Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конституція і екстер'єр



Життєздатність, висока продуктивність, плодючість кролів тісно пов'язана з такою важливою біологічною особливістю як конституція. Конституція - сукупність найбільш важливих морфологічних і фізіологічних особливостей організму кролів, обумовлених спадковістю та умовами розвитку.

За Івановим М.Ф. конституція визначає здоров'я і продуктивність тварин. Вивчення конституції необхідно як пізнання тієї основи, на якій розвиваються всі особливості сільськогосподарських тварин, їх переваги і недоліки. Знання конституції дає можливість прогнозувати у кролів потенційну здатність щодо продуктивності. Із типом конституції пов'язані господарсько-корисні ознаки: скоростиглість, м'ясність, життєздатність, стійкість до захворювання.

У кролівництві використовують дві системи класифікації типів конституції -Дюрста і П.М. Кулешова. Згідно з Дюрстом, кролів ділять на лептосомний (вузь-котілий), ейрисомний (широкотілий) і мезосомний (проміжний) типи. Кролі лептосомного типу мають вузький видовжений тулуб, вузькі глибокі груди, довгу пряму, але недостатньо широку спину, слабо розвинуті м'язи, відрізняються підвищеним обміном речовин при індексі збитості 56 % і менше. Кролі ейрисомного типу мають широкий, але більш короткий тулуб, широкі і глибокі груди, коротку, пряму й широку спину, добре розвинені м'язи, характеризуються зниженим обміном речовин при індексі збитості 65 % і більше. Кролі мезосомного типу мають середні показники екстер'єру між лептосомним і ейрисомним типами при індексі збитості 57-64%.

Більш широко розповсюджено поділ кролів на 4 типи конституції за Кулешовим П.М.: грубий, ніжний, щільний і пухкий. Грубий тип характеризується масивним грубим кістяком, товстою шкірою, грубою головою, добре розвиненими м'язами, слабим жировим прошарком, товстими масивними кінцівками. Кролі цього типу пізньоспілі, малопродуктивні.

Кролі ніжної конституції характеризуються тонким кістяком, тонкою, що легко відтягується шкірою, легкою головою, тонким м'яким і рідким волосяним покривом, слаборозвинутими м'язами і жировим прошарком. Кролі цього типу зніжені, погано поїдають корм, малопродуктивні, часто хворіють. Щільний тип конституції характерний тваринам, що мають міцний, добре розвинений кістяк, щільну еластичну шкіру, голову пропорційну тулубу, широкі груди, добре розвинені м'язи при слабо розвиненій жировій тканині, міцні кінцівки.

Кролі цього типу найбільш продуктивні, мають високу життєздатність, добре пристосовані до мінливих умов годівлі і утримання, стійкі до захворювання.

Пухкий (крихкий) тип конституції характеризується легким кістяком, добре розвиненою підшкірною сполучною тканиною, пухкою шкірою, рідким ніжним волоссям, мають нахил до ожиріння. Тварини цього типу піддаються захворюванням, у них понижені відтворна здатність і обмін речовин. Добре відгодовуються.

За Івановим М.Ф. у кролівництві виділяють ще міцний тип конституції, який близький до щільного. Кролі міцного типу мають міцну будову тіла, розвинений, але не грубий кістяк, добре розвинені м'язи. Для кролів цього типу характерні висока життєздатність і міцне здоров'я. У них добре розвинена травна система, вони добре споживають корм. Цей тип конституції кролів бажаний при всіх напрямках продуктивності.

В практичному кролівництві в чистому вигляді ці типи конституції рідко зустрічаються. Частіше у кролів виражені змішані типи конституції. Для кролів характерні поєднання ніжного щільного, ніжного пухкого, грубого щільного, грубого пухкого типів конституції. В умовах інтенсифікації кролівництва на конституційну особливість необхідно звертати особливу увагу, бо при клітковому розведенні і порушенні повноцінності годівлі у кролів в процесі зміни поколінь послаблюється конституція. Про міцність конституції судять за екстер'єром (будовою тіла).

Екстер'єр кроля - це його зовнішній вигляд. Зовнішні ознаки тісно пов'язані з фізіологічним станом організму кроля. Тому за екстер'єром визначають породу кролів, розвиток їх тіла, напрямок продуктивності, вгодованість, стан здоров'я і здатність до відтворення.

У кролівництві застосовують два методи оцінки екстер'єру - окомірний і лінійний. За окомірної оцінки екстер'єру описують загальну будову тіла з точки зору гармонійності, виявлення породного типу і напряму продуктивності. Потім уважно оцінюють окремі статі, звертаючи увагу на розмір і форму голови, ширину грудей, лінії і форму спини, крупу, міцність і постановку кінцівок. Лінійний метод доповнює чи уточнює окомірну оцінку.

Під час оцінки екстер'єру кролів необхідно добре знати статі кроля, причому кожну стать потрібно розглядати не ізольовано, а в зв'язку з екстер'єром в цілому (рис. 3).

Рис. 3. Основні статі кроля:

1 - голова; 2 - шия; 3 - вуха; 4 - загривок; 5 - підгрудок; 6 - груди; 7 - плече; 8 - спина; 9 - передні нога; 10 - кігті; 11 - живіт; 12 - задні ноги; 13 - стегно; 14 - скакальний суглоб; 15 - круп; 16 - хвостик.

Екстер'єр кролів оцінюють з урахуванням особливостей породи, напряму продуктивності, конституції і статі, відмічають видатні статі та недоліки (вади і дефекти) екстер'єру (рис. 4, 5).

Рис. 4. Постава вух і ніг кролів:

а - нормальна; б - широко поставлені вуха, розмет ніг і подвійний підгрудок; в - звислі вуха, вузько поставлені ноги і розгалужений підгрудок; г - правильна постава вух і задніх ніг; д - розмет задніх ніг і косий хвостик; с - вузька постава ніг і викривлений хвостик; є, ж - форма крупу без вад (вигляд ззаду і зверху).

Кролі повинні мати міцний склад тіла, добре розвинений кістяк, типовий для певної породи тулуб. Ознаки будови статей кролів досить повну відповідь дає інструкція з бонітування.

Рис. 5. Недоліки будови тіла кролів:

а - правильна форма тулуба; б - перехват за лопатками (гостра холка); в - провисла спина; г - коропоподібна, припіднята спина; д - обрубаний круп; є - звислий круп і вуха.

Зведена оцінка екстер'єру і його недоліки приведені в таблиці 8.

Таблиця 8





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...