Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Походження кролів



За зоологічною класифікацією кріль (Oryctolaqus) відноситься до ряду зайцеподібних (Saqomorphd), родини зайцевих (Leporidae), роду кролі (Oryctolaqus), виду домашній кріль.

Всі кролі, що розводяться людиною, походять від дикого європейського кроля, батьківщиною якого є Південна і Середня Європа. Природний ареал розповсюдження простягається на всі країни басейну Середземного моря (Іспанія, Італія, Франція, а також країни Північної Африки). Потім кролі появились там, куди їх привозили люди. В місцевостях, де було тепло і багато трави та мало ворогів, завізні кролі почували себе як дома, інтенсивно розмножувались і це часто завдавало значної шкоди сільському господарстві.

Так було на Балеарському архіпелагу (Іспанія), де потомки однієї пари кролів знищували посіви і пасовища. Селяни, доведені до голоду, просили у римського імператора прислати війська для війни з нахабним звірком. Так було в Австралії, Новій Зеландії, Тасманії, де дикі кролі надто швидко розмножились і стали національним лихом, знищуючи зелену масу на пасовищах. Можна собі уявити, яку шкоду приносять ці звірки, коли 10 кролів з'їдають стільки ж трави, скільки одна вівця. В Австралії для знищення кролів застосовували отрутохімікати, заражали хворобами, спеціально були завезені тхори і лисиці, розділили континент з півночі на південь тисяча кілометровою дротяною загорожею. Але все це виявилось малоефективним. Тільки в результаті інтенсивного промислу щорічно заготовляли 100 млн. шкурок диких кролів) їх поголів'я знизилось.

В нашу країну дикі кролі завезені в 1895-1898 році із Швейцарії поміщиками південних районів України. В даний час їх можна зустріти в Одеській, Херсонській і Миколаївській областях. Звідки диких кролів розселили в мисливські угіддя Кримської, Дніпропетровської, Запорізької, Тернопільської, Львівської та деяких інших областей України.

Дикі кролі багато в чому схожі на свійських. Дорослі дикі кролі порівняно невеликі тварини, довжина тулуба досягає 40-45 см, а маса коливається в межах 1,5-3 кг. Забарвлення їх темно-сіре з буруватим або жовтим відтінком, черевце - грязно-біле (рис.1). Кролі - стадні і соціальні звірки. Вони селяться і живуть завжди колоніями в норах.

Нора - постійне житло дикого кроля. В природних умовах колонія кролів розділена на групи із двох-трьох тваринок, у яких є власна територія, яку вони стійко охороняють і захищають. В норі кріль живе декілька років із року в рік збільшує число ходів. Давня нора - це досить складна споруда. На віддалі 2-2,5 м від поверхні землі кролі влаштовують гніздовий відділ для приплоду завширшки 40-60 см і заввишки від 25 до 45 см. Гніздовий відділ кролі утеплюють сухим сіном і пухом, який самки вискубують з черевця і боків. Для поселення кролі вибирають невеликі ліси, зарослі чагарників, парки, сади і відкриті місця. Але краще всього люблять байраки, балки, підгірки з піщаним ґрунтом. Належну їм територію мітять особливою пахучою речовиною, яку виділяє залоза самців під підборіддям. Бігають дикі кролі не дуже швидко, але незвично вертляві, тому піймати їх не так-то просто навіть собакам. Дикий кріль схожий на зайця, але має різні відмінності. Тому помиляється той, хто вважає, що кролі походять від зайців. Заєць за розміром більший від кроля. Спосіб життя зайців майже поодинокий, особливо з настанням літа. Дикі кролі нічні (сутінкові) тварини, найбільшу активність вони проявляють на початку і в кінці ночі. Заєць для розмноження влаштовує гніздо на поверхні землі в затишному місці, нір не риє.

Порівняльні особливості кролів і зайців приведено в таблиці 1.

Таблиця 1





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...