Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Курсова робота. Обов'язковою складовою частиною процесу науково-методичної і професійної підготовки вчителя початкових класів є курсова робота



Обов'язковою складовою частиною процесу науково-методичної і професійної підготовки вчителя початкових класів є курсова робота. Вона є засобом перевірки не лише теоретичної, а й методичної підготовки майбутнього вчителя. Цей вид науково-дослідної діяльності направлений, передусім, на розвиток наукового мислення студента, його вміння працювати зі спеціальною літературою, аналізувати та порівнювати різні погляди на певні питання викладання шкільного предмету, вміння чітко і логічно викласти свою думку на папері, аргументувати власну позицію за допомогою конкретних фактів із передового педагогічного досвіду. Цей вид діяльності має на меті розвиток, передусім, творчого ставлення до професії вчителя, здатності до самоосвіти і самовдосконалення у майбутній педагогічній діяльності.

Виконання курсової роботи з методичних дисциплін передбачає наявність у студентів педагогічного вищого навчального закладу вміння не тільки користуватися науковими знаннями, але й певною мірою їх створювати. Такі вміння характеризують методологічну культуру педагога, до змісту якої входять методологічна рефлексія (вміння аналізувати власну наукову діяльність), здатність до наукового обґрунтування, критичного осмислення та творчого застосування певних концепцій, форм і методів пізнання, управління та конструювання. Методологічна культура також передбачає знання студентами методологічних основ наукового пізнання, проведення наукового дослідження.

Курсова робота є обов'язковим етапом, що передує виконанню випускного кваліфікаційного дослідження. Тематика курсових робіт має бути актуальною, тісно пов'язуватися з практичними потребами початкової освіти. Тему роботи студент обирає самостійно згідно з тематикою, затвердженою на кафедрі, яка щорічно оновлюється. Самостійно обрана студентом тема курсової роботи має бути для нього цікавою і викликати прагнення до глибокого її розуміння. Лише за такої умови студент здатний реалізувати поставлені перед ним завдання та зробити власний внесок у розвиток означеної тематики. Студенту необхідно опрацювати наукову літературу, систематизувати попередньо набуті та нові знання; вивчити досвід роботи вчителів початкових класів; спланувати й провести роботу на базі тієї школи і класу, де відбувалася його педагогічна практика. За результатами дослідження необхідно зробити висновки.

Курсова робота є самостійним дослідженням студента, виконана на основі здобутих знань з певного курсу або з окремих його розділів, що передбачає залучення теоретичного та практичного досвіду виконавця. За своїм змістом вона повною мірою має відповідати науково-методичному пошуку, тобто має містити елементи нових знань. Згідно з «Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України» курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання, а також наукового обґрунтування результатів власних досліджень. Даний вид індивідуальної наукової діяльності студентів передбачає виконання таких завдань:

- закріпити і поглибити знання, отриманні студентами у процесі навчання, з актуальних проблем методичної науки, формування умінь спиратися на сучасні психолого-педагогічні дослідження у процесі розв’язання цих проблем;

- розвивати творчий підхід до застосування на практиці набутих знань та розв'язання практичних завдань;

- залучити студентів до самостійної роботи з фаховою літературою;

- сформувати навички наукового пошуку необхідних джерел та матеріалів при проведенні дослідження;

- виробити навички використання сучасних інформаційних засобів та технологій;

- розвиток умінь аналізувати передовий педагогічний досвід та узагальнювати власні спостереження;

- надати можливості набуття студентами досвіду чітко, послідовно і грамотно викладати у тексті теоретичні положення;

- розвинути вміння аналізувати, узагальнювати і робити висновки.

Зміст роботи має бути викладений логічно, послідовно, у теоретичній частині роботи необхідно вказувати прізвища науковців та робити посилання на їх наукові праці. Студент повинен показати достатній рівень підготовки з психології, педагогіки та окремих методик; вміння використовувати набуті знання в практичній професійній діяльності.

Курсова робота з часткових методик виконується у термін, визначений навчальним планом, під керівництвом досвідчених викладачів кафедри. Завдання курсової роботи виконуються протягом 7-8 семестрів у відповідності з визначеним графіком. Консультації керівники курсових робіт здійснюють за розкладом їхніх консультацій чи в індивідуально призначений час.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...