Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З 22 головних амінокислот - 8 є незамінними



Питання. Чому вони називаються незамінними?

Вони не можуть синтезуватися в організмі з інших з'єднань і тому повинні обов'язково надходити з їжею в певних співвідношеннях.

Назви незамінних амінокислот і їхнє співвідношення в раціоні людини (по триптофану) становлять:

Амінокислота Потреба, г
Триптофан  
Лейцин 4-6
Ізолейцин 3-4
Валін  
Треонін 2-3
Лізин 3-5
Метіонін 2-4
Фенілаланін 2-4

Крім забезпечення процесів біологічного синтезу білків, незамінні амінокислоти виконують важливі і складні функції в багатьох процесах життєдіяльності.

Так, лізин, триптофан, аргінін і ін. необхідні для забезпечення процесів росту. Інші амінокислоти беруть важливу участь у функції ендокринних залоз (фенілаланін, лейцин, ізолейцин). Деякі амінокислоти пов'язані із кровотворенням. Гістридін відіграє важливу роль в утворенні гемоглобіну і т.д.

Недостатність незамінних амінокислот в їжі приводить до порушення синтезу білків, що проявляється по специфічних симптомах, наприклад, відсутність валіну супроводжується порушенням функції нервової системи, зміною волосяного покриву.

Надлишок окремих амінокислот також приводить до небажаних явищ. Наприклад, при надлишку треоніну і фенілаланіну затримується ріст, що можна усунути введенням триптофану. Надлишок метіоніну робить токсичну дію, що придушується введенням лізину і аргініну. При нерівномірному надходженні амінокислот в організм розвивається явище недостатності. Це спричиняється необхідність введення в організм повного набору амінокислот при прийманні їжі.

З незамінних амінокислот можуть синтезуватися незамінні амінокислоти, гормони і т.д. З фенілаланіну синтезується тирозин, з тирозину - гормони тироксин і адреналін. Метіонін бере участь в утворенні холіну, цистеїну і глатаміону.

Однак синтез замінних амінокислот в організмі з незамінних відбувається повільно, і тому використання в їжі тільки незамінних амінокислот небажано, тому що це утрудняє загальний обмін речовин.

Крім того, у створенні азотистої рівноваги, замінні амінокислоти значно активніше незамінних.

Відповідно до складу амінокислот білки, що надходять в організм із їжею, розділяються на:





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...