Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальні передумови розвитку кролівництва



Кролівництво - одна із найдавніших галузей тваринництва, яка доповнює споживчі потреби населення продуктами харчування і хутровою сировиною.

Кролі, займаючи свою нішу серед інших домашніх тварин, завдяки інтенсивності росту, завжди виручали громадян, особливо в дні лихоліття. У найближчі роки за прогнозом міжнародної організації з продовольства при ООН, м'ясо кролів займатиме значне місце у харчуванні людини. Таке прогнозування ґрунтується на гострому дефіциті тваринного білка в раціоні населення світу, а кролятина за хімічним складом і харчовими властивостями перевищує м'ясо інших видів сільськогосподарських тварин. Воно характеризується високим вмістом повноцінного білка, містить вітаміни, мінеральні речовини, має низьку калорійність. Білок кролячого м'яса засвоюється організмом на 90 %, тоді як яловичини - близько 60 %.

Шкурки кролів широко використовують для пошиття дешевих хутрових виробів у натуральному вигляді, або імітують під хутро цінних видів звірів. Пух кролів одержують від спеціалізованих пухових порід, який використовують для виробництва кращих сортів фетру, а також для в'язання різних пухових виробів і головних уборів.

Кролі в Україні використовуються не тільки для одержання продукції (м'ясо, шкурки, пух), а як лабораторні тварини в медицині, ветеринарній біології з метою виготовлення вакцин, сироваток і постановки наукових експериментів. При розведенні кролів одержують цінне органічне добриво - гній, який використовується для внесення під городні культури і вирощування культурних грибів.

З іншого боку, кролівництво несе в собі культуру праці, естетичне і моральне сприйняття живої природи, має виховну дію і задоволення. Кріль - надійний фактор психологічної рівноваги. Помічено, шо догляд за кролями привчає дітей до порядку, прививає почуття відповідальності, усвідомлення своєї корисності. Разом з тим, це фактор фізичного і розумового розвитку дитини, а для дорослих є засобом відпочинку від напруженого ритму життя.

Розвиток кролівництва значно залежить від подолання труднощів соціального і психологічного характеру. На способи розведення кролів у всі періоди відчутний вплив надавали соціально-економічні умови і традиції. З одного боку, традиції в більшості випадків відіграють позитивну роль. У скрутний післявоєнний період розведення кролів традиційними примітивними методами допомагало селянам забезпечувати себе м'ясом і поповнювати сімейний бюджет за рахунок цієї скороспілої галузі. Разом з тим, той період характеризувався екстенсивним, трудомістким кролівництвом, досвід якого сьогодні стає гальмом у розвитку цієї галузі.

Індустріалізація тваринництва в 70-80-х роках двадцятого століття торкнулась і кролівництва. Проте вона не була в достатній мірі підкріплена розвитком кормо виробництва, впровадженням нових технологій, відсутністю фахівців. У нових соціально-економічних умовах скороспілість, висока інтенсивність розмноження і росту кролів зацікавлюють фермерів, підприємців, керівників господарств різних форм власності. Доступність і гадана простота розведення кролів є психологічною причиною того, що за кролівництво як бізнес беруться люди активні, але не підготовлені і не досягають успіху.

Подальший розвиток кролівництва залежить від професіоналізму кролівників, які принесуть у цю галузь технологічну надійність, прискорять відмирання гірших традицій малопродуктивного кролівництва.

У країнах з розвинутим кролівництвом навіть нижча ланка професійна, бо підприємцю не дозволяють займатися кролівництвом без відповідної ліцензії, без попереднього огляду приміщень і обладнання.

В Україні професійний рівень і активність життя більшості наших кролівників низький, вони роз'єднані, пасивні, відсутня належна інформація, відчувається нестача кадрів кролівників керівної і середньої ланки. Ринкова економіка вимагає вести справу більш інтенсивно, але якраз до цього не всі кролівники підготовлені. Можна закупити по імпорту сучасні клітки з відповідним обладнанням, кращі породи кролів, але завезти сотні тисяч кращих кролівників неможливо.

Кролі як біологічний вид запрограмовані природою на інтенсивний ріст, що забезпечується збалансованістю всіх ланок технології. Інтенсивна технологія передбачає покращення не тільки годівлі, але і комфортності приміщень, надійності обладнання, санітарно-гігієнічних умов утримання кролів. На жаль, в кролівництві відчувається нестача технологічної культури. Виправити такий стан можуть тільки професіонали-кролівники, праця яких повинна гідно оцінюватися.

Займатися кролівництвом можуть люди різного віку, стану і спеціальності, озброєні уміннями і навичками догляду за кролями. За трудовою зайнятістю, числом кролематок і кількістю виробленої продукції кролівників умовно можна розділити на три категорії - професійну, підсобну та аматорську.

Перша група кролівників утримує не менше 50-100 кролематок і професійно займається комерційним кролівництвом. На їх кролефермах застосовується інтенсивна технологія вирощування кролів із основним завданням отримати більше товарної продукції в розрахунку на одну кролематку при найменшій витраті праці і високому прибутку.

Друга група охоплює осіб, що займаються як кролівництвом, так і іншими сільськогосподарськими галузями. Це в основному кролівники присадибних особистих господарств, які розводять декілька кролематок з метою одержання невеликої кількості продукції для власного споживання і реалізації на ринку.

Окремо можна виділити аматорське та декоративне кролівництво, яким займаються особи на дачах або навіть у квартирах для власного задоволення і відпочинку.

Як не дивно, але кролі вплинули і на розвиток цивілізації.

Кролі з їх ефектом плодючості наштовхнули відомого математика епохи середньовіччя Леонардо Пізано Фібоначчі до пошуків математичної закономірності розмноження в ряді поколінь.

Аналізуючи задачу про розмноження кролів, Фібоначчі вивів надзвичайну послідовність чисел, які з XIII століття називаються "числами Фібоначчі": 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 і т. д., що мають ряд цікавих якостей. По-перше, сума двох послідовних чисел дорівнює наступному за ними числу. По-друге, відношення кожного числа до свого більшого сусіда осцилірує із затуханням і прямує до постійної величини 0,6180. Пізніше вияснилось, що ряди Фібоначчі виявляються в будові раковин і в розташуванні листя на гілках дерев, в орбітах планет і рукотворних пірамід, в рухах цін на товари і в соціальному складі міграційного населення. Створюється враження, що вся флора і фауна, в тому числі і людина, розвивається за законами, які покладено в цій числовій послідовності. Принагідно, що сам Фібоначчі запропонував використовувати наведений ряд лише для прогнозу розмноження популяції кролів. Тепер послідовність цих рядів чисел покладені в основу розрахунків наукових, економічних і соціальних явищ суспільства.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1865 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...