Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Знос та його вплив на вартість машин та обладнання



В економічній літературі виділяють два вида зносу машин та обладнання. Фізичний знос це процес поступового втрачання машин та обладнання своєї споживчої вартості, що супроводжується відповідним зменшенням їх вартості. Найбільш інтенсивно процес фізичного зносу проявляється при функціонуванні машин та обладнання, проте він відбувається і тоді коли вони не використовуються. Фізичний знос усувається заміною зношених частин в машинах та обладнанні. Моральний знос машин та обладнання зумовлений технічним прогресом і відбувається з одного боку в наслідок появи досконаліших і продуктивніших аналогічних засобів праці, а з другого внаслідок підвищення продуктивності праці. Моральний знос усувається шляхом проведення модернізації засобів праці.

22. Оцінка нематеріальних активів підприємства: роль, значення та сфери застосування.

Майно підприємства включає нематеріальні елементи які часто представляють собою ключовий фактор успіху деяких підприємств. Ці елементи не можуть ігноруватись в контексті ділових переговорів і їх вартість прийнято додавати до вартості інших елементів потенціалу підприємства, тому їх прямо чи опосередковано включають у всі практичні формули розрахунку оцінок. Загальна оцінка вартості нематеріальних активів називається гудвілом. Гудвіл в діловому світі розглядається як вартість ділової репутації, вартість практично всіх нематеріальних активів, величина, на яку вартість бізнесу перевищує ринкову вартість його матеріальних активів і тієї частини нематеріальних активів, яка відображена в бухгалтерському обліку. Оцінка нематеріальних активів підприємства здійснюється у таких випадках: - купівлею-продажем прав на об’єкти інтелектуальної власності; - добровільного продажу ліцензій на використання об’єктів інтелектуальної власності; - внесення вкладів у статутний капітал; - оцінкою бізнесу; -акціонуванням, приватизацією, поглинанням тощо.

25. Модель оцінки трудового потенціалу підприємства.

Модель формування трудового елементу потенціалу підприємства може бути представлена у вигляді: Трудовий потенціал = А*Ч*Ентр; Ч - чисельність персоналу; Ентр- коеф ефективності використання 1 живої праці. А= Пм*(DФв/DПм); А- оцінка одиниці живої праці; Пм- прод праці 1 робітника в звітний період; DФв- підвищення фондоозброєності на 1 робітника по відношеню до баз періоду; DПм- підвищення прод праці 1 робітника відносно баз періоду.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 679 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...