Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індивідуальна робота



Поряд з аудиторною, самостійною, науково-дослідною вагоме місце у діяльності студента займає індивідуальна робота. У кредитно-модульній системі навчання ця форма діяльності представлена окремим модулем, входить у структуру залікових кредитів і впливає на підсумковий результат вивчення дисципліни. Таким чином, екзаменаційна чи залікова оцінка базується на повному навантаженні студента, а не обмежується лише аудиторними годинами.

Індивідуальна робота виконується студентами під керівництвом викладача в позааудиторний час за окремим графіком, складеним кафедрою з урахуванням потреб і можливостей студента.

У кредитно-модульній системі навчання існує неоднозначний підхід до трактування терміна «індивідуальна робота студента» (рис.9.5).

  Індивідуальна робота  
       
з позиції студента - це самостійна пізнавальна діяльність, спрямована на виконання індивідуального завдання, зміст якого враховує індивідуальні особливості студента, його інтереси, прагнення і потреби   з позиції викладача – згідно з методичними матеріалами за кредитно-модульною системою навчання – це індивідуальна форма навчання
               

Рис. 1. Підходи до визначення індивідуальна робота студента

На молодших курсах індивідуальна робота спрямована здебільшого на поглиблене вивчення студентами окремих навчальних дисциплін. На старших курсах має науково-дослідний характер і передбачає безпосередню участь студента у виконанні наукових досліджень та інших творчих завдань. Виходячи з цього, пропонується така класифікація основних форм індивідуальної роботи студента (рис. 9.6).

  Індивідуальна робота  
                       
                       
Реферат   Контрольна робота     Курсова робота     Консультації   Дипломна робота
                       
      Індивідуальні завдання за вибором   Індивідуальне науково-дослідне завдання        
                                                           

Рис. 2. Форми індивідуальної роботи студента

Індивідуальні завдання з дисципліни сприяють поглибленішому вивченню студентом теоретичного матеріалу, формуванню вмінь використання знань для виконання відповідних практичних завдань. Види індивідуальних завдань з певних навчальних дисциплін визначаються робочим навчальним планом. Терміни видачі, виконання і захисту індивідуальних завдань визначаються графіком, який розробляється випускового кафедрою на кожний семестр. Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно із забезпеченням необхідних консультацій з окремих питань з боку викладача. Наявність позитивних оцінок, отриманих студентом за індивідуальні завдання, є необхідною умовою допуску до семестрового контролю з певної дисципліни.

Контрольні роботи – це індивідуальні завдання, які передбачають самостійне виконання студентом певної практичної роботи на основі засвоєного теоретичного матеріалу. Контрольні роботи, як і розрахункові, можуть містити певний ілюстративний матеріал.

Курсовий проект з навчальної дисципліни – це творче індивідуальне завдання, кінцевим результатом виконання якого є розробка нового продукту (пристрою, обладнання, технологічного процесу, механізму, апаратних і програмних засобів тощо (або їх окремих частин)). Курсовий проект містить розрахунково-пояснювальну записку, креслення та інші матеріали, які визначаються завданням на курсове проектування. Курсовий проект виконується студентом самостійно під керівництвом викладача протягом визначеного терміну в одному семестрі згідно з технічним завданням на основі знань та умінь, набутих з даної та суміжних дисциплін, а також матеріалів промислових підприємств і науково-дослідних установ, патентів тощо.

Курсова робота з навчальної дисципліни – це індивідуальне завдання, яке передбачає розробку сукупності документів (розрахунково-пояснювальної або пояснювальної записки, за необхідності – графічного, ілюстративного матеріалу) та є творчим або репродуктивним рішенням конкретної задачі щодо об’єктів діяльності фахівця (пристроїв, обладнань, технологічних процесів, механізмів, апаратних і програмних засобів або їх окремих частин: економічних, соціальних, лінгвістичних проблем тощо), виконаним студентом самостійно під керівництвом викладача згідно із завданням, на основі набутих з даної та суміжних дисциплін знань та умінь.

Отже, курсовий проект (робота) – це письмова робота, яка виконується студентом під час вивчення основної навчальної дисципліни і є систематичним викладом основ окремої частини цього предмета. Курсові проекти (роботи) виконуються з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Саме в процесі курсового проектування студенти мають змогу краще зрозуміти зміст і значення не тільки окремих тем і питань того чи іншого курсу; а й інших предметів.

Курсове проектування має на меті:

- розширення, поглиблення та закріплення знань, одержаних для вивчення дисциплін спеціальної підготовки;

- формування навичок використання одержаних знань для розв’язання конкретних економічних та науково-практичних задач;

- подальший розвиток навичок використання чинних нормативних документів у галузі економіки, звітної документації, літературних джерел, у тому числі довідкової літератури;

- формування навичок прийняття самостійних економічних рішень та їхнього втілення під час виконання курсового проектування;

- подальше закріплення навичок оформлення звітної економічної документації та прилюдного захисту результатів проектування.

Завданнями проектування є:

- подальший розвиток і поглиблення економічного мислення;

- розширення навичок самостійного розв'язання економічних проблем з розробкою пропозицій щодо вдосконалення предмета дослідження;

- закріплення досвіду застосування нормативної документації

- відповідно до чинних вимог;

- розвиток умінь застосування в проектуванні передових інформаційних технологій, у тому числі оптимізаційних методів розрахунків з використанням сучасних ЕОМ.

