Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Український національний рух 60-80-х рр.. ХІХ ст



Повернувшись наприкінці 50 рр. із заслання, члени КМТ оселилися на постійне мешкання в Петербурзі. Тут в 1859р. було створено першу українську громаду - культурно-освітню організацію, що ставила собі за мету поширення національної ідеї шляхом видання книг, журналів, проведення вечорів, тощо. У 1861-62 рр. виходив науково-літературний місячник «Основа», що видавався Пантелеймоном Кулішем за участю Миколи Костомарова і Тараса Шевченка.

У 1861р. у Києві виникла своя громада з числа студентів Київського університету та місцевої інтелігенції. Одним з основних напрямків діяльності Київської громади була організація недільних шкіл для дорослого населення. Поступово мережа громад і недільних шкіл охопила всі більші міста Наддніпрянської України: Харків, Полтаву, Чернігів, Одесу.

Перші громади програм і статутів, як правило, не мали. Всіх їх єднала національна українська ідея на демократичному ґрунті, віра у можливість досягнення національного самовизначення, любов до рідної землі і українського народу. Громади займалися переважно проведенням культурно-освітніх заходів, їх учасники брали участь в роботі недільних шкіл, видавали українські підручники, збирали і публікували збірки усної народної творчості.

Всіх громадівців об'єднала єдина мета: домогтися повалення Російської імперії, покінчити з будь-яким національним гнобленням і демократизувати політичний режим в Україні.

Після придушення польського повстання 1863 р. царський уряд починає трактувати український рух як польську інтригу. Було розгромлено Полтавську і Чернігівську громади, проведено арешти у Києві та Харкові, закрито всі недільні школи.

У березні 1881 р. російські народники вбили Олександра ІІ. Почалися репресії. У цих умовах більшість членів Київської громади, зневірившись у політичних перспективах українського руху, вирішили звести свою діяльність до науково-культурної роботи.

У 80-і рр. ХІХ ст. основні здобутки українського національного руху обмежувалися культурною і науковою галузями. У 1882 р. почав видаватися російськомовний журнал «Київська старина». Пожвавилася діяльність українського театру. У 1882 р. в Єлісаветграді почав свою роботу перший український професійний театр.

Український рух наприкінці 80 рр. був слабким і нечисленним через постійні репресії та відхід значної частини національних сил у російські революційні товариства. Серед українських селян був високий рівень неписьменності. Це перешкоджало українськім інтелігентам добитися словом до селянства. Крім того, українські селяни мали дуже обмежені ресурси, щоб надавати національному рухові допомогу грошима.

Але потенційні можливості українського руху були чималими. Про це найкраще свідчать подальші події історичного розвитку українського народу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...