Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як вибрати якісний страховий продукт?



Щоб відпочивати за рубежем спокійно, необхідно заздалегідь подбати про гарну страховку. Тим більше, якщо є бажання відпочивати активно - пірнати з аквалангом, стрибати з парашутом або інше.

Ні для кого не секрет, що, збираючись у подорож за кордон, потрібно обов’язково покласти у валізу страховий поліс - без нього навіть візу в більшості посольств одержати не вдасться. Для медичних систем багатьох країн наявність страхового поліса - обов’язкова умова для лікування хворого.

Страховий поліс – іменний документ, підтвердження укладання договору страхування, який видається страховиком страхувальнику (застрахованому). Поліс видається страхувальникові після укладання договору і внесення страхової премії (плати за страхування, яку страхувальник зобов’язаний внести страховику відповідно до договору страхування або закону).

Страховий поліс зазвичай повинен містити:

· найменування документа;

· найменування, юридичну адресу й банківські реквізити страховика;

· повне найменування або прізвище, ім’я, по батькові страхувальника і його адресу;

· вказівку об’єкта страхування;

· розмір страхової суми (визначена договором страхування або встановлена законом грошова сума, на яку застраховані матеріальні цінності, життя, здоров’я, працездатність);

· вказівку страхового ризику (подія, настання якої не визначено в часі й у просторі, незалежна від волевиявлення сторін, небезпечна й така, що створює внаслідок цього стимул для страхування; це той ризик, який може бути оцінений з погляду ймовірності настання страхової події і розмірів можливого збитку);

· розмір страхового внеску, строки й порядок його внесення;

· термін дії договору страхування, порядок зміни й припинення договору страхування;

· інші умови за згодою сторін, у тому числі доповнення до правилам страхування, або виключення з них;

· підписи сторін.

У полісі також повинні бути посилання на чинні правила страхування. Правила страхування – документ, розроблений і затверджений страховою компанією (страховиком), або об'єднанням страховиків. У них містяться основні положення договору страхування, який підтверджується шляхом вручення страховиком страхувальнику, на підставі його письмової або усної заяви страхового полісу (сертифікату, квитанції), підписаного страховиком. Прийняття цих документів страхувальником означає його згоду на укладення договору страхування на запропонованих страховиком умовах.

Як же вибрати туристові з безлічі стандартних продуктів дійсно якісний страховий поліс?

По-перше, потрібно уточнити в страховика, який вид відшкодування передбачається - компенсаційний чи сервісний. Перший має на увазі, що страхувальник при настанні страхового випадку самостійно оплачує всі витрати на медичну допомогу, а після повернення додому одержує компенсацію своїх витрат від страхової компанії.

Другий вид відшкодування передбачає, що страховик забезпечить процес лікування й надання будь-якої іншої допомоги застрахованому, зробивши оплату безпосередньо медикам у межах страхової суми. Вибирати, ясна річ, необхідно другий варіант, тому що із собою на відпочинку може просто не виявитися кілька зайвих тисяч євро, необхідних для лікування.

По-друге, необхідно уважно вивчити правила страхування й зрозуміти, що буде вважатися страховим випадком, а що ні. Стандартні страхові програми для від’їжджаючих за кордон покривають, як правило, лише витрати на лікування, медичну евакуацію й перевезення тіла на батьківщину у випадку фатального результату.

Вартість такого полісу на тиждень відпочинку коливається від 35 до 100 гривень при страховій сумі від 15 до 75 тис. євро. Дорожче (до 40 євро на тиждень) обійдуться більш повні страхові програми, які до всього іншого можуть забезпечити надання стоматологічної допомоги при різкому болю, надання юридичної допомоги в країні перебування або оплату візиту одного із близьких застрахованого, що потрапили в клініку.

Загалом, аматорам повалятися на закордонних пляжах або походити з гідом по місцевих визначних пам’ятках правильне оформлення страхового полісу особливого зусилля не становить. А от тим, у кого в планах передбачене катання на гірських велосипедах, польоти на пароплані, стрибки з банджі або парашута, треба постаратися, щоб застрахувати себе, улюблених, від екстремальних ризиків.

Вважається, що страхувальник у кожному разі повинен повідомити страховикові, що на відпочинку він збирається займатися екстремальними видами спорту. Якщо цього не зробити, то наслідки невдалого приземлення з парашутом, падіння з гірського схилу на велосипеді або невдалого скалолазного досвіду доведеться оплачувати самому. Власникові звичайної страховки (без екстремального покриття), що вирішили на відпочинку спробувати «що-небудь таке», страховик у випадку травми стопроцентно відмовить у виплаті.

В особливо складних ситуаціях, якщо, приміром, клієнт загубився в горах, безкоштовної допомоги від страховика чекати також не доводиться. Прийнято вважати, що в цьому випадку страхувальник свідомо піддає себе небезпеці. Стандартний договір страхування туристів, що виїжджають за кордон, безумовно, покриває евакуацію, пов’язану з медичною допомогою при нещасних випадках.

Однак, піклуючись про клієнта, страхова компанія, природно, може організувати також евакуацію горе-туристові, що забрався в гори і не може самостійно вибратися. Правда, договором страхування це не передбачено й згодом витрати за евакуатор і власну необачність турист повинен буде взяти на себе.

Якщо ж усе зробити правильно й повідомити страховикові про свої екстремальні наміри заздалегідь, то поліс, звичайно ж, обійдеться на 25-75 відсотків дорожче. Найбільшу ціну заплатять аматори дайвінгу, стрибків з парашутом, рафтингу й інших небезпечних видів спорту. При занятті екстремальними видами спорту тариф страхування буде вище. Залежно від виду спорту ціна на поліс може вирости до двох з половиною разів, наприклад, якщо мова йде про дельтапланеризм, парашутний спорт та ін.

Але варто завжди пам’ятати, що правильно підібраний страховий поліс–це гарантований спокій на увесь час відпочинку. Що б не відбулося, ви знаєте, що допомога буде зроблена й, головне, платити за це не потрібно буде, всі витрати візьме на себе страхова компанія.

Питання для самоконтролю.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...