконує один департамент, а збором заборгованості займається інший. У технології повернення заборгованості по кредитах у кожного банку своя політика.

Крім того, існують різні типи клієнтів. І якщо, наприклад, оплату затримує VIP-клієнт, то очевидно, що в даний час він просто не може здійснити оплату, оскільки перебуває, наприклад, в іншій країні. Такому позичальнику співробітник банку нагадає про оплату значно пізніше, ніж новому клієнту. Що стосується шахраїв, то практика показує, що ними виявляються люди, які оформляють кредит в даному банку вперше. Таких клієнтів треба жорстко контролювати із самого початку. Проте необхідно враховувати, що виявлення факту шахрайства не дозволяє розв'язати проблему заборгованості. За той місяць, що є у шахрая до першого терміну погашення кредиту, він цілком може зникнути, і знайти його буде практично неможливо.

Зменшити кількість шахраїв, на думку експертів, допоможе ефективна робота банків. Фіксуючи всі факти шахрайства в єдиній базі, вони зменшують ризик повторного шахрайства, здійсненого тією ж особою. За фактом виявлення шахрайства банк може подати документи на відкриття кримінальної справи. Далі роботу ведуть правоохоронні органи.

Про результативність роботи вітчизняних БКІ говорити поки що рано. Є проблеми і на законодавчому рівні, і в технології обміну інформацією. Є ефективно керовані БКІ, вони мають певний пакет інформації, але його все одно не можна вважати достатнім. У всьому світі на розвиток роботи БКІ йде в середньому 10 років. БКІ – досить ефективний інструмент у боротьбі з шахраями і з недисциплінованими платниками, проте в існуючому сьогодні вигляді бюро кредитних історій не зовсім ефективне при споживацькому кредитуванні: у цьому секторі для ухвалення рішення дуже важливий швидкий доступ до інформації. Для інших видів кредитування, де на ухвалення рішення про видачу кредиту йде декілька днів, БКІ цілком підходить.

Метод реабілітації передбачає співпрацю з боржником, банк не перериває кредитних відносин з метою максимального або повного погашення кредиту. Другий метод, метод ліквідації, має на увазі, що банк припиняє стосунки з боржником різними способами: за допомогою продажу застави, проведення процедури банкрутства, продажу активів боржника, продажу боргу третім особам.Який з двох контрастних методів використовувати – ПАТ «УкрСиббанк» приймає рішення самостійно. При цьому він бере в облік причину непогашення кредиту, бажання боржника співпрацювати, його відповідальність, аналіз фінансової ситуації боржника і т.д. Звичайно ж, для банку метод реабілітації є більш прийнятним, так як це шанс повернути борг у максимальному обсязі. І, що не менш важливо і негативно, ПАТ «УкрСиббанк» при використанні другого методу (ліквідації) якби визнає, що помилився. Не має значення, виникла проблемна кредитна заборгованість з вини боржника або банку, банк завжди втрачає репутацію, якщо використовує метод ліквідації.

Таблиця, завдяки якій ПАТ «УкрСиббанк» має оцінювати переваги та недоліки повернення заборгованих коштів, яких в нього досить великий обсяг наведена у додатоку А.Реструктуризація вигідна і для ПАТ «УкрСиббанк», і для позичальника. Банк отримує шанс повернути кошти, а позичальник – розрахуватися за кредитом з мінімальними втратами. Найголовніша перевага для банку – поліпшення кредитного портфеля і можливість перевести кредит в іншу категорію якості.Але, вона вигідна, тільки якщо потенційний дохід перевищує стягнення за кредитом.

Розглянемо іноземний досвід, який може прийняти до уваги ПАТ «УкрСиббанк» у боротьбі зі своєю проблемою. Варто зазначити, що в Польщі, наприклад, частка заборгованості в іпотечному портфелі є однією з найнижчих в Європі. За даними Асоціації Польських банків вона не перевищує 3 % від загального іпотечного портфеля [48, c. 12].

Такий позитивний показник можливий завдяки певним законодавчим пунктам:

1) наявність іпотеки не обмежує вільний доступ збут / переуступку житла власників іншим особам, але дозволяє кредитору за наявності заборгованості застосовувати стягнення заборгованості незалежно від того, в чиєму розпорядженні воно на даний момент.

2) право почати процедуру виселення з заставного житла настає в разі невиконання зобов’язань по кредиту протягом 90 днів.

Але, на нашу думку, дані способи антигуманні, тому ми б не радили застосувати їх в Україні.

Швецький і американський досвід управління проблемною кредитною заборгованістю пропонує створення «поганих» банків.

У зарубіжних банках велика увага приділяється організації роботи з проблемними кредитами, створюються спеціалізовані підрозділи - департаменти, відділи, сектори. Відокремлення повноважень і відповідальності у роботі з проблемними кредитами від функції кредитування допомагає уникнути можливих зіткнень інтересів у конкретного кредитного працівника. Робота з проблемними кредитами вимагає від працівників ПАТ «УкрСиббанк» високої кваліфікації та спеціальної підготовки, наприклад, володіння психологічними прийомами, практичний досвід роботи в екстремальних умовах тощо.

Процедура ліквідації належить до дорогих методів управління проблемними кредитами з погляду часових і фінансових витрат банку. Тому краще проводити політику з управління проблемними кредитами, спрямовану на їх уникнення, але, на жаль, у реальному житті досягнути цього практично неможливо.

Необхідно розглянути чинні і нетрадиційні схеми, механізми і види забезпечення повернення банківських кредитів для ПАТ «УкрСиббанк», зокрема, таких як:

- страхування;

- банківська гарантія;

- схема погашення кредиту з використанням механізму доміцилювання векселів;

- поступка права вимоги;

- переведення боргу;

- погашення боржниками кредитів за допомогою охоронно-юридичних агентств;

- використання урядових гарантій

Рішення про те, який метод краще використати, приймається керівництвом ПАТ «УкрСиббанк» залежно від конкретних обставин і результатів попереднього аналізу проблеми. Найприйнятнішим варіантом завжди вважається такий перегляд умов кредитної угоди, який дає і банку, і його клієнтові шанс на поновлення нормальної діяльності. При цьому відповідальність за управління проблемними кредитами і робота з повернення заборгованості здійснюється підрозділом по роботі з проблемними активам за підтримки юридичного відділу [56, c. 278].

Важливо вирішувати проблему швидко, так як кредитна заборгованість може призвести до ряду негативних наслідків. Відбувається «підрив» репутації ПАТ «УкрСиббанк», так як розмір прострочених кредитів знижує довіру клієнтів. Великі збитки за кредитами ведуть до того, що ПАТ «УкрСиббанк» не може вчасно розрахуватися за депозитами. Все це призводить до відтоку клієнтів. Різко зростають адміністративні витрати, тому що проблемна кредитна заборгованість перетягує на себе основну частину уваги персоналу, тим самим знижуючи продуктивність праці. Знижується рентабельність і ліквідність. Зниження банківського рейтингу внаслідок того, що якість активів сильно погіршується. Зниження банківських нормативів Н1, Н4, Н6, Н9.1, Н10.1, зниження обсягів капіталу кредитора та інші небезпечні наслідки. Все це веде до відтоку персоналу в більш успішні банки, що ще більше посилює проблеми ПАТ «УкрСиббанк».





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 760 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...