Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Урок – основна форма організації навчальної діяльності учнів. Сучасні вимоги до уроку



УРОКце цілісний, логічно закінчений, обмежений у часі регламентований обсягом навчального матеріалу основний елемент педагогічного процесу, який забезпечує активну і планомірну навчально-пізнавальну діяльність групи учнів певного віку і рівня підготовки, спрямовану на розв’язання поставлених навчально-виховних завдань.

Умовно кажучи, урок – це “відрізок” навчального процесу, який є закінченим за смислом у часі й організаційно.

Тривалість уроків у загальноосвітньому навчальному закладі становить: у 1 класі — 35 хв., у 2 — 40 хв., у 5— 12 — 45 хв. Зміна тривалості уроків допускається за погодженням з відповідними органами управління освітою та державної санітарно-епідеміологічної служби. Тривалість перерв між уроками визначають з урахуванням потреб в організації активного відпочинку і харчування учнів, але не менше 10 хв., великої перерви (після другого або третього уроку) — 20 хв.

Функція уроку як організаційної форми навчання полягає в досягненні завершеної, але часткової мети, яка, наприклад, в одному випадку, полягає в засвоєнні нового, цілісного змісту, в другому - в частковому засвоєнні на рівні свідомого сприйняття і запам’ятовування (закріплення). Це говорить про те, що особливості уроку як організаційної форми навчання зумовлені метою і місцем кожного окремо взятого уроку в цілісній системі навчального процесу і запитання про те, чи потрібен організаційний момент і в чому він полягає, чи завжди потрібне опитування, чи обов’язкове домашнє завдання, як краще організувати колективну чи групову роботу, як врахувати індивідуальні особливості учнів, як пов’язати урок з попередніми і наступними уроками та інші, які з позиції розгляду процесу навчання не являються суттєвими. Вони мають значення тільки при вирішенні завдань оптимальної організації навчання і питання про структуру і типи уроків. Таким чином урок багатогранний та багатоплановий. Вирішуючи конкретні завдання в кожному окремо взятому тимчасовому відрізку навчального процесу, урок виявляється частиною теми, курсу навчального предмету і відповідно займає своє місце в системі навчального предмету, теми програми і вирішує властиві йому на даний момент дидактичні цілі.

Урок має такі особливості:

- є завершеною та обмеженою в часі частиною навчального процесу, під час якого розв’язуються певні навчально-виховні завдання;

- кожен урок включається в розклад і регламентується у часі та за обсягом навчального матеріалу;

- на відміну від інших форм організації навчання, є постійною формою, що забезпечує систематичне засвоєння учнями знань, умінь і навичок;

- відвідування уроків обов’язкове для всіх учнів, тому вони вивчають систему знань, поділених поурочно, в певній логіці;

- є гнучкою формою організації навчання, яка дає змогу використовувати різні методи, організовувати фронтальну, групову та індивідуальну навчальну діяльність учнів;

- спільна діяльність учителя і учнів, а також спілкування великої сталої групи (класу) створює можливість для згуртування колективу дітей;

- сприяє формуванню пізнавальних якостей (активності, самостійності, інтересу до знань), а також розумовому розвитку учнів.

Над удосконаленням уроку працює багато теоретиків і практиків усього світу. Вироблені ЗАГАЛЬНОПЕДАГОГІЧНІ ВИМОГИ до уроку, які повинен знати кожен педагог і дотримуватись їх повсякчас.

І. ОРГАНІЗАЦІЙНІ.

1. Наявність продуманого плану проведення уроку.

2. Організаційна чіткість.

3. Оптимальний темп уроку.

4. Раціональне використання часу на уроці.

5. Забезпечення дисципліни і високої працездатності.

6. Підготовка і раціональне використання засобів навчання, ТЗН.

ІІ. ДИДАКТИЧНІ.

1. Чітке визначення мети і завдань уроку.

2. Визначення оптимального змісту уроку у відповідності з програмою.

3. Реалізація принципів навчання у їх єдності і взаємозв’язку.

4. Вибір найбільш раціональних методів і прийомів навчання.

5. Поєднання різноманітних форм колективної роботи з самостійною діяльністю учнів, творчий підхід до побудови структури уроку.

6. Забезпечення пізнавальної активності дітей шляхом широкого використання засобів активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів.

7. Впровадження новітніх технологій пізнавальної діяльності.

8. Систематичний контроль і корекція знань.

ІІІ. ПСИХОЛОГІЧНІ.

1. Всебічне вивчення індивідуальних особливостей, розвиток можливостей врахування психологічних особливостей кожного учня: його мислення (репродуктивного, творчого), пам’яті (довільної, мимовільної), уваги, уяви, волі, емоції.

2. Відчуття психологічного стану учня.

3. Уміння володіти своїм психологічним станом, самоконтроль.

4. Рішучість, сила волі, принциповість, вимогливість, справедливість, аргументованість.

ІV. САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ. Деякі з цих вимог визначені відповідними інструкціями:

1. Сприятливий для здоров’я дітей режим праці та розклад уроків.

2. Наявність відповідної площі та кубатури класної кімнати.

3. Відповідність меблів зросту дитини.

4. Освітлення та температура повітря.

Проте є і такі моменти, які має забезпечувати сам вчитель:

5. Зміна фізичного і розумового навантаження, контроль втомлюваності дітей.

6. Свіже повітря.

7. Не зловживати екранними засобами.

V. ЕТИЧНІ.

1. Додержання такту, створення атмосфери доброзичливості, оптимізм.

2. Напружену працю поєднувати з жартом.

VІ. ЕСТЕТИЧНІ.

1. Зовнішній вигляд вчителя, учнів.

2. Естетичне оформлення класу, обладнання уроку.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 775 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...