Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Креативність



Спочатку компанії вигравали маркетингові війни завдяки своїй перевазі в питаннях ефективності і якості. Сьогодні запорукою перемоги став рівень їх креативності. Мало бути кращим за інших, потрібно прагнути до унікальності. Компанії-переможці, такі як IKEA, Harley Davidson і South-west Airlines, унікальні.

Унікальність передбачає розвиток культури, однією з вищих цінностей якої є креативність. Існує три шляхи підвищення креативності компанії:

1. Набирайте побільше творчо обдарованих людей і не сковуйте їх в діях.

2. Стимулюйте креативність, використовуючи для цього різноманітні перевірені досвідом технології.

3. Вдавайтеся до допомоги відповідних організацій. В Атланті ви можете звернутися до послуг Brighthouse, в Нью-Йорку – Faith Popcorn, у Чикаго – Leo Burnett.

Нижче наведені деякі техніки, спрямовані на покращення креативності, які ви можете використовувати всередині своєї організації.

Техніки креативності

Модифікаційний аналіз. Розгляньте можливості вдосконалення даного товару або послуги (адаптація, модифікація, збільшення, зменшення, заміна, переробка, переосмислення або комбінування).

Атрибутування. Визначте і модифікуйте атрибути товару. Наприклад, якщо ви хочете вдосконалити мишоловку, вам слід розглянути можливості щодо поліпшення засобів приманки, принципу роботи системи та оповіщення про спрацювання пристрою, способу вилучення жертви, а також щодо оптимізації форми пристрою, матеріалів використаних і його ціни.

Моделювання. Намагайтеся створювати нові комбінації. Наприклад, працюючи над створенням нових моделей офісних меблів, ви можете розглянути різні комбінації столу і книжкової шафи, картотеки і т.д.

Морфологічний аналіз. Розгляньте основні аспекти проблеми. Наприклад, вирішуючи якесь специфічне завдання про транспортування вантажу з одного місця в інше, ви повинні розглянути тип підйомно-транспортного устаткування (візок, люлька, такелажний ланцюг, подушка), робоче середовище (повітря, вода, масло, катки, рейки) і джерело енергії (стиснене повітря, двигун, пара, магнітне поле, кабель).

Аналіз проблем товару. Розгляньте всі проблеми, так чи інакше пов'язані з даним товаром. Наприклад, жувальна гумка може занадто швидко втрачати свої смакові якості, вона може призвести до руйнування зубів або прилипати до них. Намагайтеся вирішити всі ці проблеми.

Дерево рішень. Визначте склад набору рішень. Наприклад, при розробці нового засобу для догляду за шкірою визначте категорію користувачів (чоловіки чи жінки), тип товару (дезодорант, засіб після гоління, одеколон), тип упаковки (пляшечка, пульверизатор) і канал розповсюдження (торгові автомати, роздрібна торгівля, номери готелів).

Мозковий штурм. Зібравши невелику групу, поставте перед нею проблему, наприклад: "Назвіть нові товари і послуги, які може потребувати домашнє господарство". Підтримуйте нетривіальні підходи, стимулюйте нові ідеї, намагайтеся створювати якісь нові комбінації, утримуючись до певного моменту від критики.

Синектика. Поставте перед собою якусь загальну проблему (наприклад, як розпочати якусь справу) до того, як почнете вирішувати реальну проблему, розширивши, таким чином, межі мислення.

Постачальниками нових ідей нерідко стають такі "футуристи", як Елвін Тоффлер (Alvin Toffler), Джон Нісбет (John Naisbeth) і Фейт Попкорн (Faith Popcorn). Остання прославилася своїми термінологічними новаціями, до яких належать: постановка на якір (релігія, йога), активне існування (вегетаріанство, медитація), відсутність готівкових грошей, освіта кланів, плетіння кокона, омолодження, казкові пригоди, 99 життів (багатозадачність), солодка помста, маленькі, індульгенції і пильні клієнти. Вона зазвичай співвідносить діяльність компанії з однією із названих основних тенденцій, вказуючи на ті чи інші її помилки.

Сильна компанія створює ринок ідей. Співробітники, постачальники, дистриб'ютори і дилери повинні пропонувати свої ідеї, які дозволять компанії скоротити витрати, пов'язані з розробкою, виробництвом і збутом нових товарів або з реалізацією надаваних послуг. У цих компаніях організуються особливі комітети, покликані отримувати, оцінювати і відбирати нові ідеї. Алекс Осборн (Alex Osborn), розробник техніки мозкового штурму, сказав: "Креативність схожа на ніжну квітку. Похваліть її – і вона розквітне, посваріть – і вона зів'яне".

На жаль, творчі здібності людини починають йти на спад у віці приблизно п'яти років. Крім іншого, особливу увагу, яку приділяють педагоги розвитку лівої когнітивної півкулі, призводить до того, що права півкуля, які відповідає за творчість, залишається недорозвиненою.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 182 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...