Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВАРІАНТ 1. 1. Пацієнту 1 місяць тому виконана відкрита холецистектомія з приводу гострого калькульозного холециститу



1. Пацієнту 1 місяць тому виконана відкрита холецистектомія з приводу гострого калькульозного холециститу. Операція завершена зовнішнім дренуванням загальної жовчної протоки. Холангіографія не виконувалася. Дренаж видалено на 7 добу після операції. Три доби тому зросла температура тіла до 38,8 °С з лихоманкою і надмірним потовиділенням. Склери іктеричні, кал ахолічний. При пальпації живота помірна болючість у правому підребер'ї. Сформулюйте попередній діагноз:
A. ПХЕС, резидуальний холедохолітіаз, холангіт, механічна жовтяниця
B. Підпечінковий абсцес
C. Стріктура холедоха, холангіт
D. Стенозуючий папіліт
E. Гострий панкреатит

2. Яке ускладнення виникає при обструктивному холециститі?
A. гострий панкреатит
B. перфоративна виразка шлунка
C. ниркова коліка
D. гостра кишкова непрохідність
E. водянка жовчного міхура

3. До якого ускладнення може призвести обструктивний холецистит?
A. Емпієми жовчного міхура
B. Проривної виразки дванадцятипалої кишки
C. Раку головки підшлункової залози
D. Гострої кишкової непрохідності
E. Емпієми плеври

4. Хвора похилого віку скаржиться на різкий біль в правій підреберній ділянці, з іррадіацією у праве плече і лопатку; нудоту, блювання, яке не приносить полегшення. В анамнезі - хронічний калькульозний холецистит з частими приступами. Останній приступ супроводжувався лихоманкою, підвищенням температури тіла до 39,5°С, які змінилися проливними потами, на другий день появилася жовтяниця. Який Ваш діагноз?
A. Водянка жовчного міхура
B. Хронічна емпієма жовчного міхура
C. Гострий гангренозний холецистит
D. Хронічний калькульозний холецистит, холедохолітіаз, гнійний холангіт
E. Гострий вірусний гепатит

5. У хворої, що перенесла 7 місяців тому холецистектомію, виник приступ печінкової кольки з наростаючим пожовтінням шкірних покровів і ахолічним калом. Білірубін збільшився до 290 мкмоль/л. Ваш діагноз?
A. Рубцева стриктура гепатікохоледоха
B. Холестатичний гепатит
C. Резидуальний холедохолітіаз
D. Стенозуючий папіліт
E. Дуоденостаз

6. Яка тактика найбільш правильна при гострому калькульозному холециститі, ускладненому холедохолітіазом і механічною жовтяницею?
A. ЕРХПГ, ЕПСфТ, лапароскопічна холецистектомія
B. Холецистектомія, холедоходуоденостомія
C. Холецистектомія, холедохотомія, холедохолітоекстракція, "глухий" шов холедоха
D. Холецистостомія
E. Холецистектомія, холедохостомія

7. Хворий скаржиться на біль в епігастральній і правій підреберній ділянках. Біль виник раптово. Нудоти, блювання не було. Від моменту захворювання пройшло З години. Загальний стан середньої важкості. Стогне. Біль посилюється при зміні положення тіла. В анамнезі - періодичні болі в епігастрії і правому підребер'ї. Неодноразово лікувався у стаціонарі, амбулаторно з приводу гастриту та підозріння на виразку 12-типалої кишки. Рентгенологічно виразка не була виявлена. На УСГ - камені в жовчному міхурі. Пульс ритмічний, задовільного наповнення і напруження. ЧСС - 110 в 1 хвилину. AT -100/70 мм рт. ст. Язик підсихає, обкладений білою смагою. Живіт не приймає участі в акті дихання. Відзначається різка болючість і напруження м'язів у верхніх відділах живота. Печінкова тупість не визначається. Який Ваш попередній діагноз?
A. Гострий калькульозний холецистит
B. Гострий біліарний панкреатит
C. Загострення виразкової хвороби шлунка
D. Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки, хронічний калькульозний холецистит
E. Гострий перфоративний холецистит, жовчний перитоніт

8. У хворого після споживання великої кількості м’ясної, жирної і пряної їжі раптом виникли болі в епігастрії, блювання. Температура до 38 °С. При пальпації в епігастрії визначається помірна болючість, позитивний симптом Керте. Кількість лейкоцитів у периферичній крові – 18,2•10^9/л. Амілаза крові – 86 г/(год•л). Консервативне лікування протягом доби привело до покращення стану – болі дещо зменшилися, припинилося блювання. В епігастрії залишається помірна болючість. Симптоми подразнення очеревини від’ємні.

