Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задачі фізіології харчування



Фізіологія харчування – область фізіології, що вивчає процеси перетворення харчових речовин в енергію і структурні елементи тіла.

Фізіологія харчування є одночасно і розділом нутріціології – науки про харчування, що поєднує в собі комплекс наук, які вирішують проблеми харчування: дієтологію, вітамінологію, санітарну токсикологію, санітарну мікробіологію, ветеринарію, технологію виробництва харчових продуктів, технологію переробки харчових продуктів, товарознавство харчових продуктів, технологію приготування їжі, економіку і ряд інших наук, які мають відношення до науки про харчування в тому числі біофізики, радіології, епідеміології і екології.

Фізіологія харчування вивчає процеси травлення, що відбуваються в травній системі, вплив харчових факторів на діяльність її органів, регуляцію процесів травлення, всмоктування і виділення продуктів обміну.

Задачами фізіології харчування є:

Визначення потреби організму в харчових речовинах (нутрієнтах), необхідних як джерела енергії для процесів життєдіяльності, безупинного відновлення структур кліток, тканин, функції складних фізіологічних систем.

Вивчення умов оптимального засвоєння організмом хімічних речовин їжі, на яке впливають вік, стать, стан здоров'я, характер трудової діяльності, клімат, режим харчування, методи технологічної обробки продуктів, зміна їхнього складу при збереженні і ряд інших факторів.

Фізіологія харчування ґрунтується на досягненнях хімії, біохімії, генетики, фізики, молекулярній біології, загальній фізіології, медицини і ін.

Проблеми фізіології харчування тісно пов'язані з функціями найважливіших фізіологічних систем організму, що складають і визначають його життєдіяльність: центральна, периферична нервові системи, системи травлення, кровообігу, дихальна і видільна.

Тому в рішенні головної задачі науки про харчування – харчування і здоров'я людини – фізіології харчування належить визначальна роль.

Фізіологія харчування – наука, що розвивається. Вона постійно збагачується фундаментальними дослідженнями суміжних наук і займає ведуче місце в сучасних пріоритетах науки про харчування.

Погіршення екологічної ситуації, у т.ч. і зв'язку з аварією на ЧАЕС, повсюдне порушення структури харчування роблять дуже важливою і актуальною проблему пошуку природних харчових речовин (таких як вітаміни антиоксидантного ряду, селен, пектин і т.д.), що підвищують неспецифічну стійкість організму до дії несприятливих факторів навколишнього середовища і ряду хронічних захворювань, що запобігають розвитку організму.

Від установлення фізіологічних потреб людини до створення абсолютно безпечних, смачних і привабливих продуктів з високою харчовою цінністю – от послідовний ланцюг наукового пошуку, кінцевою ланкою якого є технологія виробництва харчових продуктів і приготування їжі.

Фізіологія харчування, як складова частина науки про харчування, таким чином тісно зв'язана з реалізацією державної науково-технічної політики в області раціонального, здорового харчування.

2-е навчальне питання ФІЗІОЛОГІЧНА РОЛЬ БІЛКІВ, ЖИРІВ, ВУГЛЕВОДІВ ТА ОСНОВИ ЇХ ОБМІНУ.

Оптимальне задоволення фізіологічних потреб людини в повноцінній їжі, має соціальне і загальнобіологічне значення, впливаючи на стан здоров'я, фізичний і духовний розвиток людей.

До складу організму людини входять:

білки (14%),

жири (10-20%),

вуглеводи (до 1%),

неорганічна частина і мінеральні речовини,

вітаміни і

вода.

Всі ці речовини повинні надходити з їжею.

Саме від структури харчування залежить забезпеченість організму білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мінеральними і іншими речовинами.

Серед цих речовин білки займають центральне місце.

На даний час установлено, що всі процеси життєдіяльності клітин і тканин цілком пов'язані з відповідними перетвореннями протоплазменних і ядерних білків:

в основі процесів росту і розвитку організму лежить синтез білків;

імунітет заснований на особливому перетворенні білків і т.п., тобто кожна область процесу життєдіяльності залежить в остаточному підсумку від перетворень клітинних білків, а яким чином розглянемо нижче.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1613 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...