Тематика курсових проектів (робіт) повинна відповідати завданням навчальної дисципліни, і тісно пов'язуватися з практичними потребами конкретного фаху. Відповідно до цього, кафедри щорічно переглядають тематику курсових проектів і робіт, яка відповідає завданням навчальної дисципліни, реальна і має елементи новизни. Курсові роботи містять елементи наукової новизни та наукових досліджень. Керівництво курсовими проектами (роботами) здійснюється, як правило, найбільш кваліфікованими викладачами. Курсові проекти на випускних кафедрах розробляють на реальних об'єктах. Для цього на кафедрах є розроблені та оформлені завдання на виконання курсової роботи, складаються графіки виконання курсових робіт та графіки консультацій. Захист курсового проекту (роботи) проводиться перед комісією у складі двох-трьох викладачів кафедри. Для виконання курсового проекту в балансі часу студента передбачено 54 години, а на курсову роботу – 27 годин.

Дипломне проектування є завершальним етапом навчання студентів і має за мету підбиття підсумків навчання студента в університеті, виявлення глибини знань, отриманих при освоєнні дисциплін навчального плану, ступеня їхньої систематизації, закріплення практичних навичок застосування цих знань у вирішенні конкретних наукових, економічних і виробничих завдань. Дипломна робота є важливою складовою частиною процесу навчання, підготовка якої вимагає від студента розвитку широти мислення, набуття навичок науково-дослідної роботи, демонстрації рівня фахової підготовки. Вказана робота є своєрідним звітом за весь період навчання, дає змогу використовувати набуті знання в обґрунтуванні певних теоретичних положень з обраної теми, розкриває шляхи впровадження теоретичних знань у практичну діяльність. Вона є результатом індивідуальної наукової роботи студента і має статус інтелектуального продукту на правах рукопису.

Дипломний проект це кваліфікаційна робота, призначена для об’єктивного контролю ступеня сформованості умінь вирішувати типові завдання діяльності проектувальної (проектно-конструкторської) та виконавської (технологічної, операторської) виробничих функцій. Дипломні проекти, як правило, виконуються за інженерними напрямами підготовки і передбачають синтез об'єкта (фізичного або ідеального) проектування (системи в широкому значенні, пристрою, технологічного процесу, комп'ютерної програми тощо), який оптимально відповідає вимогам завдання на кваліфікаційну роботу.

Дипломна робота – кваліфікаційна робота, що призначена для об’єктивного контролю ступеня сформованості умінь вирішувати типові завдання діяльності організаційної, управлінської та виконавської (технологічної, операторської) виробничих функцій. Дипломна робота передбачає проведення аналізу й теоретичної розробки (моделювання та дослідження процесів і об'єктів) актуальних питань, проблем у відповідній галузі знань.

У процесі дипломного проектування студент показує свою освіченість за фахом, здатність самостійно виконувати фахові завдання, уміння працювати з технічною літературою, нормативною документацією, комп'ютерною технікою і програмним забезпеченням, здатність аналізувати отримані результати, робити правильні висновки й узагальнення, уміння використовувати сучасні методи наукових досліджень. Підготовка й захист дипломних робіт сприяють виявленню у студентів навичок науково-дослідної діяльності, глибокому й усебічному оволодінню знаннями з обраної спеціальності.

Основне завдання дипломних проектів (робіт) – показати конкретні шляхи й методи підвищення економічної ефективності виробництва на основі широкого застосування засобів автоматизації та комп'ютерних технологій, уміння використовувати набуті в процесі навчання теоретичні знання й навички для вирішення певної проблеми управління й організації бізнесу; аналізу наукових спеціальних джерел; узагальнення матеріалів та застосування сучасної методики наукових досліджень для розв’язання певної проблеми; обґрунтованого використання вітчизняного та міжнародного досвіду, статистичного та графічного матеріалу; самостійного прийняття оптимальних рішень з проблем управління в сучасних умовах тощо.

До дипломного проектування допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану і успішно здали державні кваліфікаційні іспити.

До захисту дипломних проектів (робіт) допускаються студенти, які у визначений термін виконали дипломний проект (роботу) і успішно пройшли попередній захист на кафедрі. Списки студентів, допущених до захисту дипломних проектів (робіт), подаються в Державну екзаменаційну комісію (ДЕК).

Дипломний проект (робота) – це кваліфікаційна праця, спрямована на те, щоб довести ДЕК, що її автор повністю сформувався як фахівець відповідного освітньо-професійного рівня і заслуговує присвоєння певної кваліфікації.

Для того щоб дипломний проект (робота) став зразковою працею, він повинен відповідати таким вимогам:

- бути актуальним;

- мати мету та сформульовані задачі;

- мати практичне значення;

- використовувати сучасні економічні методи дослідження.

Студенту надається право вибору теми дипломного проекту з урахуванням рекомендацій професорсько-викладацького складу профільної кафедри. Студент може запропонувати свою тему з необхідним обумовленням її розробки для підприємства. Якщо студент не проявив необхідної ініціативи щодо вибору тем у визначений термін, завідувач кафедри закріплює тему дипломного проекту (роботи) за студентом на свій погляд, але з урахуванням індивідуальних особливостей та ступеня його підготовки. Студент-дипломник отримує завдання на дипломне проектування, збирає матеріали, необхідні для дипломного проектування.

Керівниками дипломних проектів (робіт) призначають професорів і доцентів (викладачів) університету, висококваліфікованих спеціалістів виробництва. Дипломні проекти (роботи) зберігають в архіві університету протягом п’яти років, потім їх списують в установленому порядку.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1122 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...