Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення вуглеводів в харчуванні



Сама назва «вуглеводи» заснована на тім, що в хімічній структурі цих речовин атоми вуглецю сполучаються з атомами кисню і водню, причому останні два перебувають у таких же співвідношеннях, як і у воді. Загальна формула вуглеводів – Сn2О)m.

Вуглеводи входять до складу клітин і тканин живих організмів: в рослинах їх утримується близько 80%, а в тканинах тварин - усього до 2% (у вигляді глікогену - тваринного крохмалю).

Процес утворення вуглеводів в природі, або фотосинтез вуглеводів, здійснюється хлорофілом рослин з вуглекислого газу, повітря в ґрунтової води під впливом сонячної енергії.

Кисень, який утворюється при цьому, виділяється в атмосферу, а цукри накопичуються в коріннях, плодах і ягодах у вигляді крохмалю, сахарози і фруктози.

Крім цього, цукри в клітинах рослин і живих організмів дають початок іншим органічним сполукам - жирам, органічним кислотам, а в зв'язку із засвоєнням азотистих речовин із ґрунту - білкам.

Тваринні організми, у тому числі і людина, практично не здатні для фізіологічних цілей безпосередньо використати сонячну енергію. Харчуючись же рослинними продуктами, організм людини використовує органічні речовини, накопичені рослинами в процесі фотосинтезу.

Вуглеводи є основною складовою частиною харчового раціону людини, тому що їх споживають приблизно в 4 рази більше, ніж білків і жирів.

При змішаному харчуванні за рахунок вуглеводів забезпечується близько 60 % добової енергоємності, тоді як за рахунок білків і жирів разом взятих - тільки 40 %.

Вуглеводи в організмі використовуються переважно як джерело енергії для м'язової роботи. Чим інтенсивніше фізичне навантаження, тим більше потрібно вуглеводів. При малорухомому способі життя потреба у вуглеводах зменшується. Однак повне виключення вуглеводів неприпустимо, тому що вуглеводи необхідні організму як складова структурна частина клітин. Вуглеводи необхідні для нормальної роботи м'язів, серця, печінки.

По харчовій цінності вуглеводи підрозділяються на засвоювані і незасвоювані.

Засвоювані вуглеводи переварюються, всмоктуються в організмі (глюкоза, фруктоза, сахароза, мальтоза, крохмаль, глікоген).

Незасвоювані - не розщеплюються ферментами (харчові волокна).

Вуглеводи підрозділяються на три групи:

Моносахариди6Н12О6): глюкоза, фруктоза, галактоза, манноза.

Дісахариди (полісахариди 1-го порядку С12Н22О11): сахароза, мальтоза, лактоза;

Полісахариди 2-го порядку (З6Н10О5)n: крохмаль, глікоген, клітковина або целюлоза, пектинові речовини).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3989 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...