Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Приєднання України до Болонської конвенції потребує реформування системи освіти, оновлення її змісту й структури



Приєднання України до Болонської конвенції потребує реформування системи освіти, оновлення її змісту й структури. Процес уходження нашої країни до європейського освітнього простору має позитивно позначитися на якості підготовки педагогічних кадрів, підвищенні рівня конкурентоспроможності випускників, гармонізації вищої педагогічної освіти.

Окремим напрямом професійної підготовки сучасного вчителя початкової школи є його методична підготовка до навчання молодших школярів рідної мови. За своїм характером методична діяльність учителя початкової школи, пов'язана з реалізацією завдань освітньої галузі "Мови і літератури", є своєрідною, спрямованою на управління процесом удосконалення всіх видів мовленнєвої діяльності учня, формування мовної особистості молодшого школяра, оволодіння ним рідною мовою як засобом спілкування, основою інтелектуального й духовного розвитку.

Підготовка магістрів здійснюється згідно з відповідною освітньо-професійною програмою. Магістр – це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації спеціаліста здобув поглиблені спеціальні знання та вміння інноваційного характеру, має певний досвід їх застосування та продукування нових знань для розв'язання проблемних професійних завдань у певній галузі. Магістр повинен мати широку ерудицію, фундаментальну наукову базу, володіти методологією наукової творчості, сучасними інформаційними технологіями, методами збирання, обробки, зберігання і використання наукової інформації, бути спроможним до плідної науково-дослідної і науково-педагогічної діяльності. Передбачається, що з числа магістрів у майбутньому поповнюватиметься кадровий склад вищих педагогічних навчальних закладів і науковців у галузі початкової освіти.

Курс "Технологія викладання методики рідної мови" має на меті ознайомити магістрантів із комплексом завдань, змістом і структурою навчальної дисципліни "Методика викладання української мови в початковій школі", яка покликана забезпечити якісну методико-філологічну підготовку бакалаврів зі спеціальності 6.010100 "Початкове навчання". Зокрема, зазначений курс передбачає формування в майбутніх викладачів вищої педагогічної школи готовності до організації різних форм професійно-методичної підготовки студентів до навчання молодших школярів рідної мови.

Концепція педагогічної освіти (1999 р.) наголошує на необхідності посилення технологічного аспекту підготовки сучасного вчителя, суть якого полягає у засвоєнні майбутніми педагогами накопиченої сучасною школою палітри освітніх технологій, напрацьованих підходів до педагогічної взаємодії вчителя з учнем. У майбутніх викладачів ВНЗ має бути сформована готовність до роботи на основі знань сучасних педагогічних технологій, до вироблення власної педагогічної концепції.

Курс «Технологія викладання методики рідної мови» покликаний сприяти технологізації професійної підготовки магістрів. В її структурі він має посісти особливе місце у зв'язку із завданнями, що їх здатний розв'язати.

Цей курс має 2 основні мети:

- пізнавальну – ознайомлення магістрів із широким спектром напрацьованих наукою і практикою педагогічних технологій викладання методики навчання рідної мови в початковій школі на факультетах, які готують майбутніх учителів;

- розвивальну – набуття магістрами навичок і досвіду здійснювати педагогічну діяльність у різноманітних концептуальних системах професійної підготовки вчителів для початкової школи.

Мета курсу полягає у формуванні готовності магістрів до виконання основних професійних функцій у сфері забезпечення професійно-методичної освіти студентів факультету, який готує кадри для початкової школи.

Одним із провідних підходів до організації навчання за програмою є врахування міждисциплінарних зв'язків предметів дидактичного, лінгвістичного, літературознавчого і психолого-педагогічного циклів та філософії, сутність використання яких полягає в тому, щоб у результаті злиття знань із різних дисциплін сформувати у магістрантів нове знання відповідно до потреб майбутньої професійної діяльності.

Завдання курсу:

- підготувати майбутніх викладачів ВНЗ до педагогічної діяльності в умовах реформування сучасної освітньої системи в Україні, реалізації концепції професійно-методичної підготовки вчителів;

- забезпечити засвоєння магістрами системи теоретичних знань і професійних умінь, які допоможуть їм формувати у студентів професійну компетентність, виховувати свідомих громадян України;

- навчати магістрів співвідносити теоретичні знання з практичними потребами сучасної початкової школи і вищої освіти, втілювати нові методичні ідеї у практику викладання дисципліни "Методика навчання української мови в початковій школі";

- розвивати в магістрів пізнавальні інтереси, прагнення до вдосконалення своєї професійно-методичної підготовки, уміння працювати з навчально-методичною літературою;

- формувати в майбутніх науковців дослідницькі навички, розвивати уміння проводити самостійні наукові пошуки й експериментальні дослідження.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...