Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геометрія задньої поверхні зуборізної гребінки



Задню поверхню зуборізної гребінки можна розглядати як циліндричну поверхню, твірні якої складають кут aі з віссю Z, а направляючою служить різальна кромка. На вершинній різальній кромці величини статичних задніх кутів a с рівні прийнятій величині інструментального заднього кута aі. Визначимо величини статичних задніх кутів на бічній різальній кромці гребінки. При відомій величині кута l нахилу різальної кромки, вектор `R, що йде по бічній різальній кромці, буде:

. (4.287)

Вектор `З, що йде по створюючій задній поверхні, буде:

. (4.288)

Вектор нормалі `Nз до задньої поверхні буде:

. (4.289)

Статичний задній кут aнс в нормальному до бічної різальної кромки перетині буде:

. (4.290)

Скалярний добуток векторів `N р `Nз дорівнює:

. (4.291)

Векторний добуток векторів `Nр `Nз дорівнює:

. (4.292)

Розкриваючи визначник отримаємо:

. (4.293)

Модуль векторного добутку буде рівний:

. (4.294)

Перетворюючи отримаємо:

. (4.295)

Таким чином задній кут aнс на бічній кромці в нормальному перетині буде рівний:

. (4.296)

Відповідно статичний задній кут aс в головній січній площині буде рівний:

. (4.297)

Аналіз отриманих залежностей показує, що передні і задні кути на бічних кромках істотно менше передніх і задніх кутів на вершинній кромці, що є недоліком конструкції зуборізної гребінки. Для того, щоб отримати доцільніші величини передніх і задніх кутів на бічних кромках можна йти по шляху зміни кута aо профілю початкової зуборізної рейки при багатопрохідній обробці зубчатих коліс.

З метою збільшення статичних задніх кутів на бічних кромках при проектуванні гребінок можна вибирати незалежні величини інструментальних задніх кутів на вершинній і бічній кромках. На бічних кромках приймати збільшені інструментальні кути. В цьому випадку, для того, щоб створити на вершинній кромці менші інструментальні задні кути aів, доводиться вести додатково заточування задньої площини під кутом aів.

З метою збільшення передніх кутів на бічних кромках використовуються всілякі відомі способи підгострювання передньої площини.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...