Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення статичних геометричних параметрів різальної частини інструмента при відомих параметрах в інструментальній системі координат



В досліджуваній точці різальної кромки інструмента заданими інструментальними геометричними параметрами будуть: інструментальний кут в плані, інструментальний кут нахилу різальної кромки lі, інструментальний кут нахилу та задні aн – кути в нормальному до різальної кромки перерізі.

Визначимо статичні геометричні параметри. Для чого розглянемо систему площин проекцій П12, П23 та П34 (рис 5.1).

За площину проекцій П1 приймемо площину паралельну інструментальній основній площині Рvi. Інструментальна площина різання Рni іде перпендикулярно площині П1. Площина П3 іде паралельно інструментальній площині різання. Відповідно на площину П3 в натуральну величину проектується інструментальний кут lі нахилу різальної кромки АВ.

Розглянемо загальний випадок, коли вектор `VS швидкості головного руху різання займає в системі координат XYZ довільне положення, котре характеризується його координатами:

. (5.1)

Площина П4 проведена паралельно нормальній січній площині. Тому на площині П4 різальна кромка АВ проектується в точку А4.

Рисунок 5.1 – Визначення статичних геометричних параметрів різальної частини інструмента.

Введемо систему координат X1Y1Z1. Осі X1 та Y1 розташовані в площині П1. Формула переходу від системи XYZ до системи X1Y1Z1 будуть:

, (5.2)

, (5.3)

. (5.4)

Виберемо також систему координат X2Y2Z2. Осі Y2 і Z2 розташовані в нормальній січні площині, паралельні площині П4. Формули перетворення координат будуть:

, (5.5)

, (5.6)

. (5.7)

В відповідності з формулами перетворення координат, координати вектора швидкості головного руху різання `VS в системі X2Y2Z2 будуть:

, (5.8)

, (5.9)

, (5.10)

. (5.11)

На площині П4 визначається положення інструментальної площини різання Pni, яка проходить через осі Y2 та Z2 і статичної площини різання Pnc. Зазначені площини різання ідуть перпендикулярно площині проекцій П4. Кут між слідами цих площин на площині П4 буде рівний кут tN між ними, виміряному в нормальному до різальної кромки перерізі, котрий рівний:

. (5.12)

Підставляючи величини і будемо мати:

. (5.13)

На величину tN збільшується інструментальні передні кути gн і зменшується інструментальні задні кути aн при переході до статичних геометричних параметрів, при їх вимірюванні в нормальному до різальної кромки перерізі. Наприклад, для різьбового різця (рис. 5.2) будемо мати:

Vx=Pw; Vz=wRА; Vy=0; li=0; j=90-0,5e.

Підставляючи в загальну формулу для розрахунку кута, одержимо:

, (5.14)

де RА - радіус досліджуваної точки різальної кромки при останньому проході то формування поверхні різьби;

P - параметр гвинтової поверхні, поверхні оброблюваної різьби.

Рисунок 5.2 – Визначення статичних геометричних параметрів різьбового різця.

Аналогічно формула виводиться при безпосередньому аналізі бокової різальної кромки різьбового різця.

5.3 Визначення статичного кута нахилу різальної кромки lс

Статичний кут нахилу різальної кромки lс - це кут в статичній площині різання Pnc між різальною кромкою АВ, котра іде по осі X2 і статичної основної площини Pvc (рис 5.1).

Статична основна площина іде через досліджувану точку А різальної кромки перпендикулярно швидкості головного руху різання `VS та кут між векторами `VS - проекції на вісь X2 буде рівним 90-lc, звідси:

, (5.15)

Таким чином:

. (5.16)

В окремому випадку Vx=Vy=0 будемо мати:

sinlc = sinli, lc = li.

Для косозубої зуборізної гребінки (рис 5.3) будемо мати:

Vx=Vsinw; Vz=-Vcosj; Vy=0; li=0; j=90-a0.

Рисунок 5.3 – Визначення кутів нахилу різальної кромки зуборізної гребінки.

Підставляючи ці величини в загальну формулу для розрахунку статичного кута нахилу бокової різальної кромки, одержимо:

. (5.17)

Аналогічна формула виводиться при безпосередньому аналізі геометрії бокової різальної кромки косозубої гребінки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...