Яка повинна бути лікувальна тактика?
A. ЕРХПГ та папілотомія
B. Лапароскопія
C. Холецистектомія
D. Продовжити консервативну терапію
E. Лапаротомія з дренуванням черевної порожнини

9. Що таке гемобілія?
A. Гнійна жовч
B. Ускладнення холангіту
C. Симптом жовтяниці
D. Підвищення рівня білірубіну
E. Кровотеча в жовчні шляхи

10. Хвора старечого віку поступила у хірургічне відділення на третій день після приступу з попереднім діагнозом - гострий калькульозний холецистит, механічна жовтяниця. У пацієнтки супровідна патологія - легенева недостатність, порушення кровообігу ІІБ ст., ожиріння II ст. Хворій призначена консервативна терапія, але запальний процес прогресує, зросла температура тіла до 38,9 °С, локально позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Лейкоцитоз 19•10^9/л. Яка тактика хірурга?
A. Продовжити консервативне лікування
B. Хвору оперувати лапароскопічним методом
C. Хвору оперувати тільки за життєвими показаннями
D. Хвору оперувати в плановому порядку
E. Хвору оперувати відкритим методом

11. Яка загальна летальність при гострому холециститі?
A. 3,2 – 4 %
B. 4 – 5 %
C. 1,8 – 2 %
D. 2,5 – 3 %
E. 0,5 – 1,5 %

12. Яким повинен бути обсяг операції при гострому обтураційному калькульозному холециститі, ускладненому реактивним набряковим панкреатитом?
A. Холецистектомія, холедохостомія за Кером
B. Холецистектомія і дренування чепцевої сумки
C. Холецистектомія, холєдохостошя через куксу міхурової протоки
D. Формування холецистостоми
E. Холецистектомія і дренування черевної порожнини

13. Чоловік похилого віку страждає на гіпертонічну та ішемічну хворобу серця, гастрит. Захворів раптово. Біль інтенсивного характеру в епігастральній ділянці, який згодом розповсюдився в праву половину живота. Відмічає ірадіацію болю в праве плече і надпліччя. Блювоти не було. Стан важкий. Живіт помірно здутий, напружений і різко болючий в епігастрії і правій половині живота. Позитивні симптоми подразнення очеревини. На оглядовій рентгенограмі живота вільного повітря під куполами діафрагми не виявлено. Лейкоцити – 11,5х10^9/л. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Перитоніт
B. Перитоніт апендикулярного генезу
C. Інфаркт міокарда
D. Гострий холецистит. Перитоніт
E. Панкреонекроз. Перитоніт

14. Три дні тому у хворої виникли болі у правому підребер’ї, які поширювалися в праве плече. Температура підвищилася до 37,5 °С. Після прийому спазмолітиків болі пройшли, знизилася температура тіла, але при пальпації живота пальпується пухлиноподібний утвір овальної форми неболючий при пальпації. В аналізі крові Hb – 120 г/л, Ер – 4,1•10^12/л, лейкоцити – 6,7•10^9/л, ШОЕ – 18 мм/год, білірубін – 16,5 мкмоль/л. Ваш діагноз:
A. Пухлина головки підшлункової залози
B. Підпечінковий абсцес
C. Гострий панкреатит
D. Гостра кишкова непрохідність
E. Водянка жовчного міхура

15. Який нормальний діаметр загальної жовчної протоки?
A. 13-15 мм
B. 1-2 мм
C. 10-12 мм
D. 2-3 мм
E. 4-7 мм

16. Визначте найпростіший спосіб оцінки стану жовчовивідних проток у хворого зі зовнішньою жовчною норицею:
A. ЕРХПГ
B. Фістулохолангіографія
C. Черезшкірна черезпечінкова холангіографія
D. УСГ
E. Комп'ютерна томографія

17. Жінка протягом 2 років періодично відзначає різкі болі в правому підребер'ї, які супроводжуються здуттям живота, блюванням. Після останнього приступу болю з'явилися жовтяниця і свербіння шкіри. Сеча стала темного кольору, кал - знебарвленим. При обстеженні хворої виявлена щільна і дещо болюча печінка, яка виступає з-під реберної дуги. У ділянці проекції жовчного міхура пальпується болючий інфільтрат. Який із наведених методів обстеження є недоцільним для встановлення кінцевого клінічного діагнозу?
A. Рентгеноскопія органів шлунково-кишкового тракту
B. ЕРХПГ
C. Лапароскопія
D. УСГ
E. Біохімічне дослідження крові

