Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пріоритетні напрями виховної роботи зі старшокласниками



Формування світоглядних переконань старшокласників   Розвиток самоусвідомлення та прагнення самореалізації   Перше кохання та стосунки юнаків і дівчат
         
  Пріоритетні напрями роботи зі старшокласниками  
     
Дружба та спілкування   Вибір професії   Взаємостосунки з дорослими  

Студентові-практикантові на основі педагогічних спостережень слід визначити, яка з окреслених проблем є пріоритетною для учнів закріпленого класу. Відповідно встановленої проблеми має бути обраний напрям подальшої виховної роботи, який визначатиме зміст діагностичної методики й тематику обраних форм виховної роботи в закріпленому класі. Методичні рекомендації з організації виховної роботи зі старшокласниками відповідно до обраної проблематики представлені в посібнику «Педагогічна практика студентів» (Педагогічна практика. Частина друга: навчально-методичний посібник / за наук. ред. А. А. Сбруєвої та О. Г. Козлової. – Вид. 3-є, доп. і перероб. – Суми: СумДПУ, 2007. – С. 78–136).

ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Виробнича практика студентів V курсу організовується у старших класах навчальних закладів системи загальної середньої освіти. Студенти-практиканти виконують функції вчителя-предметника та класного керівника в закріпленому класі.

Практика орієнтовно розподіляється на три етапи: підготовчий, основний, завершальний. Правильна організація кожного етапу забезпечує ефективність роботи студента-практиканта.

Метою підготовчого етапу є створення оптимальних умов для ефективного виконання поставлених завдань. На цьому етапі слід ознайомитися з режимом роботи школи та класу, здійснити аналіз плану виховної роботи школи та класного керівника, спостереження за рівнем розвитку й вихованості учнів закріпленого класу, здійснити вибір пріоритетних напрямів виховної роботи зі старшокласниками відповідно до вікових та індивідуальних особливостей розвитку, ознайомитися з оформленням і обладнанням навчальних кабінетів, специфікою навчальних програм і календарно-тематичних планів профілюючих дисциплін тощо. На основі проведеної роботи складається індивідуальний план роботи студента-практиканта.

Протягом підготовчого етапу з метою здійснення знайомства з учнями закріпленого класу та встановлення психологічного контакту з ними слід організувати та провести виховний захід або колективну творчу справу розважального характеру.

Основний етап практики спрямований на послідовне виконання індивідуального плану роботи студента-практиканта. Згідно з індивідуальним планом студенти готують і проводять уроки з предмету спеціалізації в закріпленому класі, здійснюють їх самоаналіз з точки зору ефективного використання методів навчання та їх відповідності особливостям вікового розвитку старшокласників, використання інтерактивних методів навчання, здійснюють науково-педагогічне дослідження та аналізують його результати, обирають ефективну форму виховної роботи, організовують її проведення, здійснюють її самоаналіз, аналіз організованих іншими студентами-практикантами форм виховної роботи та уроків, аналізують організовану індивідуальну роботу з учнями в закріпленому класі, вивчають систему роботи школи з батьками учнів, основи взаємодії школи та сім’ї у вихованні старшокласників тощо.

Протягом завершального етапу практики студент продовжує здійснювати функціональні обов’язки вчителя-предметника та класного керівника, організовує у класному колективі виховну діяльність, емоційне наповнення якої викликало б задоволення учнів від співпраці з молодим учителем. У цей час студенти-практиканти аналізують виконання завдань педагогічної практики, визначають роль педагогічної практики у процесі формування ключових педагогічних компетенцій майбутнього вчителя, оформлюють звітну документацію.

Методичну допомогу студентам-практикантам надають методисти з навчальної та виховної роботи, методисти-психологи.

Оцінювання професійних досягнень студентів-практикантів з виховної роботи відбувається шляхом аналізу роботи практиканта на індивідуальних і колективних консультаціях; під час проведення й аналізу уроків, виховних заходів (справ) у закріплених класах; бесід з учителями-предметниками та класними керівниками; перевірки звітної документації. На основі отриманих даних методист виставляє в атестаційний лист студента загальну оцінку з виховної роботи.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...