Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тривалість сукрільності кролиць залежно від числа кроленят у гнізді



(за Калугіним Ю.А., 2007)

Кількість кроленяту гнізді Кількість врахованих гнізд Тривалість сукрільності кролиць, днів
    32,0
    31,8
    31,7
    31,5
    31>5
    31,3
    31,3
    31,2
    31,2
    31,2
    31,1
    31,0
Всього   31,4

Поєднання лактації і сукрільності. Важливою біологічною особливістю самок кролів є можливість їх запліднення після окролу і одержання так званих ущільнених окролів. Кролиця може прийняти самця в перший день після родів, але запліднюваність самок в таких випадках низька і окріл дають тільки 38,8 % кролиць. Із одержаного приплоду живих буває близько 60 %.

Якщо кролиця спарувалась в перший день після окролу, але кроленят, що народились, зразу ж відсаджувати, то результати будуть кращими. Можливість кролиць поєднувати сукрільність і лактацію завдяки запліднюваності в перший-другий день після окролу (ущільнені окроли) використовується при одержанні кроленят для потреб біофабрик. В практичному кролівництві застосування ущільнених окролів без забезпечення високого рівня годівлі і раціонального утримання кролиць замість користі приносить шкоду.

Кращі результати отримують при спаровуванні кролиці на 7-15 день сукрільності. За дослідними даними при спаровуванні кролиць на 15-й день сукрільності окролилось 80,3 % самок, в яких народилось у гнізді в середньому 7,33 живих кроленят.

Режим парування самок на 15-20 день після окролу забезпечує напівущільнені окроли, що широко використовуються в практиці для отримання від кролиці 5-6 окролів і 35-40 кроленят щорічно.

Інтенсивність росту, скороспілість. Поряд з інтенсивністю розмноження кролі відзначаються швидким збільшенням маси тіла за відповідний період часу.

Інтенсивність росту визначається в абсолютних і відносних одиницях. Абсолютну швидкість росту характеризує середньодобовий приріст у вагових величинах. Показником відносного приросту є співвідношення загального приросту за відповідний період до початкової живої маси, у відсотках, що засвідчує енергію, напругу росту.

Індивідуальний розвиток кролів підпорядковується загально біологічним закономірностям періодизації, висвітлених в роботах К. Б. Свечіна, П. Д. Пшеничного. Разом з тим у молодняку кролів проявляються особливості росту і розвитку як в ембріональний, так і постембріональний періоди. У стадії внутрішньоутробного розвитку кроленят виділяють зародковий, передплідний і плідний періоди, що характеризуються різною інтенсивністю росту.

Зародковий період (0-12 днів) характеризується надзвичайною складністю формування ембріону від зиготи до закладки органів. В цей період приріст мінімальний і до 12 дня маса ембріона досягає 0,02 г. Передплідний період (13-18 днів) відзначається інтенсивним органогенезом і надзвичайно швидким відносним приростом маси ембріона, що збільшується у 18 разів.

Плідний період (19-31 день) забезпечує інтенсивне збільшення розмірів плода і продовження гістологічного диференціювання тканин і органів. В четвертий тиждень сукрільності середньодобовий приріст ембріона становить 4,66 г, а останні три дні 6,68 г. В цілому за останні 10 днів кожний плід щодоби збільшує свою масу на 5,27 г, а відносний - на 837 %, тобто останній період характеризується інтенсивним абсолютним приростом. Потенційні можливості росту реалізуються в умовах біологічно повноцінної годівлі і комфортних умовах утримання.

Кроленята народжуються: сліпі, глухі не опушені, безпомічні. Проте уже на 5-7 день вони вкриваються первинним пухом, на 10-14 день у них відкриваються очі, в кінці третього тижня кроленята виходять з гнізда.

Постембріональний період характеризується нерівномірністю росту кроленят. В цей період виділяють три етапи росту кроленят: 0-21 день, 22-49 днів і 50-85 днів. На відміну від крупних видів сільськогосподарських тварин кролі ростуть інтенсивно вже в перші періоди постнатального онтогенезу.

Перший етап (0-21 дн.) характеризується високою відносною швидкістю росту при помірних абсолютних приростах. На другому сталі (22-49 дн.) спостерігається найбільший абсолютний приріст. Для третього етапу (50-85 дн.) характерний поступовий спад абсолютного приросту і різке зниження відносної швидкості росту (табл. 3).

Таблиця 3





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1934 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...