18. Пацієнтка хворіє протягом 7 днів. Захворювання почалось гостро після прийому смаженої їжі. До лікаря за медичною допомогою не зверталась. Болі посилювались не зважаючи на консервативне лікування. Температура підвищилася до 38,5 °С. В аналізі крові: лейкоцити – 18,3•10^9/л, ШОЕ – 54 мм/год, білірубін – 42 мкмоль/л, в правому підребер’ї пальпується пухлиноподібний утвір 4х5 см, болючий при пальпації. Симптом Ортнера, Щоткіна-Блюмберга – позитивні. Ваш діагноз.
A. Емпієма жовчного міхура
B. Перфоративна виразка 12-палої кишки
C. Гострий панкреатит
D. Біляміхуревий абсцес
E. Біляміхуревий інфільтрат

19. У хворої три роки тому діагностований хронічний калькульзний холецистит. Приступи бувають 1-2 рази на рік, помірної інтенсивності, знімаються спазмолітиками Перенесла грип, через 2 тижні після чого знову підвищилася температура тіла до 38°C з'явилися постійні пекучі болі в правій педреберній ділянці. Нудоти і блювання не було. При огляді: шкірні покриви і склери нормального кольору, температура тіла - 38°С, дрощі, пульс – 92 уд./хв. Щадить при диханні черевну стінку. Язик вологий. При пальпації живіт м'який, жовчний міхур не пальпується, помірна болючість і гіперестезія в правому підребер’ї, симптом Ортнера від'ємний. Аускультативно - везикулярне дихання, хрипів немає, передній і боковій черевній стінці в правому підребері'ї - поодинокі папули рожеві кольору. Яким захворюванням зумовлений стан хворої?
A. Правобічний гострий плеврит
B. Оперізуючий лишай
C. Гострий холецистит
D. Плевропневмонія
E. Гнійний холангіт

20. Хворого госпiталiзовано з постiйними болями в правому пiдребер'ї, субiктеричним забарвленням шкiри. Консервативна терапiя протягом доби до покращення стану не призвела, посилилась iктеричнiсть шкiри, t - 37,6 °С. лейкоцитiв в кровi - 12,5 х 10*9/л. З приводу гострого калькульозного холециститу розпочато оперативне втручання. Яке iнтраоперацiйне обстеження потрiбно обов'язково виконати?
A. Iнтраоперацiйну холангiографiю
B. Холедохоманометрiю
C. Визначення в'язкості жовчi
D. Пункцiю i термiнове гiстологiчне дослiдження пiдшлункової залози
E. Пункцiю жовчного мiхура з посiвом жовчi

21. Яке ускладнення може розвинутися у хворого на гострий гнійний холангіт?
A. Гостра кишкова непрохідність
B. Абсцес печінки
C. Перфорація двандцятипалої кишки
D. Перфорація жовчного міхура
E. Водянка жовчного міхура

22. Для якого захворювання є характерним синдром Курвуазьє?
A. Хронічний індуративний панкреатит
B. Водянка жовчного міхура
C. Рак головки підшлункової залози
D. Емпієма жовчного міхура
E. Гострий обструктивний холецистит

23. Хворий шпиталізований зі скаргами на нестерпне свербіння шкіри, ниючі болі у правому підребер'ї та епігастрію, наявність жовтяниці. Приступи сильного болю ніколи не турбували. При огляді: склери та шкіра оливкового кольору, на шкірі – численні роздряпини. Живіт м'який, печінка збільшена, В правому підребер'ї пальпується неболючий утвір тугоеластичної консистенції, овоїдної форми. Стілець ахолічний. Уробілін в сечі відсутній. При рентгенологічному дослідженні шлунково-кишкового тракту підкова дванадцятипалої кишки дещо розгорнута, з нерівним контуром. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Біліарний цироз печінки
B. Лептоспіроз
C. Рак головки підшлункової залози
D. Жовчно-кам'яна хвороба, холедохолітіаз
E. Склерозоючий холангіт

24. Що не є характерним для холедохолітіазу?
A. Розширення Вірсунгової протоки
B. Підвищений рівень трансаміназ в крові
C. Загальна жовчна протока більше 10 мм за даними ультрасонографії
D. Резидуальна жовтяниця в анамнезі
E. Невізуалізація жовчевого міхура на контрастній холесцинтіграмі

