Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття. 1. Винберг А.И. Некоторые вопросы теории криминалистической идентификации// Вопросы криминалистики



1. Винберг А.И. Некоторые вопросы теории криминалистической идентификации// Вопросы криминалистики. М., 1961. Сб.1-2. С.26-30.

2. Колмаков В. П. Идентификационные действия следователя // М.: Юридическая литература, 1977.

3. Корухов Ю.Г. Криминалистическая диагностика при расследовании преступлений: науч.-практ.пособие. – М.: Издат.группа НОРМА - ИНФРА-М, 1998. – 284 с.

4. Криміналістика: [підручник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. – Х.: ХНУВС, 2011. – 666 с.

5. С.М.Потапов – основоположник теории криминалистической идентификации. – Х.: Право, 2002. – 44 с.

6. Терзиев Н.В. Идентификация и определение родовой (групповой) принадлежности.- М., 1961.

7. Шепітько В.Ю. Криміналістика: [енцикл. словник (укр.-рос. і рос.-укр.):1500 термінів / акад. правових наук України; за ред. В.Я.Тація]. – Х.: Право, 2001. – 560 с.

8. Шепітько В.Ю. Криміналістика: словник термінів. – К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2004. – 264 с.

Матеріальне забезпечення: експертні висновки з ХНІДСЕ та НДЕКЦ при ГУМВС України в Харківській області (15 шт. на групу), відеофільм про криміналістичну ідентифікацію.

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності студентів, оголошенні теми, мети та навчальних питань заняття.

На початку заняття проводиться контрольне опитування за наведеними вище питаннями.

Вихідним положенням для заняття по даній темі є положення про розслідування злочину як процесу пізнання події минулого, що протікає у формі доказування. Особливість пізнання злочину як події минулого обумовлює використання таких методів ідентифікації (ототожнювання).

Ідентифікація являє собою встановлення конкретного, індивідуально-визначеного по обставинах кримінальної справи об'єкта по залишеним їм слідам. У процесі ідентифікації виділяють ідентифікований, ідентифікуючий, шуканий, перевіруючі об'єкти. При розслідуванні злочинів розрізняють кілька видів ідентифікації: за матеріально-фіксованим відображенням ознак об'єктів; за ідеальними слідами злочину (уявленими образами); за описом властивостей (ознак); ототожнення цілого об'єкта за розділеними частинами (за єдиним джерелом походження).

При підготовці до заняття необхідно усвідомити сутність і значення кожного з зазначених об'єктів і видів ідентифікації.

Проведення ідентифікації неможливо без зразків для порівняльного дослідження, що відбираються від об'єктів, що перевіряються. За часом походження необхідно розрізняти вільні, умовно-вільні, експериментальні зразки. Кожний із зазначених зразків порівняння відбирається для ідентифікаційного дослідження шляхом проведення окремих слідчих (розшукових) дій і різних експертиз.

Результатом ідентифікаційного дослідження є встановлення тотожності, заперечення тотожності, встановлення групової належності. Варто розуміти, що належність об'єктів до однієї групи є лише проміжним етапом ідентифікації, коли кінцева тотожність не досягається за різних причин.

Контрольна робота 1

Завдання №1.

Огляньте один з простих підручних об'єктів (авторучку, олівець, сірникову коробку, окуляри, носовичок та інше). Встановіть ознаки цього об'єкта, відповідно до їх характеру і внесіть ці ознаки у відповідні графи таблиці. Після складання таблиці перерахуйте ознаки описуваного об'єкта, починаючи з загальних і групових і закінчуючи приватними та індивідуальними так, щоб утворився індивідуальний комплекс ознак об'єкта. Враховуйте, що одна і таж ознака може відноситися до різних класифікацій.

зразок

Об'єкт АВТОРУЧКА

ЗАГАЛЬНІ ГРУПОВІ ІНДИВІДУАЛЬНІ
необхідні випадкові необхідні випадкові
Кулькова Пише синім чорнилом Домінуючий колір - помаранчевий заклинює при натисканні кнопки
Зі змінним стержнем Пише недостатньо легко Має металеві деталі потерта від тривалого використання
Автоматична Деякий час може писати в перевернутому стані Товщина лінії - приблизно 0,7 мм Має невеликий відкол близько виходу стержня
Пише на папері   Довжина - 13,9 см.  
ПРИВАТНІ необхідні випадкові необхідні випадкові
Корпус - помаранчевий, напівпрозорий Фарба на корпусі має тенденцію до швидкого витирання Недостатня ширина ергономічної поверхні корпусу На металевій кнопці є слід від нігтя  
Корпус складається з двох частин, з'єднаних за допомогою різьби Пружинка в авторучці має 14 оборотів   Відсутня з'єднувальний елемент між частинами корпусу (можливо, це металеве кільце)
Стрижень зроблений з білої пластмаси і заповнений синім чорнилом     Стрижень заповнений приблизно на 1/3  
Кнопка на кінці металева довжиною 1,1 см     Корпус кнопки - відколотий

Завдання №2

В фрагменті протоколу огляду, скласти описову частину «підручного об'єкту»

зразок

….Оглядом виявлено:

Ручка кулькова, автоматична зі змінним стрижнем. На папері пише синім чорнилом, але недостатньо легко (для швидкого письма не підходить). Недостатня легкість письма зазвичай пов'язана з невисокою якістю стрижня. В ході дослідження виявлено, що ручка деякий час може писати в перевернутому стані.

Досліджувана ручка пофарбована в оранжевий колір і має металеві деталі. Загальна довжина ручки становить 13,9 см. Товщина лінії, залишеної на стандартній офісної папері 0,7 мм. Ручка має такі особливості: вона дещо потерта, має невеликий скол близько виходу стрижня і трохи заклинює при натисканні кнопки.

Деталізуючи ідентифікаційні ознаки можна відзначити, що ручка має помаранчевий напівпрозорий корпус, через який видно стрижень, виготовлений з білої пластмаси. Корпус ручки складається з двох частин, з'єднаних за допомогою різьби. Та частина, яка знаходиться ближче до виходу стрижня, менше, ніж інша. Співвідношення частин: 2: 5. На кінці ручки є металева кнопка довжиною 1,1 см. В ході аналізу було відзначено, що фарба на корпусі ручки має тенденцію до швидкого стирання, а помітна через напівпрозорий корпус пружинка має 14 оборотів.

В ході перевірки авторучка була недостатньо ергономічною - ширина ребристою поверхні менше, ніж потрібно для зручності письма. Корпус ручки - близько стрижня, трохи сколотий, на металевій кнопці є слід від нігтя. Також відсутній сполучний елемент між частинами корпусу. Можливо, це було металеве кільце. На даний момент стрижень ручки заповнений приблизно на 1/3.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків, оголошенні завдання для самостійної роботи.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...