Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність професійного розвитку персоналу



Розвиток персоналу є повторюваним процесом досягнення таких показників рівня кваліфі­кації працівників, які відповідають стратегії розвитку організації. У такому розумінні розвиток персоналу є фундаментальною складовою загального процесу управ­ління персоналом, інтегрально пов’язаною із розвитком організації і формуванням професійних кар’єр праців­ників. Його можна розглядати на рівні організації, струк­турних підрозділів і на рівні окремих працівників. Для кожного з них можна визначити притаманні конкретній організації заходи з розвитку персоналу. Однак постають і специфічні проблеми, пов’язані з розвитком трудового потенціалу, що містяться в окремих складниках людсь­кого капіталу.

Розвиток персоналу засновується на положеннях теорії людського капіталу, відповідно до якої люди генетично мають певний набір якостей і властивостей, які можуть (але не обов’язково повинні) бути розвиненими. На цьому ґрунтується висновок про потребу інвестування в їх розви­ток. Трактування людських ресурсів як об’єкта інвесту­вання включає їх у сферу економічного аналізу не тільки як витрат на утримання персоналу, а й у контексті підви­щення його вартості з урахуванням перспектив майбут­нього використання як чинника зростання продуктив­ності праці. Інвестування в людський капітал задіює так званий ефект ресурсів, який полягає у збільшенні величини чисельника загальновідомої формули розрахунку продук­тивності «продукція/витрати», а не у зменшенні величини знаменника. Отримане таким способом зростання продук­тивності має значно триваліший конкурентний характер, ніж те, яке досягається діями, скерованими, наприклад, на скорочення чисельності працівників. Ефект від такого ресурсу, як персонал, можна отримати шляхом його раціонального використання і розвитку.

Спосіб інвестування у розвиток персоналу залежить від стратегії управління персоналом.

Кожна стратегія потребує відповідної моделі управлін­ня розвитком персоналу, тобто визначення загальних на­прямів дій, в межах яких планують і реалізують заходи, використовують відповідні інструменти, спрямовані на оптимізування складових кадрового потенціалу.

Управління розвитком персоналу — розроблення й реалізація заходів для досягнення показників професійних компетенцій працівників відповідно до стратегії розвитку організації.

Це означає, що управління розвитком персоналу не по­винне обмежуватися прогнозуванням і плануванням за­гальної чисельності і професійно-посадової структури працівників. Його органічною складовою є розроблення і здійснення довготермінових заходів із розвитку персона­лу.

Сутність управління розвитком компетенцій праців­ників полягає в управлінні процесами набуття ними знань і навичок, необхідних для трудової діяльності відповідно до специфіки організації та системи взаємовідносин у ній. Його основою є чіткий опис усіх посад у системі ор­ганізації. Вимоги до посад реалізуються в посадових інструкціях — організаційно-стабілізуючих документах, які регламентують дії виконавців і визначають вимоги до їх компетенцій. При розробленні посадових інструкцій використовують положення про структурні підрозділи, освітньо-кваліфікаційні характеристики фахівців, типові кваліфікаційні характеристики посад керівників, фахів­ців і службовців, Державний класифікатор професій ДК 003-95, внутрішні організаційні положення, інструк­ції, накази, правила і постанови, що визначають порядок діяльності підрозділів організації та її працівників; техно­логічні схеми виконання робіт тощо. У посадовій ін­струкції реалізується фундаментальне правило менедж­менту персоналу, згідно з яким не службове місце ство­рюється під людину, а людину підбирають відповідно до вимог посади.

Посадові інструкції складають для всіх працівників організації, за винятком керівників виробничих і уп­равлінських структурних підрозділів, які діють на основі положень, затверджуваних органами управління ор­ганізації за підпорядкуванням.

Процес управління розвитком персоналу починається з аналізу досягнутого.рівня компетенцій і його відповідності зафіксованим у посадових інструкціях норматив­ним вимогам.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...