25. Підвищена кількість якого біохімічного показника крові характерна для механічної жовтяниці?
A. Сечовини
B. Білірубіну
C. Лужної фосфатази
D. Трансаміназ
E. Амілази

26. Хвора у невідкладному порядку оперована з приводу гострого калькульозного холециститу. Ранній післяопераційний період протікав без особливостей, виписана в задовільному стані. Через 3 тижні після операції звернулася повторно. Скарги на жовтушність склер, підвищення температури тіла до 38,8 °С, озноб, помірний біль у правому підребер'ї. Живіт м'який, перитонеальних симптомів немає. АЛТ 2,3 ммоль / л. Білірубінемія 66 ммоль / л за рахунок прямої фракції. Визначте найбільш раціональну тактику ведення хворої.
A. Антибактеріальна, протизапальна терапія
B. Ендоскопічна ретроградна холангіографія, літоекстракція
C. Лапароскопічна ендоскопічна холедохоскопія
D. 3D-комп'ютерна томографія, дистанційна холедохолітотріпсія
E. Лапаротомія, ревізія гепатікохоледоха

27. Про яке ускладнення гострого холециститу слід подумати в першу чергу при наявності таких симптомів, як озноб, гектична температура, надмірне потовиділення, жовтяниця?
A. Гострий панкреатит
B. Перихоледохеальний лімфаденіт
C. Гнійний холангіт
D. Нориця між жовчним міхуром та загальною жовчною протокою
E. Емпієма жовчного міхура

28. У хворої похилого віку, яку протягом декількох років турбують приступи жовчнокам'яної хвороби, останній приступ не був повністю купований медикаментами. Протягом двох місяців пацієнтка продовжувала відчувати постійний, помірний біль у правому підребер'ї. При пальпації у правому підребер'ї визначається щільноеластичний, малоболючий утвір значних розмірів з гладкою поверхнею. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Температура тіла нормальна. Лейкоцитів у крові - 5,6x10^9/л. Який попередній діагноз?
A. Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки
B. Водянка жовчного міхура
C. Рак головки підшлункової залози
D. Рак жовчного міхура
E. Емпієма жовчного міхура

29. Пацієнтка звернулася до лікарні зі скаргами на жовтяницю, темний колір сечі, знебарвлення калу, загальну слабість. Вважає себе хворою тиждень після приступу печінкової коліки. Протягом останніх 3 днів турбує підвищення температури тіла до 39,0 °С з лихоманкою та надмірним потовиділенням. Лабораторні показники: лейкоцити-15•10^9/л, паличкоядерні – 12 %, ШОЕ – 30 мм/год; загальний білірубін – 160 мкмоль/л, прямий – 120 мкмоль/л. Під час операції виконана холецистектомія, холедохотомія (з холедоха виділилася каламутна жовч). При інструментальній ревізії дистальний відділ холедоха не прохідний. Як слід завершити операцію?
A. Зовнішнім дренуванням холедоха
B. Накласти холедоходуоденоанастомоз
C. Резекцією дистального відділу холедоха
D. Бужуванням та глухим швом холедоха
E. Накласти холедохоєюноанастамоз на довгій петлі

30. Пацієнтка госпіталізована з клінікою механічної жовтяниці. Вважає себе хворою протягом 5 діб, коли після приступу болю виникли іктеричність шкіри та склер, сеча темного кольору, кал знебарвлений. При об'єктивному огляді: біль у животі не турбує, температура тіла 36,8 °С. При УСГ: стінка жовчного міхура потовщена, у просвіті конкременти, холедох 1,4 см, у просвіті тінь конкременту, підшлункова залоза без особливостей. Загальний білірубін 126 мкмоль/л, прямий білірубін - 94 мкмоль/л, лейкоцитів 7,6•10^9/л. Встановлено клінічний діагноз: хронічний калькульозний холецистит, холедохолітіаз, механічна жовтяниця. Який обсяг оперативного втручання найбільш оптимальний у даному випадку?
A. Відкрита холецистектомія
B. Холецистектомія, зовнішнє дренування холедоха
C. Ендоскопічна ретроградна холангіографія, папілосфінктеротомія, холедохоліто-екстракція, лапароскопічна холецистектомія
D. Холецистектомія, холедохотомія, холедоходуоденоанастомоз
E. Лапароскопічна холецистектомія

тема5





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 786 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...