Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Біологічно-господарські особливості кролів



Домашні кролі мають цінні біологічні властивості, знання і уміле використання яких забезпечить їх успішне вирощування. До цих показників відноситься висока плодючість, інтенсивність росту, поєднання лактації й сукрільності, висока оплата корму, добра акліматизація, анатомо-фізіологічні особливості.

Висока плодючість. Для кролів характерне раннє статеве дозрівання і висока плодючість. Кролі стають статевозрілими у 3-3,5 міс, але самок допускають до парування при досягненні ними живої маси 65% від дорослих. Охота у самок продовжується 2-4 дні, і коли вони не спарувались, то повторюється через 5-7 днів літом, через 10-12 днів зимою. Овуляція у кролиць провокована, проходить через 10-12 годин після спаровування з самцем. Тривалість вагітності сукрільних кролиць дорівнює 28-32 (в середньому 31) днів. Цей показник корелює з кількістю кроленят в приплоді - чим їх більше, тим коротший період сукрільності і навпаки (табл. 2).

Більш тривала сукрільність зв'язана не тільки з меншою кількістю кроленят в гнізді, а й з більшою живою масою одного кроленяти. Середня плодючість багатьох порід - 6-9 кроленят в гнізді з коливанням до рекордних 24 при живій масі новонародженого кроленяти 55-65 г до 90 г.

Завдяки такому ранньому статевому дозріванню, високій плодючості і короткому періоду сукрільності від кролиці можна отримати по 4-6 і більше окролів на рік, тобто 35-40 кроленят, при вирощуванні яких одержують 70-100 кг м'яса в живій масі. Плодючість - не тільки біологічна, але і економічна категорія. Тварини з високою плодючістю економічно більш вигідні, бо затрати на годівлю батьків розподіляються на більшу кількість виробленої продукції.

Таблиця 2





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1474 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...